”Mitt mål är att förbundet ska få fler medlemmar”

– Jag har lärt mig att, då någon frågar något av mig inte svara direkt på rak arm om jag inte är alldeles säker, utan att meddela att jag ska reda ut saken och återkomma, säger den nyvalda huvudförtroendemannen Staffan Åkerblom.

Staffan Åkerblom är huvudförtroendeman för Orkla Confectionery & Snacks fabrik i Haraldsby på Åland, eller produktionsanläggningen känd som Taffels potatischipsfabrik. Åkerblom blev huvudförtroendeman i början av året, före det var han vice huvudförtroendeman.

Åkerblom är född i Esbo, med svenska som modersmål och har arbetat på Åland i Orklas tjänst sedan oktober 2017. Han flyttade till ön då han fick tjänst som packningsmaskinskötare. Längst har han bott i Jakobstad, där han arbetat bl.a. som båtbyggare och hallmästare i ishallen.

Till facket har Åkerblom hört under största delen av sin arbetskarriär, men det är först under de senaste åren han blivit fackföreningsaktiv. Det var dåvarande förbundssekreteraren i SEL, Henri Lindholm som lockade med Åkerblom, som också pratar finska, i SEL:s verksamhet på ett fackavdelningsmöte för några år sedan. I fjol invaldes han på SEL:s kongress som ersättare i förbundets fullmäktige.


Mycket att ta in

På Orklas fabrik i Haraldsby arbetar man på vardagarna antingen i två eller tre skift, beroende på avdelning och säsong. Personalstyrkan består sammanlagt av 110 personer och 85 arbetstagare har uppgifter som omfattas av SEL:s kollektivavtal.

Staffan Åkerblom arbetar i huvudsak med förpackning av frysta potatisprodukter. För skötseln av huvudförtroendemannaskapet har en arbetstid på 8 timmar i veckan reserverats. Den tiden går exempelvis åt till att utreda medlemmarnas löne- och andra arbetsvillkor. Åkerblom anser att det är intressant att vara förtroendevald.

– Det är mycket att ta in och jag har en stark vilja att hjälpa arbetstagarna. Jag har lärt mig att, då någon frågar något av mig inte svara direkt på rak arm om jag inte är alldeles säker, utan jag meddelar att jag ska utreda saken och återkomma.

Åkerblom genomgick en grundkurs för förtroendevalda på Murikka-institutet i våras.

– Coronapandemin fördröjde inträdet till kursen. Min avsikt är att också gå en fortsättningskurs. Dessutom erbjuds på FFC:s nätsidor facklig utbildning på svenska.

Några stora utmaningar är det inte på arbetsplatsen. Åkerblom anser att det är en bra sak att hans arbetsplats ingår i en stor koncern, han anser att det skapar trygghet – också i skötseln av uppgiften som huvudförtroendeman. Han har kontakt med och kan bolla idéer med bland andra huvudförtroendemannen på Orklas fabrik i Vaajakoski, Esa Väyrynen.

– Då man ingår i en stor organisation behöver man i allmänhet inte vara rädd att förlora den egna arbetsplatsen trots att någon av fabrikerna skulle göra ett litet minus något kvartal. Besluten fattas inte brådstörtat och ett stort företag har i allmänhet också större investeringsmån, säger Åkerblom.

Orklas fabrik i Haraldsby, där man tillverkar Snacks-produkter och frysta potatisprodukter har de facto under de senaste åren gjort en del investeringar för att bl.a. öka automatiseringen och minska koldioxidavtrycket, och det här arbetet fortsätter, något som skapar förtroende inför framtiden.

Åkerblom berömmer också arbetsskyddsverksamheten på arbetsplatsen och den sommarfest som årligen ordnas för arbetstagarna.

Av arbetstagarna är cirka 30 anslutna till SEL.

– Mitt mål är att locka fler medlemmar till förbundet. På vår arbetsplats är ganska många av arbetstagarna med invandrarbakgrund medlemmar i förbundet, medan organiseringsgraden är sämre bland den infödda befolkningen. Åland har en mycket hög sysselsättningsgrad, så det är ganska lätt att få ett nytt jobb, vilket kan vara en av förklaringarna.


Samarbetet med FFC:s platsorganisation är viktigt

Staffan Åkerblom är också ordförande för Ålands livsmedelsarbetares lokalavdelning 035, som har 101 medlemmar. Han tog över ordförandeskapet vid årsskiftet och som nybörjare har han, vid sidan av sitt eget förbund fått hjälp av ombudsmannen för FFC och förbunden på Åland, Elin Sundback. SEL betalar också en del av hennes lön.

– I fackavdelningens ledningsgrupp har vi för närvarande tre arbetsplatser representerade, men målet är att få en förtroendeman från varje lokal arbetsplats inom livsmedelsbranschen med i ledningsgruppen.

Då aktivisterna är få är risken att man bränner ner ljuset i bägge ändar. Därför samarbetar fackavdelningen mycket med FFC:s platsorganisation på Åland.

– Platsorganisationen ordnar till exempel i höst en gemensam träff för hela familjen, där vi bl.a. ska grilla korv. Då det finns många små fackavdelningar är det viktigt och vettigt att samarbeta över förbundsgränserna, säger Åkerblom.

Sin fritid spenderar huvudförtroendemannen effektivt på golfbanan. På grund av gynnsamma väderförhållanden på ön kan golfsäsongen räcka upp till åtta månader, ibland ända fram till november-december.

– Då man spelar på en bana med 18 hål går det åt nästan en hel dag, då har man inte riktigt tid med något annat.


Text och bild: Kati Oksman

Bli
medlem