Unilever lopettaa Sipoon jäätelötehtaan ja irtisanoo 62 ihmistä

Unilever sulkee Sipoon jäätelötehtaansa. Yhtiö ei ole vielä virallisesti tiedottanut päätöksestään, mutta henkilöstölle on kerrottu, että kaikki irtisanotaan.

Unilever lopettaa Sipoon jäätelötehtaansa ja siirtää Ingman-jäätelöiden tuotannon Ruotsiin Flenin jäätelötehtaalleen. Tuotanto Sipoossa lopetetaan heinäkuun loppuun mennessä. Tammikuun lopussa alkaneet muutosneuvottelut koskivat 64 ihmistä, joista kaksi lähti jo prosessin aikana. Loput 62 työntekijää irtisanotaan. Heistä SEL:n työehtosopimuksella työskenteleviä on noin 25.

Unileverin Sipoon jäätelötehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Johanna Lundberg kertoo, että työntekijät kuulivat työnantajalta tehtaan sulkemispäätöksestä ja koko henkilöstön irtisanomisesta maaliskuun toiseksi viimeisellä viikolla. Irtisanomisilmoituksia ei ollut vielä huhtikuun puoleen väliin mennessä jaettu.

Työnantajan päätös sulkea tehdas ja irtisanoa sen koko henkilöstö on suuri pettymys työntekijöille. Edes Unileverin EWC:n tuki ei auttanut työpaikkojen säilyttämisessä.

– Heinäkuun loppuun asti ollaan töissä, ja sitten loppuu kokonaan. Todella ikävää, että suomalainen työ päättyy ja perinteisten Ingman-jäätelöiden valmistus siirtyy ulkomaille, Johanna Lundberg sanoo.

Yhtiö perustelee päätöstään kuluttajien tarpeisiin paremmin vastaamisella sekä tuotannollisilla ja taloudellisilla haasteilla. Tuotanto Sipoon jäätelötehtaalla on laskenut 50 prosenttia vuodesta 2016.

Muutosneuvotteluissa sovittiin, että työntekijöillä ei ole työntekovelvoitetta irtisanomisajalla. Jotta tuotannon siirtyminen ulkomaille ei näkyisi kuluttajille tuotepuutoksina pakastealtaissa, työnantaja maksaa työntekijöille korotettua tuotantopalkkiota, jolla pyritään sitouttamaan työntekijät jatkamaan työssä loppuun asti.

Unilever osti Ingmanin jäätelötuotannon vuonna 2011. Unilever on yksi maailman suurimmista päivittäistavarayrityksistä ja maailman suurin jäätelön valmistaja. Unileverin vuosittainen liikevaihto on yli 50 miljardia ja sillä on 149 000 työntekijää. Sen tuotteita myydään yli 190 maassa.