Työntekijät protestoivat ulosmarssilla HKScanin suunnitelmia sulkea pakkaamo Eurassa

HKScan aikoo lopettaa siipikarjatuotteiden pakkaamisen Eurassa ja siirtää pakkaamotoiminnot joko Raumalle, Forssaan tai molempiin.

HKScanin Euran yksikön siipikarjapakkaamon työntekijät pettyivät ja yllättyivät, kun heille eilen torstai-iltapäivällä tiedotettiin yhtiön aloittavan muutosneuvottelut, joiden tavoitteena on siipikarjapakkaamon toiminnan siirtäminen Eurasta joko Rauman tai Forssan tuotantoyksiköihin, tai molempiin.

Euran yksikkö työllistää HKScan Rauman ja Euran työntekijöiden pääluottamusmies Eliisa Raskin mukaan tällä hetkellä noin 18 työntekijää sekä kaksi ylempää toimihenkilöä.

Muutosneuvottelut koskevat koko Euran yksikön henkilöstöä. Suunnitelmien toteutuessa Euran yksikön 19 työntekijälle voi koitua muutoksia työsopimuksiin, irtisanomisia ja tuotannon siirroista johtuvia lomautuksia.

– Työntekijät tuntevat olonsa pahasti petetyiksi, sillä vielä samana aamuna heille oli kerrottu kesän jälkeen jatkuvien tuotteiden valmistuksesta, Raski kertoo.

Torstain tiedotustilaisuuden jälkeen työntekijät kertoivat Raskille aloittavansa viikonlopun vieton, eli he marssivat ulos työpaikalta protestina työnantajan toiminnalle. Työntekijät palaavat takaisin töihin maanantaina.

– Nämä ovat nyt kolmannet Rauman tai Euran yksikköä koskevat muutosneuvottelut puolentoista vuoden sisään. Jos kertoisin nyt rehellisesti, mitä ajattelen tällä hetkellä, niin se on aika painokelvotonta tekstiä. Ei tässä ainakaan HK:n työnantajamielikuvaa paranneta, Raski toteaa.

Viimeksi muutosneuvotteluita siellä käytiin keväällä 2023 ja ne johtivat 35 työpaikan vähenemiseen Rauman yksikön siipikarjaleikkaamossa.

HKScanin Euran yksikön muutosneuvottelut alkavat 17.1.2024 ja niille on varattu kuusi viikkoa aikaa.

Raskin mukaan työntekijöiden tavoitteena on, ettei yhtään Euran yksikön työntekijää irtisanottaisi.

Satakunnan Kansalle HKScanin Suomen liiketoiminnoista vastaava johtaja Jari Leija kommentoi, että ”me tarvitsemme tehtaillemme ne ihmiset”. Toivon, ettei se ole vain pelkkää PR-puhetta.

HKScan kertoo tiedotteessaan tavoittelevansa muutoksella toiminnan tehostamista ja noin miljoonan euron vuotuisia säästöjä kuluvan vuoden kolmannelta neljännekseltä alkaen.

HKScanin Euran yksikössä on siipikarjapakkaamon lisäksi Mäkitalon Maistuvien ja Kivikylän Kotipalvaamon tuotantoa, kuten pizzojen ja annossalaattien valmistusta. HKScan on vähemmistöomistajana molemmissa yrityksissä.

Joulukuun lopussa HKScan tiedotti myyvänsä Ruotsin tytäryhtiönsä HKScan Sweden AB:n osakkeet ruotsalaiselle Lantmännen ek förille. Kaupan odotetaan toteutuvan vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla ja sen toteutuminen edellyttää EU:n komission ja lisäksi Ruotsin viranomaisten hyväksyntää.

HKScanin Ruotsin tuotantoyksiköt sijaitsevat Linköpingissä, Kristianstadissa, Skarassa ja Halmstadissa. Yhtiön kuluttajabrändejä Ruotsissa ovat Scan, Pärsons ja Bullens. HKScan on toiminut Ruotsissa vuodesta 2007 asti.

Liity
jäseneksi