Ukrainan sodan vaikutukset näkyvät Suomessakin

Tuskin kukaan pystyi vielä jokin aika sitten ennustamaan, että Euroopassa on tällä hetkellä menossa täysimittainen sota. Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat täysin tuomittavia.

Sodissa siviilien kohtalo on aina kova. Tilanteesta kertoo paljon se, että sodan kymmenen ensimmäisen päivän aikana 1,5 miljoonaa ukrainalaista on joutunut jättämään kotimaansa. Siviilien auttaminen ja katastrofiapu ovat nyt tärkeitä. Tästä syystä liitto on lahjoittanut ukrainalaisille Unicefin ja SPR:n kautta rahallista tukea.

Venäjän painostamiseksi vetäytymään Ukrainasta on synnytetty laaja kansainvälisten taloudellisten pakotteiden rintama. Taloudelliset pakotteet eivät ikävä kyllä ole nopea keino, mutta on selvää, että ne on tässä vaiheessa tehtävä.

Pakotteiden varjo on pitkä. Vaikea kuvitella, mitä Venäjän johtajien päässä on liikkunut sotaretkestä päätettäessä. Se on kuitenkin selvää, että myös Venäjältä menee vuosia ellei vuosikymmeniä toipumiseen sodan jäljiltä. Kärsijöinä ovat tavalliset venäläiset.

Talouspakotteet vaikuttavat varmasti myös Euroopan ja Suomen talouteen. Kahdenkymmenen suurimman Venäjällä toimivan suomalaisyrityksen joukossa on kolme elintarvikealan yritystä. Näiden lisäksi yksi suomalainen elintarvikealan yritys on merkittävä toimija Valko-Venäjällä.

Osaltaan jo Venäjän Krimin valtauksen johdosta asetetut elintarvikkeiden vientikiellot vaikuttivat suomalaisiin elintarvikeyrityksiin ja vienti Venäjälle laski niiden seurauksena huomattavasti. Nyt on aivan selvää, että tässä tilanteessa yritysten toiminta Venäjällä sekä Valko-Venäjällä on mahdotonta. Liiketoiminnan lopettamispäätökset näissä maissa olivat ehdottoman oikeita ratkaisuja.

Se minkä sota nostaa meilläkin väistämättä esiin on Suomen huoltovarmuus. Siinä kotimaisella elintarviketuotannolla on erittäin tärkeä osa. Ei voi liiaksi tälläkään kertaa painottaa kotimaisen elintarviketuotannon tärkeyttä. Se paitsi luo työtä, myös antaa turvaa kansainvälisissä kriiseissä.

Yksi tärkeä asia vielä: meillä on monilla elintarvikealan työpaikoilla venäläisiä tai venäläistaustaisia työkavereita ja liittomme jäseninä on heitä myös lukuisa joukko. Meidän pitää muistaa, että myös he ovat tässä tilanteessa kärsijöitä, eivät millään tavalla syyllisiä sotaan.