Fazer aikoo irtisanoa ja lomauttaa Lahden hapankorppuleipomossa

Fazerin Lahden hapankorppuleipomossa on liipaisimella lähes joka kolmannen työntekijän työpaikka. Lisäksi tulossa on lisää lomautuksia.

Fazerin Lahden hapankorppuleipomon muutosneuvotteluissa on uhattuna enintään 15 työntekijän työsuhde. Irtisanomisten lisäksi jäljelle jäävät työntekijät voivat joutua lomautetuksi enintään 90 päiväksi tämän vuoden aikana. Muutosneuvotteluiden piirissä ovat hapankorpputehtaan kaikki 49 työntekijää, kunnossapidon ja varaston työntekijät mukaan lukien.  

Työnantaja perustelee tarvetta väenvähennyksille supistuneella korppu- ja välipalatuotteiden kuluttajakysynnällä. Myös jo mantraksi käynyt hokema kohonneista energiakustannuksista ja raaka-aineiden hinnoista on tullut Fazerin Lahden hapankorppuleipomon työntekijöiden pääluottamusmies Ville Lindqvistille tutuksi. 

Kutsu muutosneuvottelupöytään oli pääluottamusmiehelle pettymys. Viime lokakuussa työnantaja päätti työntekijöitä koskevista lomautuksista, jotka alkoivat marraskuussa ja olivat osin yhä käynnissä helmikuussa, kun työnantaja ilmoitti jo uusista muutosneuvotteluista. 

–  Kyllä tässä ihmistä koetellaan, kun voittoa tekevä ja uusia investointeja suunnitteleva yritys toimii näin. Tunnelmat työnantajan suunnitelmista ovat aika heikot, Ville Lindqvist sanoo. 

Työntekijäpuolen tavoitteena on muutosneuvotteluissa pyrkiä minimoimaan irtisanottavien ihmisten määrä niin pieneksi kuin mahdollista. 

Lindqvist itse aloitti Fazerin hapankorppuleipomossa työt 16 vuotta sitten. Työpaikalla on perinteisesti ollut pitkiä, jopa 40 vuoden työsuhteita. Lindqvistin aikana irtisanomis- tai lomautusneuvotteluita ei ole käyty lainkaan ennen vuotta 2022.  

– Tunnelmat ovat apeat. Työntekijät tuntevat epäluottamusta työnantajan suunnitelmia kohtaan. Ymmärrämme kyllä, että yrityksillä on näinä aikoina haasteita, mutta näillä toimilla työnantajan on kyllä vaikea saada jatkossa vastaavan pituisia työuria aikaiseksi. 

Toimintansa Lahdessa vuonna 1996 aloittanut Fazerin hapankorppuleipomo siirtyi vuonna 2020 Fazerin makeisliiketoiminnan alaisuuteen.  

Muutosneuvottelut alkoivat 8.2.2023 ja niiden kestoksi arvioidaan kuusi viikkoa. Neuvottelut eivät koske hapankorpputehtaan toimihenkilöitä ja johtoa. 

Fazerin vertailukelpoinen liikevoitto oli viime vuonna 34,4 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi 13 prosentilla 1,1 miljardiin euroon. Viime vuoden toukokuussa Fazer allekirjoitti aiesopimuksen Lahden kaupungin kanssa uuden makeistehtaan rakentamiseksi.


Kuvassa Fazerin liput liehuvat Lappeenrannan makeistehtaalla. Kuva: Ismo Pekkarinen/Lehtikuva