SEL:n suurin ammattiosasto aloittaa vuoden alussa Turussa

15.12.2010

Elintarviketyöntekijöiden hajanainen ammattikuntainen järjestörakenne eheytyy Turussa, kun työntekijät tiivistävät rivejään vuoden 2011 alusta alkaen yhteen suurosastoon.

Uusi ammattiosasto on nimeltään Turun Elintarviketyöntekijät 144 ry. Yli 2 700 jäsenellään siitä tulee SEL:n suurin osasto koko Suomessa.
  
- Viime kevään raskas työehtosopimusneuvottelukamppailu osoitti, että yhtenäistä vahvaa järjestöä tarvitaan, jotta pystymme vastaamaan työnantajien haasteeseen ja vaikuttamaan myös liittomme linjaan tulevina aikoina, sanoo Elintarviketyöläisten Turun keskusjärjestön puheenjohtaja Tanja Pollari.
 
Alkoholijuomia Turussa valmistavan Pernod Ricard Finlandin pääluottamusmies Tanja Pollari valittiin johtamaan myös uutta elintarviketyöläisten suurosastoa vuodeksi 2011.
 
Vuonna 1943 Turun seudun elintarviketyöläisten ammattiosastojen yhteistyöjärjestöksi perustettu Elintarviketyöläisten Turun keskusjärjestö ry päätettiin purkaa, koska siitä tuli tarpeeton, sillä samat osastot muodostavat nyt uuden ammattiosaston. Keskusjärjestön toiminta päättyy vuoden 2010 lopussa.
 
Samaan aikaan vuodenvaihteessa päättyy myös kahden Turun vanhimpiin kuuluvan ammattijärjestön toiminta, sillä vuonna 1904 perustettu Turun Leipomotyöväen ammattiosasto 003 ja vuonna 1906 perustettu Turun Liha-elintarviketyöläisten ammattiosasto 071 päättävät toimintansa. Niiden jäsenet siirtyvät suoraan Turun Elintarviketyöntekijät 144:n jäseniksi.
 
Uusi suurosasto synnytettiin Turun Säilyketyöläisten ammattiosasto 144:n päälle, kun osasto päätti yksimielisesti muuttaa nimensä Turun Elintarviketyöntekijät 144 ry:ksi syyskokouksessaan 2.11.2010.
 
Syyskokous valitsi uudelle suurosastolle johtokunnan, joka ryhtyi valmistelemaan jatkosyyskokousta, joka hyväksyy uuden ammattiosaston toimintasuunnitelman ja talousarvion vuodelle 2011.
 
Osaston johtokunnan kokouksiin ovat oikeutettuja osallistumaan puhe- ja läsnäolo-oikeudella myös kaikki ne osaston pääluottamusmiehet, jotka eivät ole osaston johtokunnan jäseniä.
 
Jäsenyys jatkuu automaattisesti
 
Kaikkien kolmen nyt yhdistyneen ammattiosaston, 003:n, 071:n ja 144:n, vanhat jäsenet ovat automaattisesti 1.1.2011 alkaen uuden osaston, Turun Elintarviketyöntekijät 144 ry:n jäseniä.
 
-          Yhdistyminen ei aiheuta mitään toimenpiteitä osaston jäsenille. Mikään ei muutu jäsenen kannalta. Uusi ammattiosasto tiedottaa toiminnastaan jäsenilleen, kun se on aloittanut toiminnan, kertoo Pollari.
 
Turun Makeistyöläisten ammattiosasto 054 jatkaa edelleen toimintaansa itsenäisenä ammattiosastona.
 
Työelämässä olevien jäsenten lukumäärän perusteella SEL:n suurin ammattiosasto on edelleen Seinäjoen Elintarviketyöläiset 052, ja samalla mittarilla mitattuna toiseksi suurin osasto on Päijät-Hämeen Elintarviketyöntekijät 047.