SEL ei hyväksy hallituksen suunnittelemia pakkotoimia

8.9.2015

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ei hyväksy Juha Sipilän hallituksen tänään julkistamia suunnitelmia työntekijöiden työehtojen ja toimeentulon heikentämiseksi:

- Loppiainen ja helatorstai muutetaan palkattomiksi vapaapäiviksi vuosityöaikaa lyhentämättä.

- Sairauspäivien korvaustasoa alennetaan niin, että ensimmäinen päivä on vastaisuudessa palkaton ja päiviltä 2–9 maksetaan 80 prosenttia palkasta.

- Ylityökorvaukset puolitetaan ja sunnuntaikorvauksia pienennetään 75 prosenttiin.

- Pitkiä, erityisesti julkisella sektorilla olevia lomia lyhennetään 38:sta 30:een työpäivään.

- Yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksua alennetaan 1,72 prosenttiyksiköllä vuoden 2017 alusta.

Esitykset on hallituksen mukaan tarkoitus toteuttaa pakottavalla, nykyisten työehtosopimusten päätyttyä sovellettavalla lainsäädännöllä, joka olisi voimassa seuraavan työehtosopimuskauden alkaessa.

SEL pitää erittäin ongelmallisena ja perustuslain sekä kansainvälisten sopimusten vastaisena hallituksen aikeita määritellä lailla työehtosopimuksissa ja paikallisissa sopimuksissa sovittujen työehtojen enimmäistaso. Tähän asti lailla on määritelty työehtojen vähimmäistaso, ja työehtosopimuksessa tai paikallisesti on voitu sopia paremmista työehdoista. SEL tuomitsee hallituksen puuttumisen työmarkkinajärjestöjen neuvotteluoikeuteen ja sopimusvapauteen.

Hallituksen perustelut heikennysten välttämättömyydestä kilpailukyvyn parantamiseksi ontuvat pahasti.

- Nämäkään hallituksen kaavailemat työehtojen heikennykset eivät tule lisäämään Suomen kilpailukykyä, tuottavuutta tai työllisyyttä. Varmaa sen sijaan on, että ne tulevat laskemaan kotimaista ostovoimaa ja kysyntää, kun heikennykset näkyvät palkansaajien tilinauhoissa miinuksena, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen kommentoi.

SEL on valmis osana suomalaista ammattiyhdistysliikettä toimimaan hallituksen suunnitelmien pysäyttämiseksi.