SEL tukee ahtaajien työtaistelua

15.3.2010

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry antaa täyden tukensa AKT:n työtaistelulle. SEL:n liittovaltuusto kokoontui 15.3.2010 käsittelemään myös yleistä työsopimusneuvottelutilannetta ja AKT:n käymää työtaistelua.
SEL:sta on käsittämätöntä, että Elinkeinoelämän keskusjärjestö EK suomii yhden yksittäisen ammattiliiton työsopimusneuvotteluita julkisesti. AKT:n tehtävänä on ajaa jäsenistönsä etua kaikilla niillä keinoilla, joita yhteiskuntajärjestelmämme on ammattiliitoille suonut. Niihin kuuluu myös lakko-oikeus.
EK kieltäytyi syksyllä asettamasta yhteisiä raameja työehtosopimuksille työmarkkinajärjestöjen kanssa. EK:n tavoitteena on ollut asettaa yksipuolisesti ns. palkka-ankkuri, johon työntekijäpuolen olisi pitänyt nöyrästi sitoutua. SEL muistuttaa, että käynnissä on kuitenkin liittokierrosten kevät, jossa jokainen ammattiliitto käy työehtosopimusneuvotteluita huomioiden oman alansa taloudellinen tilanne. Samalla pyritään parantamaan alakohtaisia ongelmakohtia, jotka ovat voineet jäädä ratkaisematta aikaisemmilla kierroksilla.
EK on pyrkinyt ohjaamaan julkista keskustelua ainoastaan palkankorotuksiin, vaikka AKT:n sopimusneuvotteluissa kyse on myös merkittävistä laadullisista kysymyksistä. AKT:n tavoitteena on mm. estää osa-aikaisten työsuhteiden käytön lisäämisen satamissa ja ahtaajien muutosturvan parantaminen. Suomessa työntekijöiden irtisanomisturva on heikko, jota jokaisen ammattiliiton on pyrittävä toimillansa parantamaan.
EK on häikäilemättömästi kutsunut ahtaajia ahneiksi. Väite herättää SEL:n jäsenistössä lähinnä hilpeyttä, kun lausujana on pääoman ja omistajien pientä mutta ahnasta joukkoa edustava järjestö.
AKT ajaa jäsenistönsä etua jäsentensä voimalla. Ammattiliiton perustehtävänä on toimia jäsenistönsä edunvalvojana, SEL:n liittovaltuusto toteaa julkilausumassaan.
Lisätietoja:
Liittohallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen, p. 0400 611 882