Fazerin myymäläleipomoiden uusi organisaatio voimaan lokakuussa

Fazer lakkauttaa lähes kaikissa myymäläleipomoissaan vastaavan leipurin ja esihenkilön tehtävät, jotka korvataan tiimivastaavilla ja ryhmäpäälliköillä.

Fazerin myymäläleipomoissa otetaan käyttöön 1.10.2023 alkaen uusi toimintamalli, joka koskee 110 myymäläleipomoa nykyisestä 132 Fazerin myymäleipomosta. Uuden organisaation ulkopuolelle jää 22 myymäläleipomoa, jotka jatkavat nykyisellä esihenkilömallilla.

Muutoksen piirissä olevissa myymäläleipomoissa lakkautetaan vastaavan leipurin ja myymäläleipomon esihenkilön tehtävät, ja ne korvataan tiimivastaavilla ja ryhmäpäälliköillä.

Jokaiseen muutoksen kohteena olevaan myymäleipomoon palkataan tiimivastaava, jonka tehtävänkuvan on ilmoitettu olevan vaativampi kuin vastaavan leipurin tehtävä. Tiimivastaavien työhön tullaan soveltamaan SEL:n ja ETL:n välistä leipomoalan työntekijöiden työehtosopimusta.

Ryhmäpäälliköillä on vastuullaan 2–4 myymäleipomoa. Näistä 2–4 myymäläleipomon kokonaisuuksista muodostuu 45 ryhmää, joiden esihenkilöinä ryhmäpäälliköt toimivat. Ryhmäpäällikön työhön sovelletaan Ammattiliitto Pron ja ETL:n välistä toimihenkilöiden työehtosopimusta.

Muutoksen myötä esihenkilöiden määrä tulee vähenemään nykyisestä. Joillain alueilla esihenkilöitä on irtisanoutunut muutosneuvotteluiden aikana, joten tiedossa ei ole, tuleeko irtisanomisille tarvetta. Fazer on ilmoittanut avaavansa tulevaisuudessa useita uusia myymäläleipomoita.

– Useamman myymäläleipomon yhteisen esihenkilön malli on ollut voimassa jo aiemmin joillain pisteillä, mutta nyt se laajenee, myymäläleipomoiden työntekijöiden alueelliset pääluottamusmiehet Anu Wallenius Etelä-Suomen, Pirjo-Riitta Anttonen Länsi-Suomen ja Häme-Keski-Suomen sekä Merina Harju Pohjanmaan, Pohjois-Suomen, Kaakkois-Suomen ja Itä-Suomen alueelta kertovat.

Vastaavilla leipureilla ja esihenkilöillä on mahdollisuus hakea tiimivastaavan ja ryhmäpäällikön tehtäviä. Vastaavilla leipureilla on myös mahdollisuus palata takaisin leipurin työhön, jos he ovat toimineet aiemmin leipureina eikä heillä ole halukkuutta hakea uusia työtehtäviä. Vastaavia leipureita ei siis tulla irtisanomaan, mikäli he palaavat aiempaan työtehtäväänsä tai hakevat uutta työtä ja hyväksyvät sen ehdot.

Luottamusmiesten mukaan kentältä on tullut jonkin verran kommenttia palkan ja palkkion suuruudesta.

Muutosneuvottelut eivät aiheuttaneet muutoksia leipureiden nykyisiin työsopimuksen ehtoihin.

Myymäläleipomoiden muodostamissa ryhmissä on 40 kilometrin työssäkäyntialueet. Nykyisillä työsopimuksilla työskenteleville leipureille on vapaaehtoista käydä tuuraamassa tai tekemässä lisätöitä muissa saman ryhmän pisteissä. Sen sijaan uusien leipureiden edellytetään jo työsuhteen solmimisvaiheessa olevan valmiita työskentelemään tarvittaessa muissakin kuin omassa myymäläleipomossa.

– Onneksi työnantaja perui alustavat suunnitelmat 80 kilometrin työssäkäyntialueesta eikä pakota nykyisiä leipureita työskentelemään muissa alueen myymäläleipomoissa. Työntekijöiltä tulleella palautteella oli tähän todella suuri vaikutus, joten me luottamusmiehet haluamme kiittää työntekijöitä suuresti palautteista.

Muutoksilla Fazer tavoittelee parempaa kannattavuutta ja kilpailukykyä. Muutosneuvotteluiden alussa maaliskuussa Fazer kertoi, että neuvottelut voivat johtaa enintään 96 työsuhteen päättymiseen. Toukokuussa päättyneiden neuvotteluiden piirissä oli 660 myymäläleipomoissa työskentelevää henkilöä.

– Emme osaa vielä arvioida, miten nämä muutokset tulevat vaikuttamaan meihin. Osa henkilöstöstä uskoo uudistuksen hajottavan omaa hyvää ja tiivistä työyhteisöä, kun esihenkilö ei ole enää myymäläleipomopisteellä ja leipurit tuntevat olevansa omillaan, alueelliset luottamusmiehet kertovat.

Liity
jäseneksi