Elin Sundback on liiton yhteyshenkilö Ahvenanmaalla

Jokapaikanhöyläksi itseään kutsuva Elin Sundback antaa lausuntoja maakuntapäivillä, kokoustaa liittojen aktiivien kanssa ja oikoo väärin maksettuja palkkoja.

Asiamies Elin Sundback on työsuhteessa Palvelualojen ammattiliitoon PAMiin, mutta hänen palkkakustannuksiinsa osallistuvat myös SAK, SEL, PAU, Teollisuusliitto ja jossain määrin myös Merimiesunioni.

SEL maksaa osan asiamiehen palkasta, jotta SEL:n jäsenillä on Ahvenanmaalla yhteyshenkilö, joka palvelee jäseniä ruotsiksi, auttaa ratkaisemaan ongelmat ja toimii yhteyshenkilönä molempiin suuntiin.

Miten monen herran palveleminen onnistuu?

– Kyllä se onnistuu, kun on tällainen jokapaikanhöylä. Annan lausuntoja SAK:n nimissä Ahvenanmaan maakuntapäivillä ja osallistun eri liittojen paikallisten yhdistysten kokouksiin ja koulutustapahtumiin. Hoidan PAMin jäsenten työsuhdeasioita ja valvon työehtosopimuksien noudattamista, koska monessa yrityksessä ei ole luottamusmiestä.

Hänen mielestään olisi tärkeää, että niin työntekijät kuin työnantajat järjestäytyisivät omaan liittoonsa myös Ahvenanmaalla. Silloin työehtosopimusten ja työelämän lakien tuntemus työpaikoilla olisi parempaa.

– Toimin monella tasolla ay-työssä ylhäältä alas saakka, kertoo Vaasan lähellä syntynyt ja Turussa opiskellut Sundback, jolla on itsellään tukevat ahvenanmaalaiset juuret.


Siltana mantereen ja maakunnan välillä

Elin Sundback aloitti asiamiehen työssään vuonna 2018. Hänen edeltäjänsä oli jäänyt eläkkeelle jo puolitoista vuotta aiemmin. Ensimmäiseltä ammatiltaan Sundback on sairaanhoitaja, mutta hän jatkoi opiskeluja Åbo Akademissa maisteriksi ja työllistyi esihenkilöksi sosiaalialalle kymmeneksi vuodeksi.

Suomen ja ruotsin kieliä osaavana Sundback toimii siltana Ahvenanmaan ja Manner-Suomen ay-toiminnassa.

Ahvenanmaalla yleissitovat työehtosopimukset koskevat yksityistä sektoria samalla tavalla kuin Manner-Suomessa. Se, että työehtosopimukset käännetään ruotsiksi ja että ammattiliittojen jäseniä palvellaan ruotsiksi, on tärkeä asia Ahvenanmaalla.

Sundback koordinoi SAK:n liittojen yhteisiä koulutuksia Ahvenanmaan osalta. Useimmiten ahvenanmaalaiset aktiivit osallistuvat koulutuksiin Manner-Suomessa, mutta joskus mannersuomalaiset tulevat kouluttamaan saarimaakuntaan. Lisäksi hän kannustaa paikallisia aktiiveja osallistumaan liittojen yhdistystoimintaan.

– Ahvenanmaan elintarviketyöläisten ammattiosastosta on edustaja SEL:n edustajakokouksessa Lappeenrannassa toukokuussa. Ammattiosastossa käydään yhdessä asioita läpi, vaikka kielimuuri onkin joskus asioita hankaloittava asia, Sundback kertoo.

Jotta 7- ja 9-vuotiaiden poikien äidille ei aika kävisi pitkäksi, vapaa-ajallaan Sundback laulaa kuorossa ja toimii Maarianhaminan kaupunginhallituksen varajäsenenä.


Teksti: Jaakko Takalainen, kuva: Ilkka Heino


Läs på svenska: Elin Sundback är förbundets kontaktperson på Åland