Perheleipureiden Ehon leipomo lopettaa Helsingissä ja aloittaa Järvenpäässä Primulan vanhoissa tiloissa

26.2.2013

Perheleipurit-yhteistyöketjuun kuuluva Ehon Leipomo aloittaa maanantaina koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut, koska yritys aikoo lakkauttaa Helsingin Herttoniemessä sijaitsevan leipomonsa ja keskittää jatkossa koko leipomotoimintansa Järvenpäähän.

Perheleipurit osti tammikuussa konkurssiin menneen leipomo Primulan tuotemerkin ja Järvenpäässä sijaitsevien toimitilojen laitteet. Samalla Perheleipurit teki Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varman kanssa pitkäaikaisen vuokrasopimuksen vuonna 2010 valmistuneesta leipomokiinteistöstä. Uusissa tiloissa on tarkoitus aloittaa jo tänä keväänä.

Työnantaja perustelee tuotannon työntekijöiden vähennystarvetta sillä, että uudet tuotantotilat ovat nykyisiä Helsingin tiloja automatisoidummat. Tällä hetkellä Herttoniemen leipomossa työskentelee tuotannollisissa tehtävissä noin 50 ihmistä.

- Työnantaja arvioi, että uudessa toimitilassa pärjättäisiin noin 20 tuotannon työntekijällä, mikä tarkoittaisi, että noin 30 nykyistä työntekijää menettäisi muutossa työpaikkansa, kertoo Ehon Leipomon pääluottamusmies Pekka Raitakari.

Raitakari ei usko, että määrä riittää leipomon kannattavaan pyörittämiseen. Työntekijät tulevatkin esittämään yt-neuvotteluissa, että irtisanottavien määrä vähintään puolitetaan.

Toisin kuin julkisuudessakin on annettu ymmärtää, henkilöstö ei ole ottanut ilolla vastaan tietoa työpaikan mahdollisesta siirtymisestä Helsingistä Järvenpäähän.

- Työmatkan merkittävä pidentyminen on pois työntekijöiden omasta pussista ja ajasta.

Työnantaja on myös suunnitellut rekrytoivansa uusiin tiloihin Primulan vanhoja työntekijöitä, jotka tuntevat tuotantolaitteet valmiiksi.

- Meidän näkemyksemme on, että Ehon nykyiset työntekijät ovat etusijalla. Työnantaja ei voi samaan aikaan irtisanoa omia työntekijöitä ja rekrytoida uusia ulkopuolelta. Työnantajalla on velvollisuus kouluttaa omat vanhat työntekijänsä uusien laitteiden käyttöön. Määräaikaisia ulkopuolisia opastajia voi siinä käyttää, Raitakari toteaa.

Perheleipurit on paikallisten leipomoiden muodostama leipomoketju. Perheleipureita ovat Leipomo Salonen Oy Turussa, Leivon Leipomo Oy Tampereella, Moilas Oy Naarajärvellä ja Pulla-Pirtti Oy, joka toimii Oulussa, Rovaniemellä, Raahessa ja Kauhavalla. Ryhmä on vuodesta 2008 asti omistanut Perheleipurit Eho -leipomon.

Lisätietoja:
Pekka Raitakari
pääluottamusmies
p. 0400 697 478