Fazer aikoo lisätä joustoa myymäläleipomoissa ja investoida Lahden leipomoon, jossa on 54 työpaikkaa uhattuna

Fazerilla on käynnissä useita muutoshankkeita, joista ovat päässeet osallisiksi jo Vantaan ja Lappeenrannan makeistehtaiden, Korian meijerin, Lahden hapankorpputehtaan ja leipomon sekä myymäläleipomoiden työntekijät.

Fazer aloitti viime viikolla myymäläleipomoissaan muutosneuvottelut, jotka koskevat 660 myymäläleipomoissa työskentelevää ihmistä. Neuvottelut voivat johtaa enintään 96 työsuhteen päättymiseen, jos työnantaja ja työntekijä eivät pääse sopimukseen uudesta työsopimuksesta ja sen ehdoista. Luvuissa ovat mukana SEL:n työehtosopimuksella työskentelevien lisäksi toimihenkilöt.

Työntekijöitä neuvotteluissa edustavat alueelliset pääluottamusmiehet Anu Wallenius Etelä-Suomen, Pirjo-Riitta Anttonen Länsi-Suomen ja Häme-Keski-Suomen sekä Merina Harju Pohjanmaan, Pohjois-Suomen, Kaakkois-Suomen ja Itä-Suomen myymäläleipomoiden osalta.

Fazerin tavoitteena on myymäläleipomo-organisaation mukauttaminen uuteen, joustavampaan toimintamalliin kilpailukyvyn ja kannattavan kasvun tukemiseksi, mutta työnantaja ei avaa tiedotteessaan tarkemmin, mitä tämä tarkoittaisi käytännössä.

Pääluottamusmiehet ottivat työnantajan ilmoituksen pettyneinä vastaan. Vasta viime vuonna työnantajan kanssa neuvoteltiin paikallinen sopimus, jonka tavoitteena oli lisätä työnantajan toivomaa joustoa työaikoihin, osa-aikaisten käyttöön sekä työssä jaksamiseen. Sopimuksen uskottiin helpottavan tilannetta.

– Ensin oli korona-aika ja sitten paikallisen sopimuksen neuvotteluaika, jotka toivat epävarmuutta kentälle, ja nyt tuli vielä tämä työnantajan ilmoitus uusista muutostarpeista. Uskoimme saavuttavamme paikallisella sopimuksella työrauhan työntekijöille, joista moni työskentelee jo nyt erittäin joustavasti ja jaksamisensa rajoilla. Emme oikein näe, mistä voisi joustaa enempää heikentämättä työntekijöiden asemaa, pääluottamusmiehet sanovat.

Pääluottamusmiehet ihmettelevät myös Fazerin suunnitelmia vähentää työvoimaa, kun se on samaan aikaan avaamassa uusia myymäleipomoita lähiaikoina. Luottamusmiesten mukaan ammattitaitoisen työvoiman saatavuus on jo nyt suuri haaste.

Fazerilla on tällä hetkellä 131 ruokakaupoissa toimivaa myymäläleipomoa, joista 13 avattiin viime vuonna.

– Fazerilla on jatkuvasti muutosneuvotteluita menossa eri puolilla maata. Sitä on pidetty luotettavana työnantajana, mutta moni varmaan näiden uutisten jälkeen pohtii, onko Fazer sellainen työnantaja, jonka palvelukseen haluaa sitoutua tulevaisuudessa.

Muutosneuvottelut alkoivat eilen maanantaina ja niiden arvioidaan kestävän vähintään kuusi viikkoa.

Pääluottamusmiesten tavoitteena muutosneuvotteluissa on, ettei yhtään myymäläleipomoiden työntekijää irtisanottaisi eikä työsopimuksiin tulisi heikennyksiä.

– Toivomme, että työnantaja ottaisi neuvotteluissa aidosti huomioon työntekijöiden ehdotukset ja näkökulmat.


Fazerin Lahden leipomossa 54 työpaikkaa vaarassa

Fazer tiedotti viime viikolla aikovansa investoida Lahden leipomoonsa uuden, energiatehokkaan ruisleipälinjaston, jonka myötä tuotantolinjojen lukumäärä vähenee. Investoinnin takia Fazer aloittaa muutosneuvottelut, joiden piirissä on yhteensä 218 Lahden leipomon lähettämön, ruokaleipä-, viipalointi- ja pakkaamo-osaston työntekijää, ja osa toimihenkilöistä. Muutosneuvottelut voivat johtaa Fazerin Lahden leipomossa enintään 54 työsuhteen päättymiseen vaiheittain vuosien 2023–2025 aikana.

Muutosneuvottelut alkoivat tänään tiistaina ja niiden arvioidaan kestävän kuusi viikkoa.

Fazerin Lahden leipomon työntekijöiden tunnelmat ovat pääluottamusmies Jyrki Oksasen mukaan ihmettelevät, äreät, odottavat ja pettyneet.

– Työntekijöille tämä ei kahvipöytäkeskusteluiden perusteella oikeastaan ollut edes iso yllätys, sillä eihän tämä ole ensimmäinen, eikä edes toinen Fazerin muutosneuvottelu tänä vuonna, Oksanen sanoo.

Fazerin mukaan investoinnin kanssa samaan aikaan syntyy ”uudenlaisia työntekomahdollisuuksia”. Oksanen toivookin, ettei ketään työntekijää jouduttaisi irtisanomaan.

– Työpaikan menetys voi muuttua toisen työpaikan löytymiseksi työnantajan uudelleen järjestellessä töitä yksikön sisällä.

Fazerin Lahden leipomossa ei ole ollut pääluottamusmiehen muistin mukaan vastaavan laajuisia muutosneuvotteluita sitten 1990-luvun.

– Toki jotain pienempiä osastokohtaisia vuorokokeiluja ja työaikamalleja on tehty paikallisesti sopien.

Fazerin Lahden leipomon kokonaishenkilöstömäärä on 426, joista 384 on työntekijöitä.

Aiemmin tässä kuussa Fazer tiedotti, että Lappeenrannan makeistehdas saa sittenkin jatkaa toimintaansa, kun Lahteen rakennettavaan uuteen makeistehtaaseen siirretäänkin vain Vantaan makeistehtaan tuotanto.

Tänä vuonna Fazer on lisäksi jo ilmoittanut lopettavansa meijeritoimintansa Korian tehtaallaan sekä aikovansa vähentää työntekijöitä Lahden hapankorppuleipomossaan.


Kuvassa leipurit Anu Wallenius ja Anni Aho pyörittävät taikinasta kauraleipiä vuonna 2017 Helsingin Itäkeskuksen K-Citymarketissa sijaitsevassa Fazerin myymäläleipomossa. Kuva: Aleksi Vienonen