Fazer aikoo siirtää kaurajuomien valmistuksen Korialta Ruotsiin, 93 työpaikkaa vaarassa

Jopa 93 ihmistä voi menettää työpaikkansa, kun Fazer suunnittelee siirtävänsä kaurajuomien valmistuksen Korialta Ruotsiin.

Fazer aloittaa ensi viikon tiistaina muutosneuvottelut Korian tuotantolaitoksellaan, sillä se harkitsee kaurajuomatuotteidensa valmistuksen siirtämistä Korialta Ruotsin Tingsrydin tehtaalleen syksyyn 2024 mennessä.

Suunnitelmien toteutuessa Fazer suunnittelee irtisanovansa Korian tehtaaltaan enintään 93 henkilöä. Muutosneuvotteluiden piirissä on 133 Suomessa kasvipohjaisten juomien organisaatiossa työskentelevää. Fazerin Korian tehtaan kokonaishenkilöstömäärä on tällä hetkellä 123, joista SEL:n työehtosopimuksella työskentelee 64 työntekijää ja MVL:n työehtosopimuksella noin 40. Vähennystarpeesta SEL:n työehtosopimuksen alaisiin töihin kohdistuu 43 työtehtävää ja tuotannon toimihenkilöiden osalta 41 työtehtävää.

Fazerin ilmoitus tuli järkytyksenä tehtaan väelle, sillä edellisten muutosneuvotteluiden jälkeen irtisanotut työntekijät lopettivat työnsä tehtaalla vasta kuukausi sitten. Helmikuussa Fazer päätti lopettaa Korian tehtaan meijeriliiketoiminnan ja irtisanoi 82 ihmistä.

– Työnantajapuolelta on annettu ymmärtää, että tähän tehtaaseen panostetaan, on ollut puhetta kapasiteetin nostosta sekä yritetty luoda hyvää yhdessä eteenpäin -henkeä edellisistä irtisanomisista toipumiseksi. Nyt on sellainen olo, että matto on vedetty jalkojen alta, Fazerin Korian tehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Kaarina Kaarlenpoika sanoo.

Fazerin suunnitelmissa Tingsrydin tehdas keskittyisi kaurajuomien ja Korian tehdas kaurajogurttien valmistamiseen, jatkossa myös vientimarkkinoille. Tiedotteen mukaan ratkaisulla halutaan parantaa Fazerin kauraliiketoiminnan kilpailukykyä.

– Kaurajuomien myynti ei ole ollut odotusten mukaista. Olisin osannut odottaa korkeintaan muutaman henkilön vähennystä tai lomautuksia, mutta en tällaista pommia. Mikäli Fazer ajaa läpi suunnitelman, meitä jää tänne enää kourallinen väkeä, Kaarlenpoika toteaa.

Pääluottamusmiehen mukaan työntekijöiden tavoitteena on neuvotteluissa etsiä keinoja, joilla tuotantoa saataisiin pidettyä Korian tehtaalla niin paljon kuin mahdollista sekä minimoida irtisanottavien määrä.

Korian tuotantolaitos tuli Fazerin omistukseen vuonna 2019, kun se osti sen Kaslinkilta. Ruotsalaisen kaurajuomia valmistavan Trensums Food AB:n Fazer osti viime vuonna.

Muutosneuvotteluiden arvioitu kesto on kuusi viikkoa.

– Olisin toivonut, että Fazer olisi odottanut ja seurannut rauhassa edellisten muutosneuvotteluiden vaikutuksia. Työnantajan tekemät liikkeet tuntuvat suurilta ja äkkinäisiltä, Kaarlenpoika summaa.

Liity
jäseneksi