HKScanin Rakveren lakossa olevat teurastajat osoittavat mieltään Turussa keskiviikkona

HKScanin Viron Rakveren lakossa olevia teurastamon työntekijöitä edustava lakkokomitea tulee Suomeen keskiviikkona osoittamaan mieltä HKScanin pääkonttorille Turkuun. Lakkoilijat vaativat, että HKScanin on tunnustettava ammattiyhdistys neuvotteluosapuoleksi, kunnioitettava työntekijöiden järjestäytymisoikeutta ja maksettava työntekijöilleen elämiseen riittävää palkkaa. Mielenosoitus HKScanin pääkonttorin edustalla osoitteessa Lemminkäisenkatu 48 alkaa keskiviikkona kello 13.

Samana päivänä HKScanin Suomen tuotantolaitosten työntekijöiden luottamushenkilöitä kokoontuu keskustelemaan mahdollisista tukitoimista. Myös HKScanin Ruotsin työntekijöitä edustavat luottamusmiehet ovat ilmoittaneet olevansa valmiina tukitoimiin tarvittaessa.

HKScanin Rakveren tuotantolaitoksen 26 teurastamon työntekijää ovat olleet kohta kaksi viikkoa lakossa, joka alkoi tiistaina 6.2.2018 kello 7.30. Lakko jatkuu, kunnes asioista saadaan sovittua työnantajan kanssa. SEL:n tietojen mukaan tilanne Rakveressa on tulehtunut, tukilakkoa harkinneita työntekijöitä on uhkailtu työnantajan edustajien taholta mustalle listalle joutumisella ja potkuilla.

Luvan lakkoon antoi Viron valtakunnansovittelija Meelis Virkebau, kun neuvottelut työnantajan kanssa päättyivät tuloksettomina marraskuun lopussa. Työnantajalle sovittelijan tekemät sovintoesitykset eivät käyneet, vaikka työntekijät olivat valmiit ne hyväksymään.  Sopua yritettiin hieroa vielä torstaina 1.2.2018, mutta kun sitä ei löytynyt, lakko alkoi suunnitellusti.

Viron media on seurannut Rakveren tilannetta tarkasti, sillä työtaistelulla on laaja yhteiskunnallinen merkitys. Virolaismedian (Reporter Postimees 16.11.2017) mukaan HKScan pidättäytyy palkankorotuksesta teurastamossa, koska se pelkää ammattiyhdistyksen aseman vahvistuvan.

Mielenosoitukseen Turussa keskiviikkona osallistuu 20 virolaista, joista 15 on lakossa olevia työntekijöitä mukaan lukien luottamusmies Andrus Saaremägi. Lisäksi paikalla ovat Viron ammattiliittojen keskusjärjestön EAKL:n järjestösihteeri Artjom Arhangelski, ammattiliitto IMTALin puheenjohtaja Ljubov Serova sekä järjestäytymistä Baltian maissa edistävän BOA-hankkeen työntekijät Veiko Mölder ja Risto Raudkivi.
 

SEL ja HKScanin Suomen luottamushenkilöt tukevat Rakveren työntekijöiden lakkoa (6.2.2018)

SEL ja HKScanin Suomen luottamushenkilöt tukevat HKScanin Rakveren tuotantolaitoksen ammattiyhdistystä (5.12.2017)