Vi försvarar våra rättigheter

Efter att regeringen Orpo nästan ord för ord i sitt regeringsprogram skrivit in arbetsgivarnas Finlands Näringsliv EK:s målsättningar för hur arbetstagarnas rättigheter och ställning ska försvagas har det stått klart varifrån regeringen får sina order och vem den lyssnar till.

Arbetstagarna i Finland har inte på länge tvingats försvara sina rättigheter i en situation som varit så trängd som nu. Regeringens tal om arbetstagarnas påverkningsmöjligheter och om förhandlingar har vi tvingats kvittera som löften utan täckning. Det är inte att förhandla att arbetstagarnas representanter i arbetsgrupper som bereder lagändringar får presentera sina synpunkter utan att de får några som helst effekter på regeringens förslag.

Betecknande är, att regeringens åtgärder inte har några positiva effekter på sysselsättningen eller förbättrandet av den finländska arbetarens köpkraft, alltså på vilka summor vi har för att få vardagen att gå ihop.

Att skära i arbetslöshetsskyddet eller slopa vuxenutbildningen skapar inte en enda ny arbetsplats. Nya arbetsplatser skapas inte heller med att man i fortsättningen skulle avtala om löner och andra arbetsvillkor enbart med beslut från arbetsgivarna, utan en förtroendeman vald av fackets medlemmar.

Vi har skäl att ställa frågan vilket slag av samhälle EK, Företagarna I Finland och skapa i Orpos regering vill skapa i Finland? I vilka länder vill man på ett så här grovt sätt upphäva arbetstagarnas rättigheter? Och vill vi verkligen identifiera oss med den gruppen?

Vi i SEL har, tillsammans med andra branschers arbetstagare med politiska strejker varit med om att försvara ett tryggt arbetsliv, rättigheter och arbetslöshetsskydd för arbetstagarna. Också i fortsättningen kommer vi att tillsammans tvingas försvara våra rättigheter.

Arbetstagarna som deltar i den pågående, två veckor långa politiska strejk som stoppar Finlands export och import strejkar för alla finländska arbetstagare. Vi stöder strejken och de strejkande arbetstagarna fullt ut och även ekonomiskt. Det här är vår gemensamma kamp för ett rättvist arbetsliv.

Eftersom regeringen inte går med på att förhandla är politiska strejker arbetstagarnas enda möjlighet att försöka påverka de försvagningar av arbetstagarnas rättigheter som arbetsgivarsidan har dikterar för regeringen. Vad som än händer måste vi rikta blicken mot framtiden. I skuggan av hela den här kampen har SEL och arbetsgivarförbundet ETL inlett en dialog om framtiden för arbetet i livsmedelsbranschen. Som ett steg utreder vi arbetstagarnas syn på branschen. Det är ytterst viktigt att så många SEL-medlemmar som möjligt svarar på enkäten. På så sätt får vi information och kan påverka arbetet i livsmedelsbranschen och utveckla arbetsvillkoren.

Veli-Matti Kuntonen
SEL:s förbundsordförande

Bli
medlem