”Tavoitteenani on saada lisää jäseniä liittoon”

– Olen oppinut, kun joku kysyy jotain, etten vastaa siihen heti suoralta kädeltä, jos en ole asiasta aivan varma, vaan kerron selvittäväni ja palaavani hänelle asiaan, tuore pääluottamusmies Staffan Åkerblom sanoo.

Staffan Åkerblom on Orkla Confectionery & Snacksin Ahvenanmaalla Haraldsbyssä sijaitsevan tehtaan eli Taffelin perunalastutehtaana tunnetun tuotantolaitoksen pääluottamusmies. Åkerblom astui pääluottamusmiehen saappaisiin tämän vuoden alussa, mitä edelsi kausi varapääluottamusmiehenä.

Espoossa syntynyt, ruotsia äidinkielenään puhuva Åkerblom on työskennellyt Ahvenanmaalla Orklan palveluksessa lokakuusta 2017. Saarelle hän muutti pakkauskoneenhoitajan työn takia. Pisimmän pätkän hän on asunut Pietarsaaressa, muun muassa veneenrakentajana ja hallimestarina jäähallissa työskennellen.

Ammattiliittoon Åkerblom on kuulunut suurimman osan työurastaan, mutta ammattiyhdistysaktiivi hänestä kuoriutui vasta viime vuosina. SEL:n silloinen liittosihteeri Henri Lindholm houkutteli suomenkielentaitoisen Åkerblomin SEL:n toimintaan mukaan ammattiosaston kokouksessa muutama vuosi sitten. Viime vuonna hänet valittiin SEL:n edustajakokouksessa liittovaltuustoon varajäseneksi.


Paljon omaksuttavaa

Orklan Haraldsbyn tehtaalla tehdään töitä arkisin joko kahdessa tai kolmessa vuorossa, osastosta ja sesongista riippuen. Henkilöstön kokonaismäärä on 110 ja SEL:n työehtosopimuksen alaisissa töissä työskentelee 85 ihmistä.

Staffan Åkerblom työskentelee pääasiassa perunapakasteiden pakkauksen parissa. Pääluottamusmiehen tehtävän hoitoon hänelle on varattu työaikaa kahdeksan tuntia viikossa. Aika menee esimerkiksi jäsenten palkka -ja muiden työehtoasioiden selvittämiseen. Luottamushenkilönä toimiminen on Åkerblomista mielenkiintoista.

– Omaksuttavaa asiaa on paljon ja halu auttaa työntekijöitä on kova. Olen oppinut, kun joku kysyy jotain, etten vastaa siihen heti suoralta kädeltä, jos en ole asiasta aivan varma, vaan kerron selvittäväni ja palaavani hänelle asiaan.

Åkerblom suoritti luottamusmiesten peruskurssin Murikka-opistolla viime keväänä.

– Koronapandemia viivästytti kurssille pääsyä. Tarkoitukseni on suorittaa myös jatkokurssi. Lisäksi SAK:n nettisivuilla on tarjolla ruotsinkielistä ay-koulutusta.

Isoja haasteita työpaikalla ei ole ollut. Åkerblom pitää hyvänä asiana työpaikkansa isoon konserniin kuulumista, mikä luo hänen mielestään turvaa – myös luottamustehtävän hoitamisessa. Yhteydenpito ja ajatusten pallottelu onnistuu muun muassa Orklan Vaajakosken makeistehtaan pääluottamusmiehen Esa Väyrysen kanssa.

– Kun taustalla on iso organisaatio, ei oma työpaikka yleensä lähde heti alta, vaikka jokin tehtaista tekisikin jollain kvartaalilla vähän miinusta. Päätöksiä ei tehdä hätiköiden, ja isolla yrityksellä on tyypillisesti myös enemmän investointivaraa, Åkerblom sanoo.

Snacks-tuotteita ja perunapakasteita valmistavaan Orklan Haraldsbyn tehtaaseen onkin tehty viime vuosina laajoja, muun muassa automaatiota lisääviä ja hiilijalanjälkeä pienentäviä investointeja ja niiden tekeminen jatkuu yhä, mikä luo osaltaan luottamusta tulevaan.

Kiitosta saavat myös työpaikan työsuojelutoiminta sekä vuosittain työntekijöille järjestettävät kesäjuhlat.

Työntekijöistä SEL:iin on järjestäytynyt noin 30 henkilöä.

– Tavoitteenani on saada lisää jäseniä liittoon. Työpaikallamme maahanmuuttajataustaiset työntekijät kuuluvat melko hyvin liittoon, mutta kantaväestö on järjestäytynyt heikommin. Ahvenanmaalla on erittäin korkea työllisyysaste, joten uusia töitä löytyy helposti, mikä voi selittää asiaa.


Yhteistyö SAK:n paikallisjärjestön kanssa tärkeää

Staffan Åkerblom on myös 101-jäsenisen Ahvenanmaan elintarviketyöläisten ammattiosasto 035:n eli Ålands Livsmedelsarbetares lokalavdelningin puheenjohtaja. Vuodenvaihteessa alkaneessa pestissään tuore ammattiosaston puheenjohtaja on saanut apua liiton lisäksi SAK:n ja liittojen Ahvenanmaan asiamieheltä Elin Sundbackilta, jonka palkasta myös SEL maksaa osan.

– Meillä on ammattiosaston johtokunnassa tällä hetkellä kolmen työpaikan edustus, mutta tavoitteena on saada jokaisesta paikallisesta elintarvikealan työpaikasta luottamusmies mukaan johtokuntaan.

Kun aktiiveja on vähän, vaarana on, että kynttilä palaa molemmista päistä. Siksi ammattiosasto tekee paljon yhteistyötä SAK:n Ahvenanmaan paikallisjärjestön kanssa.

– Esimerkiksi syksyllä paikallisjärjestö järjestää yhteisen koko perheen tapahtuman, jossa muun muassa grillataan makkaraa. Kun on paljon pieniä ammattiosastoja, on tärkeää ja järkevää tehdä yhteistyötä yli liittorajojen, Åkerblom kertoo.

Vapaa-aikansa pääluottamusmies saa käytettyä tehokkaasti golfin parissa. Saaren suotuisten sääolosuhteiden takia golfkausi voi kestää jopa kahdeksan kuukautta, joskus marras-joulukuulle asti.

– Kun käy pelaamassa 18-reikäisen radan, kuluu siihen melkein kokonainen päivä, ei siinä jää aikaa oikein muuhun.


Teksti ja kuva: Kati Oksman

Läs samma på svenska: ”Mitt mål är att förbundet ska få fler medlemmar”

Liity
jäseneksi