Kylmäsen työntekijät odottavat tehtaan jälleenrakentamista

Kylmänen Food Oy:n Siikalatvan Rantsilassa sijaitsevan lihanjalostustehtaan omistajat ja henkilöstö saivat perjantaina 10.11.2017 iltaseitsemän jälkeen järkyttävän tiedon: koko tehdas paloi ilmiliekeissä.

Nopeasti levinneestä tulipalosta selvittiin onneksi ilman henkilövahinkoja. Tuotanto oli jo päivältä päättynyt ja sisällä oli enää viisi ihmistä siivoamassa paikkoja. He selvisivät kaikki ulos, mutta kaksi joutui käymään sairaalassa tarkistuksessa.

Tehdashalli ja sen sisällä olleet koneet, laitteet, raaka-aineet sekä valmiit tuotteet tuhoutuivat kaikki rajussa palossa täysin. Tontilta säästyivät vain erillisessä rakennuksessa sijainneet toimisto ja tehtaanmyymälä. Palon syttymissyy ei vielä ole selvillä.

Vasta marraskuun alussa pääluottamusmiehenä aloittanut Jari Kilpeläinen oli ensimmäisten joukossa palopaikalla.

– Olin VPK:laisena mukana sammutustöissä. Olihan se hirveää yrittää pelastaa omaa työpaikkaansa ja samalla katsoa kun vuosien työ menee savuna ilmaan. Ei siinä ollut mitään tehtävissä.

Henkilöstölle on tarjottu kriisiapuna ammattilaisen juttuseuraa. Työnantaja ilmoitti heti paloa seuraavana päivänä, että tehdas rakennetaan uudestaan, jos se vaan on mahdollista.

Tulipalo ja noin 60 työpaikan menetys on pienellä paikkakunnalla järkyttänyt ja koskettanut monia.

– Kaikki toivovat, että tehdas rakennetaan uudestaan ja tuotanto käynnistyy mahdollisimman pian. Mutta ei se hetkessä tapahdu, ensin edessä on iso purkutyömaa, Kilpeläinen toteaa.

Vaikka työnantajalla ei ole tällä hetkellä tarjota töitä – ja tilanne jatkunee vielä pitkään, työntekijöitä ei ole irtisanottu tai lomautettu, vaan työsuhteet on jätetty ”kellumaan”. Työnantaja on velvollinen maksamaan palkan 14 vuorokauden ajalta, ja sen jälkeen TE-toimistoon työttömiksi työnhakijoiksi ilmoittautuneet työntekijät ovat työnantajan antamaa todistusta vastaan oikeutettuja työttömyyskorvaukseen.

– Lähiseudulla ei paljon ole töitä tarjolla, mutta osa varmaan joutuu hakeutumaan toisiin töihin. Kaikki eivät pysty odottamaan, että tehdas rakennetaan uudestaan.

Kilpeläinen kiittää, että tietoa on ainakin toistaiseksi tullut epävarmassa tilanteessa riittävästi. Työnantajan tiedotustilaisuuden lisäksi SEL:n Pohjois-Suomen aluesihteeri Seija Kyllönen on käynyt neuvomassa muun muassa työttömyysturva-asioissa.

– Entisenä Kylmäsen työntekijänä tämä oli minullekin tosi iso järkytys ja suru ihmisten puolesta, toivottavasti uutta tehdasta päästään rakentamaan pian ja ihmiset pääsevät takaisin töihinsä, Kyllönen toteaa.