Fazer rakentaa Lahteen uuden makeistehtaan, joka korvaa Vantaan ja Lappeenrannan tehtaat

Fazer rakentaa uuden makeistehtaan Lahteen, jonne Vantaan ja Lappeenrannan tehtaiden tuotanto siirtyisi vaiheittain vuosina 2025–2027. Noin 700 työntekijän työpaikka siirtyy Lahteen, mutta nähtäväksi jää, kuinka moni pystyy lähtemään työn perässä uuteen kaupunkiin.

Fazer ilmoitti tammikuussa suunnittelevansa uutta makeistehdasta, ja etsivänsä sille sopivaa paikkakuntaa. Samalla Fazer Makeiset aloitti muutosneuvottelut Vantaan ja Lappeenrannan makeistehtaiden henkilöstön kanssa toimintojen siirtämiseksi uuteen tehtaaseen. Tuolloin uuden tehtaan tulevasta sijainnista ei vielä ollut tietoa.

Eilen Fazer kertoi allekirjoittaneensa yhteistyösopimuksen Lahden kaupungin kanssa tontin varaamisesta uudelle makeistehtaalle Pippo-Kujalan teollisuusalueelta. Yhteistyösopimus on osa tehtaan perussuunnitteluvaihetta, joka edeltää varsinaista kiinteistökauppaa ja investointipäätöstä, joka tehtäneen ensi vuoden alkupuoliskolla.

Yhteistyösopimuksen allekirjoittamisesta ei seuraa muutosneuvotteluita, sillä neuvottelut työntekijöiden työpaikan sijainnin mahdollisesta muuttumisesta käytiin jo alkuvuonna. Fazerin mukaan Vantaan ja Lappeenrannan makeistehtaiden toiminta jatkuu normaalisti vielä useiden vuosien ajan ja tuotanto siirtyisi uuteen tehtaaseen vaiheittain vuosien 2025–2027 aikana.

Vantaan ja Lappeenrannan makeistehtailla työskentelee tällä hetkellä noin 900 ihmistä, joista noin 700 on työntekijöitä. Henkilöstölle työnantajan päätös yhdistää nykyiset kaksi tehdasta kokonaan uudelle kolmannelle paikkakunnalle on raskas pettymys.

– Lahti oli yksi esillä olleista vaihtoehdoista, mutta onhan tämä iso järkytys kaikille. Ymmärrettävästi työntekijöiden mieli on tällä hetkellä apea, Fazerin Vantaan makeistehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Pentti Aaltovirta toteaa.

Fazerin Lappeenrannan makeistehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Marja Värtö arveli jo muutosneuvotteluiden alkaessa tammikuussa, että harva työntekijä on valmis lähtemään työn perässä toiselle paikkakunnalle. Aaltovirta on samoilla linjoilla.

– Vaikka työtä Lahden uudesta makeistehtaasta tullaan tarjoamaan Vantaalla ja Lappeenrannassa työskenteleville, ei se ole monellekaan realistinen vaihtoehto. Ihmiset ovat kiinnittyneet asuinpaikkoihinsa. Erityisen vaikea tilanne on Lappeenrannassa, josta matka Lahteen on pitkä ja toisaalta alan työpaikkoja ei juurikaan ole tarjolla. Asia on tällä hetkellä niin tuore, että on vaikea ennakoida tulevaa. Yksi iso kysymys on kuitenkin varmasti se, miten työnantaja aikoo sitouttaa nykyiset työntekijät pysymään töissä, Aaltovirta pohtii.

Fazer-konsernin liikevaihto oli 1,1 miljardia euroa vuonna 2021. Henkilöstömäärä oli viime vuonna noin 8 000, joista Suomessa oli reilut 4 000. Tilikauden tulos oli 39,9 miljoonaa euroa ja liikevoitto 3,5 prosenttia.


Kuvassa Fazerin liput liehuvat Lappeenrannan makeistehtaalla. Kuva: Ismo Pekkarinen/Lehtikuva