Oletko kesätöissä elintarvikealalla? Sinunkin kannattaa liittyä SEL:n jäseneksi

Ammattiliitto on myös jokaista kesätyöntekijää varten. Liiton jäseneksi kannattaa liittyä heti työsuhteen alussa.

Ammattiliiton jäsenyys kuuluu myös jokaiselle kesätyöntekijälle. Vaikka olisit elintarvikealalla töissä vain yhden kesän, sinun kannattaa liittyä SEL:n jäseneksi. Voit liittyä liiton jäseneksi heti työsuhteesi ensimmäisenä päivänä tai milloin vain työsuhteesi aikana. SEL:n jäsenenä saat tietoa, tukea ja etuja sekä turvaat selustasi mahdollisten ongelmien varalta.


Viisi tärkeintä syytä, miksi sinun kannattaa kesätyöntekijänä liittyä liittoon:


1. Saat tietoa, apua ja tukea

Työpaikkasi luottamusmies neuvoo ja auttaa sinua, jos sinulla on kysyttävää palkastasi tai muista työehdoistasi tai jos sinulle tulee ongelmia työpaikalla. Jos työpaikallasi ei vielä ole luottamusmiestä, saat tarvitsemasi avun SEL:n aluetoimistolta.

Myös kesätyöntekijänä tai muissa pätkätöissä voit joutua tilanteisiin, joissa tarvitset liiton turvaa. Sinulle voidaan esimerkiksi maksaa liian vähän palkkaa, sinulle voi sattua työtapaturma tai työsuhteesi voidaan päättää laittomasti. Näissäkin tilanteissa saat liiton jäsenenä apua asioiden selvittämisessä.

2. Saat kunnon työehdot

SEL neuvottelee alan työnantajaliiton kanssa työehtosopimukset, joissa määritellään kaikkien työntekijöiden palkka- ja muiden työehtojen vähimmäisehdot, esimerkiksi työajat, lisät, ylityökorvaukset ja lomarahat.

SEL:n luottamusmies edustaa työntekijöitä, kun työpaikalla neuvotellaan palkoista ja muista työehdoista työnantajan kanssa. Mitä enemmän meitä on, sitä paremmat työehdot meillä kaikilla on.

3. Kerrytät työttömyysturvaa

Kun liityt SEL:n jäseneksi, liityt samalla työttömyyskassan jäseneksi. Jos työskentelet vähintään 18 tuntia viikossa, kerrytät työssäoloehtoa, ja voit saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, jos jäät työttömäksi.

Jos esimerkiksi opiskelet päätoimisesti ja olet kahtena kesänä kolme kuukautta töissä, olet kerryttänyt oikeuden ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, jos jäät työttömäksi.

Voit kerryttää 26 viikon eli kuuden kuukauden työssäoloehtoa täyteen 28 kuukauden ajan. Esimerkiksi päätoiminen opiskelu, lapsen syntymä, sairaus tai asevelvollisuuden suorittaminen pidentävät 28 kuukauden tarkastelujaksoa enintään seitsemän vuotta.

4. Jäsenyys seuraa mukanasi

Kerryttämäsi työttömyysturvan työssäoloehto ei katoa, kun vaihdat toiseen työpaikkaan tai kokonaan toiselle alalle, jos pidät liiton jäsenyyden kunnossa tai jos vaihdat toiseen ammattiliittoon ja työttömyyskassaan ilman katkoksia.

5. Saat jäsenetuja

SEL:n jäsenenä saat jäsenetuja, kuten maksuttoman vapaa-ajan matkustajavakuutuksen, joka on voimassa Suomessa ja ulkomailla niin kauan kuin olet SEL:n jäsen. Jos jäät kesätöiden jälkeen työttömäksi tai siirryt esimerkiksi opiskelijaksi, jäsenyytesi säilyy, kun ilmoitat jäsenmaksuvapautuksesta SEL:n jäsenrekisteriin.

SEL:n jäseneksi 1.4.2022 jälkeen liittyneet uudet jäsenet pääsevät ilmaiseksi SEL:n suurelle jäsenristeilylle 21.–22.1.2023.


Mitä SEL:n jäsenyys maksaa?

SEL:n jäsenmaksu on 1,4 % bruttopalkastasi ja se sisältää työttömyyskassan jäsenmaksun. Työnantaja perii jäsenmaksun suoraan palkastasi tai jos haluat, voit itse laskea ja maksaa jäsenmaksun kuukausittain liitolle.

Jäsenmaksu on kokonaan verovähennyskelpoinen. Lopullisessa verotuksessa vuoden aikana tienaamistasi tuloista vähennetään erilaiset vähennykset, kuten ammattiliiton jäsenmaksu. Kun maksamasi jäsenmaksut vähennetään tuloistasi, maksat liiton jäsenyydestä todellisuudessa vähemmän kuin mitä palkkalaskelmassasi lukee.

Jos sinulla on kysyttävää liiton jäsenyydestä, työpaikkasi luottamusmies vastaa kysymyksiisi tai voit soittaa SEL:n jäsenpalveluun numeroon 09 4246 1230. SEL:n jäseneksi liityt täyttämällä liittymislomakkeen yhdessä työpaikkasi luottamusmiehen kanssa tai sähköisellä lomakkeella. Tervetuloa liittoon!


Tutustu kesäduunarin muistilistaan osoitteessa www.kesaduunari.fi

Hanki uusi jäsen liittoon, saat kiitokseksi 20 euron S-ryhmän lahjakortin

Läs på svenska: Sommarjobbare, förbundet är också till för dig