Kylmänen Food hakeutui konkurssiin, palkkasaatavat aiotaan maksaa

Kylmänen Food on hakeutunut konkurssiin. Yrityksen noin 30 työntekijästä suurin osa työskentelee Sodankylän tuotantolaitoksella. 

Yli 100 vuotta toiminut Lihajalostamo Kylmänen eli Kylmänen Food Oy on hakeutunut konkurssiin. Yritys jätti konkurssihakemuksen Oulun käräjäoikeuteen perjantaina 28.10.2022. Käräjäoikeus on tänään asettanut Kylmänen Food Oy:n konkurssiin ja nimennyt konkurssipesän pesänhoitajaksi asianajaja Marjut Hanhelan

Konkurssihetkellä yrityksellä oli noin 30 työntekijää, joista yli 20 työskentelee yrityksen tuotantolaitoksella Sodankylässä ja loput pääkonttorissa Siikalatvan Rantsilassa sekä myymälöissä Rantsilassa, Sodankylässä ja Pudasjärvellä. Toimitusjohtaja Jaakko Kylmänen kommentoi eilen Kalevalle, että työntekijöiden palkkasaatavat maksetaan konkurssista huolimatta. 

Työntekijät saivat tiedon yrityksen konkurssiin hakeutumisesta eilen maanantaina, jolloin myös media uutisoi asiasta ensimmäisen kerran. Työntekijöille yrityksen konkurssiin ajautuminen tuli täytenä yllätyksenä.  

Konkurssiin hakeutumisen syyksi toimitusjohtaja Jaakko Kylmänen nimeää pitkään jatkuneet maksuvaikeudet. Yhtiön ongelmat alkoivat marraskuussa 2017, jolloin Kylmänen Foodin Siikalatvan Rantsilassa sijaitseva tuotantolaitos tuhoutui tulipalossa. Tilalle ei aikomuksista huolimatta koskaan rakennettu uutta tehdasta, vaan tuotantoa jatkettiin Sodankylän tehtaalla pienemmässä mittakaavassa ja suurtalouskeittiötuotteisiin keskittyen. 

Liiketoimintamallin muutoksen jälkeen lisää vaikeuksia ovat aiheuttaneet koronapandemia ja erityisesti tänä vuonna nousseet kustannukset, mikä johti lopulta konkurssihakemuksen jättämiseen. Yrityksen suurimpia velkojia ovat verottaja, virolainen Tartu Foods Ou, Oulun Liha Oy sekä Sirkku Kylmänen. 

Kylmänen Food on perheyritys, joka on tehnyt lihanjalostusta ja lihakauppaa 1900-luvun alusta asti. Yrityksen pääkonttori on Siikalatvan Rantsilassa, tehdas Sodankylässä sekä myymälät Rantsilassa, Sodankylässä ja Pudasjärvellä. Kylmäsen tuotteita ovat muun muassa lihajalosteet ja -säilykkeet. Maaliskuussa 2021 päättyneellä tilikaudella yhtiön liikevaihto oli 4,3 miljoonaa euroa ja se teki tappiota 800 000 euroa. Yhtiö ei ole vielä toimittanut kaupparekisteriin maaliskuussa 2022 päättyneen tilikauden tilinpäätöstietoja.


Kuvassa: Kylmäsen Rantsilan tehdas tuhoutui tulipalossa marraskuussa 2017. Kuva: Sari Junnonaho

Lue lisää: Kylmäsen Rantsilan tehtaan jälleenrakentamisen aikataulu edelleen auki (23.9.2018)
Lue lisää: Kylmäsen työntekijät odottavat tehtaan jälleenrakentamista (27.11.2017)


Jos työnantajasi menee konkurssiin:

1. Kun käräjäoikeus on asettanut yrityksen konkurssiin, konkurssipesä voi irtisanoa työntekijöiden työsuhteet päättymään 14 päivän kuluttua irtisanomisesta.

2. Pesänhoitaja antaa työntekijöille työtodistuksen, josta ilmenevät työsuhteen kesto, työtehtävät ja työsuhteen päättymisen syy.

3. Jos konkurssipesällä ei ole varoja maksaa työntekijöiden lopputiliä, pesänhoitaja yleensä hakee palkkaturvasta työntekijöiden palkkasaatavat. Jos työntekijällä on saatavia, joita pesänhoitaja ei ota palkkaturvahakemukseen, liitto auttaa jäseniään hakemaan saatavia palkkaturvasta.

4. Jos jäät työttömäksi, ilmoittaudu viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi työttömäksi työnhakijaksi TE-toimiston sähköisessä Oma asiointi –palvelussa.

5. Ota yhteyttä työttömyyskassaan ja selvitä, oletko oikeutettu ansiopäivärahaan. Samalla saat ohjeet, miten teet ensimmäisen hakemuksen sähköisessä eAsiointi-palvelussa.

6. SEL:n jäsenet saavat apua työpaikan luottamusmieheltä tai SEL:n aluetoimistolta.

Liity
jäseneksi