Kun työsuhteesi päättyy, muista nämä asiat

Listasimme asiat, jotka on hyvä muistaa, kun määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva työsuhteesi päättyy.

Jos työsuhteesi päättyy siksi, että työnantajasi on irtisanonut sinut ja epäilet, että irtisanomisesi ei ole ollut laillinen, työpaikkasi SEL:n luottamusmies auttaa sinua. Jos työpaikallasi ei vielä ole SEL:n luottamusmiestä tai työsuhteesi on jo päättynyt, ole yhteydessä SEL:n aluetoimistoon aluesihteeriin.


Tarkista palkkalaskelmasi

Sinun kannattaa tarkistaa palkkalaskelmasi jokaisen palkanmaksun yhteydessä ja ilmoittaa välittömästi virheistä tai puutteista työnantajallesi. Erityisen huolellisesti palkkalaskelma kannattaa tarkistaa työsuhteesi päättyessä. Tarkista, onko sinulle maksettu kaikki sinulle kuuluvat palkat ja lisät oikein?

Tarkista myös, oletko saanut loppupalkkasi yhteydessä lomakorvauksen, jos et ole ehtinyt pitää kaikkia kertyneitä lomiasi työsuhteesi aikana. Lomakorvausta on maksettava kaikista, jopa muutaman tunnin pituisista työsuhteista.

Lomakorvauksen suuruus määräytyy työsuhteen pituuden ja kuukausittaisen työajan perusteella. Esimerkiksi jos sinulla on työssäolopäiviä kuukaudessa vähintään 14, kertyy sinulle lomakorvausta alle vuoden kestäneessä työsuhteessa kahden päivän ajalta kuukautta kohti. Yli vuoden kestäneessä työsuhteessa lomakorvausta kertyy 2,5 päivän ajalta kuukaudessa. Korvaukseen oikeuttavia päiviä ovat myös hyväksyttävistä syistä johtuneet poissaolopäivät, kuten sairauslomapäivät.

Lomakorvauksen tai pidetyn loman ajalta maksettavan vuosilomapalkan lisäksi sinulla voi olla oikeus myös työehtosopimuksessasi sovittuun lomarahaan, joka on 50 % vuosilomapalkasta.

Jos löydät virheitä palkkalaskelmastasi, ilmoita niistä työnantajalle. Jos sinulla on kysyttävää palkkalaskelmastasi, työpaikkasi SEL:n luottamusmies auttaa sinua. Jos työpaikallasi ei vielä ole SEL:n luottamusmiestä tai jos työsuhteesi on jo päättynyt, ole yhteydessä SEL:n aluetoimistoon aluesihteeriin.


Tarkista, koskeeko muutosturva sinua

Tarkista, koskevatko muutosturvan edut sinua.


Pyydä työtodistus

Sinulla on lain mukaan oikeus saada työsuhteesi päätyttyä työnantajaltasi työtodistus.

Voit pyytää työnantajaltasi suppeaa tai laajaa työtodistusta. Laaja työtodistus sisältää työsuhteen keston ja työtehtävien lisäksi työsuhteesi päättymisen syyn sekä työnantajasi arvion työtaidostasi ja käytöksestäsi.

Työtodistus kannattaa säilyttää huolellisesti. Tarvitset todennäköisesti työtodistustasi, kun haet työ- tai opiskelupaikkaa tai kun ilmoittaudut TE-toimistoon työnhakijaksi ja haet ansiopäivärahaa työttömyyskassasta. Jos työnantajasi ei anna sinulle työtodistustasi pyynnöistäsi huolimatta, työpaikkasi SEL:n luottamusmies auttaa sinua. Jos työpaikallasi ei vielä ole SEL:n luottamusmiestä tai työsuhteesi on jo päättynyt, ole yhteydessä SEL:n aluetoimistoon aluesihteeriin.


Ilmoita liittoon, jos siirryt opiskelemaan

Jos siirryt päätoimiseksi opiskelijaksi, eikä sinulla ole palkkatuloja opiskeluaikanasi, ilmoita SEL:n jäsenrekisteriin opiskeluidesi arvioitu kesto, jonka ajalta saat vapautuksen SEL:n jäsenmaksusta. Voit tehdä ilmoituksen SEL:n eAsioinnissa osoitteessa www.selry.fi/easiointi, lomakkeella tai soittamalla jäsenpalvelumme numeroon 09 4246 1230.


Ilmoittaudu TE-toimistoon, jos jäät työttömäksi

Jos jäät työttömäksi, ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistoon viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Tutustu työttömyyskassan ohjeisiin, miten ilmoittaudut työttömäksi työnhakijaksi ja miten haet ansiopäivärahaa. Jos et ole oikeutettu työttömyyskassan maksamaan ansiopäivärahaan, voit hakea Kelalta peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea.

Jos et saa työttömyyskassan maksamaa etuutta, saat työttömyyden ajalta vapautuksen SEL:n jäsenmaksusta. Ilmoita siitä SEL:n eAsioinnissa osoitteessa www.selry.fi/easiointi, lomakkeella tai soittamalla jäsenpalvelumme numeroon 09 4246 1230.

Jos siirryt toiselle alalle töihin, etkä palaa enää elintarvikealalle, muistathan, että SEL:n ja työttömyyskassan jäsenenä kerryttämäsi jäsenyys- ja työssäoloehto ei katoa, kun vaihdat toiseen työpaikkaan tai kokonaan toiselle alalle, jos pidät jäsenyytesi kunnossa tai vaihdat toiseen liittoon ja työttömyyskassaan ilman katkoksia 30 päivän sisällä.