Fazer lopettaa meijeriliiketoiminnan Korialla ja irtisanoo 82 ihmistä

Fazer on päättänyt lakkauttaa meijeritoimintansa Korian tehtaallaan elokuun loppuun mennessä ja irtisanoo 82 ihmistä.

Fazer tiedotti tänään lopettavansa meijeriliiketoimintansa Korian tehtaallaan elokuun loppuun mennessä. Työt loppuvat 82 ihmiseltä, joista 37 on työskennellyt SEL:n työehtosopimuksella. Loput ovat toimihenkilöitä ja ylempiä toimihenkilöitä.

Alun perin henkilöstön vähennysuhka oli 95 henkilöä, joista 77 tuotannon työntekijöitä ja toimihenkilöitä, ja 18 toimihenkilöitä ja ylempiä toimihenkilöitä.   

Fazerin Korian tehtaan kokonaishenkilöstömäärä on 220, joista SEL:n työehtosopimuksella työskentelee tällä hetkellä 98 ihmistä. Irtisanottavien määrä on siis melkein 40 prosenttia tehtaan koko henkilöstömäärästä.

Fazerin Korian tehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Kaarina Kaarlenpojan mukaan muutosneuvotteluiden lopputulos ei tullut työntekijöille yllätyksenä. 

– Neuvotteluita käytiin tiiviisti kuuden viikon ajan. Käänsimme kaikki kivet ja kannot, että maidontuotantoa olisi meillä jatkettu. Laskelmia tehtiin siitä, että Fazer olisi tuottanut maidot omiin makeisiinsa, mutta lopulta päätös oli toinen. Irtisanottavien määrää saatiin pienennettyä aiemmasta arviosta, mikä on tietysti laiha lohtu, mutta parempi kuin ei mitään, Kaarlenpoika sanoo. 

Lisäksi neuvotteluissa pyrittiin vaikuttamaan siihen, ettei henkilöstöresursseja vedettäisi irtisanomisten myötä liian tiukalle. 

 – Tuotekehitys ja tuotteiden koeajotkaan eivät pyöri liian pienellä porukalla. 

Irtisanottavat saavat tiedon työsuhteensa päättymisestä tämän ja ensi viikon aikana. Koska maitoa Korialla valmistetaan elokuuhun saakka, alkaa osalla irtisanomisaika juosta vasta kesällä. 

Irtisanotuille maksetaan palkassa motivaatiolisää, jonka tarkoitus on kannustaa jatkamaan töitä irtisanomisajan loppuun asti. Fazer-konsernissa avoimena olevia työpaikkoja tarjotaan ensisijaisesti niille työntekijöille, joita irtisanominen koskee.

Pääluottamusmiehen mukaan neljä työntekijää vaihtoi muualle töihin muutosneuvotteluiden aikana. Osa työntekijöistä käy Korialla töissä Lahdesta, joten Fazerin Lahden yksiköt voisivat olla mahdollisia työpaikkoja osalle porukasta, mutta esimerkiksi Vantaa voi olla liian hankalan matkan päässä perheellisille.  

Työpaikalla sovellettava työehtosopimus tulee työnantajan toiveesta muuttumaan meijeriliiketoiminnan päättymisen jälkeen. Todennäköisesti tuotannon väkeen sovellettaisiin jatkossa SEL:n ja ETL:n välistä elintarvikealojen työntekijöiden eli teollisuuden työehtosopimusta. Nyt tuotannossa käytössä ovat SEL:n meijerialan työntekijöiden ja MVL:n työehtosopimukset. 

Fazer perusteli meijeriliiketoiminnan alasajoa sillä, että se on pieni toimija Suomen meijeriteollisuudessa ja valmistaa tällä hetkellä pääosin private label -tuotteita eli kaupan omia merkkejä.  

Maidon Korian meijeriinsä Fazer on ostanut noin 20 tuottajalta Etelä-Suomesta ja Kaakkois-Suomesta. Jatkossa tuotanto keskittyy kasvipohjaisten elintarvikkeiden valmistukseen. Korian tuotantolaitos tuli Fazerin omistukseen vuonna 2019, kun se osti sen Kaslinkilta.


Uutista on päivitetty 21.3.2023 täsmentämällä irtisanottavien määrää.