Jäsenedut

SEL:n jäsenenä saat monia rahanarvoisia etuja

Ammattiliiton jäsenyys kannattaa aina työsuhteesi muodosta riippumatta. SEL:n jäsenyydellä turvaat selustasi työelämässä ja työttömyyden varalta. Liiton jäsenenä olet mukana parantamassa elintarvikealan palkkoja ja muita työehtoja sekä työoloja. Mitä enemmän meitä on, sitä enemmän meillä on neuvotteluvoimaa kun palkoista ja muista työehdoista sovitaan työpaikalla tai työehtosopimusneuvotteluissa.


Kun kuulut liittoon, liiton jäsenedut ovat käytössäsi, voit osallistua liiton toimintaan ja olla mukana vaikuttamassa ja päättämässä asioista. Liiton jäsenenä osallistut esimerkiksi työpaikkasi luottamusmiehen valintaan ja pääset päättämään, millaista toimintaa ammattiosastosi järjestää.


SEL:n jäsenmaksu on 1,6 % bruttopalkastasi ja se sisältää myös työttömyyskassan jäsenmaksun. Jäsenmaksu on kokonaisuudessaan verovähennyskelpoinen, mikä tarkoittaa, että maksat jäsenyydestäsi lopullisessa verotuksessasi vähemmän kuin mitä kuukausittain maksat liitolle palkastasi.

 


Palkka ja muut työehdot

SEL neuvottelee alan työnantajaliiton kanssa elintarvikealan työntekijöiden valtakunnalliset yleissitovat työehtosopimukset, joissa määritellään kaikkien elintarvikealan työntekijöiden palkka- ja muiden työehtojen vähimmäistasot, esimerkiksi työajat, lisät, ylityökorvaukset, lomat ja lomarahat sekä sairausajan palkka.

Työpaikoilla sovitaan paikallisesti työehtosopimusta paremmista palkoista ja muista työehdoista, mutta ei huonommista.
 

 

Työsuhdeneuvonta ja oikeusapu

Jos sinulla on kysyttävää palkastasi tai muista työehdoistasi tai sinulle tulee niihin liittyviä erimielisyyksiä työnantajasi kanssa, liitto neuvoo ja auttaa sinua ratkaisemaan ongelmat.

Luottamusmies neuvoo ja auttaa sinua työpaikallasi. Jos työpaikallasi ei vielä ole luottamusmiestä tai et ole tällä hetkellä töissä, voit olla suoraan yhteydessä SEL:n aluetoimistoon.

Jos sopua ei synny neuvottelemalla, liitto vie asiasi tarvittaessa oikeuden ratkaistavaksi. Sinulle voidaan myöntää liiton kokonaan kustantama oikeusapu, kun olet ollut liiton jäsen vähintään kuusi kuukautta ja maksanut jäsenmaksusi. Oikeusapu korvaa myös vastapuolen oikeudenkäyntikulut, jos asiasi hävitään oikeudessa.

SEL:n seitsemän aluetoimistoa palvelevat jäseniämme kaikissa työsuhteeseen, työehtoihin, työttömyysturvaan ja liiton jäsenyyteen liittyvissä asioissa.


Työttömyysturva

SEL:n jäsenmaksu sisältää myös työttömyyskassan jäsenmaksun. Työttömät ja lomautetut Suomen Elintarviketyöläisten Työttömyyskassan jäsenet saavat työttömyyskassasta ansiosidonnaista työttömyysturvaa, jos ansiopäivärahan jäsenyys- ja työssäoloehto täyttyy.

Työttömyyskassa maksaa jäsenilleen myös liikkuvuusavustusta ja vuorottelukorvausta
 


Lakkoavustus


SEL:n jäsenille maksetaan lakkoavustusta, jos liitto julistaa lakon tai jos työnantaja julistaa työsulun.
 

 

Koulutus

Voit osallistua maksutta KSL-opintokeskuksen koulutuksiin. Jos toimit työpaikan tai ammattiosaston luottamustehtävissä, liitto tarjoaa sinulle monipuolista edunvalvonnan ja järjestötoiminnan koulutusta Murikka-opistolla. Myös ammattiosastot ja aluejärjestöt järjestävät jäsenilleen omia koulutuksia. Tutustu liiton koulutustarjontaan.
 


Viestintä

Saat SEL:n julkaiseman Elintae-lehden kotiisi 10 kertaa vuodessa. Liiton verkkosivuilta www.selry.fi ja vain jäsenille avoimesta SelNetistä, sähköisestä uutiskirjeestä sekä sosiaalisen median kanavilta saat hyödyllistä tietoa.
 

 

Vapaa-ajan matkustajavakuutus

SEL on vakuuttanut kaikki työikäiset jäsenensä Vakuutusyhtiö Turvan vapaa-ajan matkustajavakuutuksella.
 


Kalenteri

Voit tilata maksutta SEL:n taskukalenterin, joka lähetetään sen tilanneille jäsenille aina loppuvuodesta.


25-vuotisjäsenloma

Sinulla on oikeus SEL:n maksamaan viiden vuorokauden lomaan hotellissa puolihoidolla, kun olet ollut ammattiliiton jäsenenä yhtämittaisesti 25 vuotta, joista vähintään 10 viimeistä vuotta SEL:n jäsenenä. Lomaoikeus tulee kerryttää ennen eläkkeelle siirtymistä ja se tulee käyttää viimeistään eläkkeellejäämisvuoden loppuun mennessä. Voit käyttää lomaoikeutesi myös viikon omatoimiseen lomaan SEL:n kesäpaikassa Koivikkorannassa Kangasniemellä. Lue lisää SEL:n 25-vuotisjäsenlomista.


Kesäpaikka Koivikkoranta


Voit mökkilomailla jäsenetuhintaan SEL:n jäsenten omassa kesäpaikassa Koivikkorannassa Kangasniemellä.
 


Kesä- ja Talvipäivät

SEL järjestää joka vuosi valtakunnalliset SEL:n Kesäpäivät ja Talvipäivät, jotka kokoavat satoja liiton jäseniä eri puolilta Suomea viettämään aikaa yhdessä. Monet ammattiosastot tukevat jäsentensä osallistumista Kesä- ja Talvipäiville.


Kulttuuriapuraha

Voit hakea SEL:n kulttuuriapurahaa kulttuuriharrastukseesi. Hakuaika on vuosittain 1.1.-28.2. ja hakuohjeista tiedotetaan Elintae-lehdessä ja liiton verkkosivuilla.


Lehtietu

Saat SEL:n lehtiedun, jolla voit tilata palkansaajalehden kotiisi alennuksella. Etu voidaan myös yhdistää samaan osoitteeseen jo tilatun lehden maksamiseen. Etu on tarkoitettu kestotilaukseen tai vähintään 12 kuukauden määräaikaiseen tilaukseen. Liiton lehtietu on 33 tai 38 euroa vuodessa. Monet ammattiosastot myöntävät jäsenilleen lisäksi oman lehtiedun.


Tuetut lomat

Työttömille ja lomautetuille SEL:n jäsenille Palkansaajien hyvinvointi ja terveys PHT:n, Hyvinvointilomien ja Solaris-lomien tuetut lomat ovat maksuttomia, muut maksavat itse loman omavastuuosuuden ja matkakulut. Tutustu tuettuihin lomiin.Nuoret ja elintarvikealan opiskelijat

SEL:n nuorille jäsenille järjestetään omaa toimintaa, koulutusta ja vapaa-ajan tapahtumia. Myös liiton aluejärjestöt ja ammattiosastot järjestävät nuorille jäsenille omaa toimintaa.

 

Nuorten toiminta on avointa kaikille SEL:n alle 35-vuotiaille jäsenille, myös opiskelijajäsenille. SEL:n opiskelijajäseneksi voivat liittyä ammatillisissa oppilaitoksissa elintarvikealaa opiskelevat. Opiskelijajäsenyys on maksuton.

 


Työttömät

Monet liiton aluejärjestöt ja ammattiosastot järjestävät työttömille ja lomautetuille liiton jäsenille omaa toimintaa. 

 


Eläkeläiset

Monet liiton aluejärjestöt ja ammattiosastot järjestävät eläkkeellä oleville liiton jäsenille omaa toimintaa.

 


Muut jäsenedut

Vakuutusyhtiö Turva ja vakuutusyhtiö If antavat alennuksia vakuutuksista SEL:n jäsenille.

Teboil antaa alennusta SEL:n jäsenille bensiinistä, dieselöljystä, voiteluaineista, autokemikaaleista, pesuista ja nestekaasupullon täytöstä.

Vaasan-leipomon myymälöissä SEL:n jäsenet saavat jäsenkorttia näyttämällä 20 %:n alennuksen ostoksista. Vaasan myymälöiden osoitteet ja aukioloajat löytyvät Vaasan verkkosivuilta.

Tallink Silja tarjoaa SEL:n jäsenille Club One -jäsenyyden veloituksetta suoraan kanta-asiakasohjelman keskimmäiselle eli Silver-tasolle. Club One -asiakkaaksi liityt SEL:n sopimusetunumerolla 7861 osoitteessa www.clubone.fi/erikoisliittyminen. Jos olet jo Bronze-tason asiakas, voit pyytää jäsenyytesi siirtämistä Silver-tasolle.

Eckerö Line myöntää SEL:n jäsenille 10–20 % alennuksen päivän risteily- tai reittihinnasta, kun varaus tehdään verkkokaupassa käyttämällä tuotekoodia: JARJ20.

SEL:n jäsenet saavat vähintään 15 %:n alennuksen Holiday Club -kylpylähotellien, Villas- ja Chalets -huoneistojen sekä loma-asuntojen päivän hinnoista, kun varaus tehdään ja maksetaan verkkokaupassa koodilla SEL15.

Solaris-kylpylät Kuopiossa ja Lohjalla antavat SEL:n jäsenille 20 %:n alennuksen päivän majoitushinnoista. Jäsenyydestä on ilmoitettava varauksen yhteydessä ja tarvittaessa todistettava jäsenkortilla.

Härmän Kylpylä antaa SEL:n jäsenille alennusta 15 % majoituspakettien kulloinkin voimassa olevasta hinnasta, myös tarjouspaketeista, ravintolan ruuasta, pääsylipuista, hemmotteluhoidoista sekä kylpylälipuista. Etu on voimassa jäsenkorttia näyttämällä. Jäsenyydestä on ilmoitettava varauksen yhteydessä ja tarvittaessa todistettava jäsenkortilla.

Etu 1: Kylpylän ja saunaosaston käyttö 8 €
Etu 2: Kylpylän vuosikortti 200 €
Etu 3: Kuntosalin 3 kk kortti 80 €
Etu 4: Kuntosalin kuukausikortti 30 €
Etu 5: Kylpylän käyttö ja buffet-ruokailu arkena 18 € ja viikonloppuna 22 €
Etu 6: Majoitus Härmän Kylpylässä 140 €/hlö (majoitus 2-hengen huoneessa, kylpylän ja kuntosalin vapaa käyttö, 2 x aamiainen ja 2 x lounas TAI päivällinen, sisäänpääsy tanssiravintolaan)

SEL:n jäsenet ovat oikeutettuja Hostellijärjestön jäsenetuihin Suomessa ja maailmalla.

SEL:n jäsenet saavat Into Kustannuksen verkkokaupasta 20 %:n alennuksen kaikista kirjoista, myös ale-kirjoista. Edun saat kirjoittamalla Alennuskoodi-kohtaan: SEL.

Olet oikeutettu myös SAK:n jäsenetuihin.

Lisäksi monilla ammattiosastoilla on omia paikallisia jäsenetuja. Seuraa ilmoittelua ja kysy lisää omasta ammattiosastostasi. Voit myös itse ehdottaa paikallista jäsenetua osastollesi. Ammattiosastosi löydät SEL:n jäsenkortistasi.