Jäsenedut

SEL:n jäsenenä olet oikeutettu rahanarvoisiin etuihin

Liiton jäsenyys kannattaa aina työsuhteen muodosta riippumatta. SEL:n jäsenyydellä turvaat selustasi työelämässä ja työttömyyden varalta. Liiton jäsenenä olet mukana parantamassa elintarvikealan palkkoja ja muita työehtoja sekä työoloja. Mitä enemmän meitä on, sitä enemmän meillä on neuvotteluvoimaa kun palkoista ja muista työehdoista sovitaan.


Kun kuulut liittoon, liiton jäsenedut ovat käytössäsi, voit osallistua liiton toimintaan ja olla mukana vaikuttamassa ja päättämässä asioista. Liiton jäsenenä osallistut esimerkiksi työpaikkasi luottamusmiehen valintaan ja pääset päättämään, millaista toimintaa ammattiosastosi järjestää.


SEL:n jäsenmaksu on 1,7 % bruttopalkastasi ja se sisältää myös työttömyyskassan jäsenmaksun. Jäsenmaksu on kokonaisuudessaan verovähennyskelpoinen, mikä tarkoittaa, että maksat jäsenyydestäsi lopullisessa verotuksessasi vähemmän kuin mitä kuukausittain maksat liitolle.

 


Palkka ja muut työehdot

SEL neuvottelee alan työnantajaliiton kanssa elintarvikealan työntekijöiden valtakunnalliset yleissitovat työehtosopimukset, joissa määritellään kaikkien elintarvikealan työntekijöiden palkka- ja muiden työehtojen vähimmäistasot, esimerkiksi työajat, lisät, ylityökorvaukset, lomat ja lomarahat sekä sairausajan palkka.

Paikallisesti voidaan sopia työehtosopimusta paremmista palkoista ja muista työehdoista, mutta ei huonommista.

 

Neuvonta ja oikeusapu

Jos sinulla on kysyttävää työehdoistasi tai sinulle tulee niihin liittyviä
erimielisyyksiä työnantajasi kanssa, liitto neuvoo ja auttaa ratkaisemaan
ongelmat.

Luottamusmies neuvoo ja auttaa sinua työpaikallasi. Jos työpaikallasi ei vielä ole
luottamusmiestä, voit olla suoraan yhteydessä liiton aluetoimistoon.

Ellei sopua synny neuvottelemalla, liitto vie asiasi tarvittaessa oikeuden
ratkaistavaksi. Sinulle voidaan myöntää liiton kokonaan kustantama oikeusapu,
kun olet ollut liiton jäsen vähintään kuusi kuukautta ja maksanut jäsenmaksusi.

SEL:n seitsemän aluetoimistoa palvelee jäseniä kaikkiin työsuhteeseen, työehtoihin, työttömyysturvaan ja liiton jäsenyyteen liittyvissä asioissa. Liiton 66 ammattiosastoa ja seitsemän aluejärjestöä toteuttavat liiton toimintaa paikallisesti ja alueellisesti.

Työttömyysturva

Työttömät ja lomautetut Suomen Elintarviketyöläisten Työttömyyskassan jäsenet saavat kassasta ansiosidonnaista työttömyysturvaa, jos ansiopäivärahan jäsenyys- ja työssäoloehto täyttyy.

Kassa maksaa jäsenilleen myös liikkuvuusavustusta ja vuorotteluvapaan ajalta vuorottelukorvausta

 

Lakkoavustus

Liiton jäsenille maksetaan lakkoavustusta, jos alalle julistetaan lakko tai jos työnantaja julistaa työsulun.

 

Koulutus

Jos toimit työpaikan tai ammattiosaston luottamustehtävissä, voit osallistua liiton kustantamaan monipuoliseen ay-koulutukseen muun muassa Kiljavan opistolla. Ammattiosastot ja aluejärjestöt järjestävät jäsenilleen koulutustoimintaa. Yhteistyössä KSL-opintokeskuksen kanssa järjestetään valtakunnallisia, alueellisia ja paikallisia kursseja ja opintokerhoja. Tutustu liiton koulutustarjontaan.

 

Tiedotus

Jäsenenä saat SEL:n julkaiseman Elintae-lehden kotiisi 11 kertaa vuodessa. Liiton verkkosivuilta www.selry.fi ja vain jäsenille avoimesta SelNetistä, sähköisestä uutiskirjeestä sekä liiton sosiaalisen median kanavilta saat hyödyllistä tietoa. Linkin SelNettiin kirjautumiseksi löydät liiton verkkosivujen etusivulta. Selnetin kirjautumissivulla on ohjeet rekisteröitymiseksi.

 

Lehtietu

Jäsenenä saat liiton lehtiedun, jolla voit tilata palkansaajalehden kotiisi alennuksella. Etu voidaan myös yhdistää samaan osoitteeseen jo tilatun lehden maksamiseen. Etu on tarkoitettu säästötilaukseen tai vähintään 12 kuukauden tilaukseen. Lehtituki vaihtelee 15 eurosta 38 euroon. Monet ammattiosastot myöntävät jäsenilleen lisäetuna oman lehtiedun.

 

Vapaa-aika

Liitto järjestää joka vuosi valtakunnalliset Kesäpäivät ja Talvipäivät, jotka keräävät useita satoja liiton jäseniä yhteen. Lisäksi liitolla on jäsenten käyttöön oma kesäpaikka: Koivikkoranta Kangasniemellä, jossa jäsenet voivat mökkilomailla jäsenetuhintaan. Ammattiosastot ja aluejärjestöt järjestävät lisäksi monenlaista vapaa-ajan toimintaa.

Voit hakea myös lomajärjestöjen tuettuja lomia.

Matkustajavakuutus

SEL on vakuuttanut jäsenensä 1.1.2018 alkaen Vakuutusyhtiö Turvan vapaa-ajan matkustajavakuutuksella, jonka ehdot löydät osoitteesta www.turva.fi/sel

 

Nuoret ja opiskelijat

Liiton nuorten toiminnasta vastaa nuorisojaosto. Alueellisesta nuorten toiminnasta vastaavat aluejärjestöjen nuorten ryhmät. Mukaan nuorten toimintaan pääset ottamalla yhteyttä liiton nuorisovastaavaan tai oman alueen nuorisovastaavaan. Nuorille on omaa toimintaa, kursseja, opintomatkoja ja vapaa-ajan tapahtumia. Myös liiton aluejärjestöt ja ammattiosastot järjestävät nuorille jäsenille omaa toimintaa.

 

Nuorten toiminta on avointa kaikille liiton alle 35-vuotiaille jäsenille, myös opiskelijajäsenille. SEL:n opiskelijajäseneksi voivat liittyä ammatillisissa oppilaitoksissa elintarvikealaa opiskelevat. Opiskelijajäsenyys on maksuton.

 

Työttömät

Monet liiton aluejärjestöt ja ammattiosastot järjestävät työttöminä oleville liiton jäsenille omaa toimintaa. 

 

Eläkeläiset

Monet liiton aluejärjestöt ja ammattiosastot järjestävät eläkkeellä oleville liiton jäsenille omaa toimintaa.

 

25-vuotisjäsenloma

Sinulla on oikeus liiton maksamaan viiden vuorokauden virkistyslomaan hotellissa puolihoidolla, kun olet ollut ay-liikkeen jäsenenä yhtämittaisesti 25 vuotta, joista vähintään 10 viimeistä vuotta SEL:n jäsenenä. Lomaoikeutta ei ole jäsenellä, joka on siirtynyt eläkkeelle aikaisemmin kuin yhtämittainen 25 vuoden jäsenyysaika on tullut täyteen. Lomaoikeus tulee käyttää ennen eläkkeelle siirtymistä. Lomaoikeuden voi käyttää myös viikon omatoimiseen lomaan liiton kesäpaikassa Koivikkorannassa Kangasniemellä. Lue lisää 25-vuotisjäsenlomista.

 

Muita jäsenetuja

SEL:n jäsenkortilla saat myös muita rahanarvoisia etuja työehtosopimuksen, edunvalvonnan ja oikeusavun lisäksi.

SEL:n jäsenet saavat alennuksia vakuutusyhtiö Ifin ja vakuutusyhtiö Turvan vakuutuksista sekä Teboililta bensiinistä, dieselöljystä, voiteluaineista, autokemikaaleista, pesuista ja nestekaasupullon täytöstä.

SEL:n jäsenet saavat jäsenkorttia näyttämällä 20 %:n alennuksen ostoksista Vaasan-leipomon myymälöissä. Vaasan myymälöiden osoitteet ja aukioloajat löytyvät Vaasan verkkosivuilta.

Tallink Silja tarjoaa SEL:n jäsenille Club One -jäsenyyden veloituksetta suoraan kanta-asiakasohjelman keskimmäiselle eli Silver-tasolle. Club One -asiakkaaksi liityt SEL:n sopimusetunumerolla 7861 osoitteessa www.clubone.fi/erikoisliittyminen. Jos olet jo Bronze-tason asiakas, voit pyytää jäsenyytesi siirtämistä Silver-tasolle.

Eckerö Line myöntää SEL:n jäsenille 10–15 % alennuksen päivän risteily- tai reittihinnasta. Etu on voimassa 28.2.2019 asti ja koskee alle 10 hengen varauksia. Käytä varatessasi tuotekoodia: JARJ17.

SEL:n jäsenet saavat vähintään 15 %:n alennuksen Holiday Club -kylpylähotellien, Villas- ja Chalets -huoneistojen sekä loma-asuntojen päivän hinnoista. Alennuksen saa käyttämällä koodia SEL15. Varaukset tehdään ja maksetaan Holiday Clubin verkkokaupan kautta osoitteessa: www.holidayclub.fi.

SEL:n jäsenet saavat Varkaudessa sijaitsevan Kylpylähotelli Kuntorannan kanta-asiakkuuden ja muita etuja.

SEL:n jäsenet ovat PHT:n jäsenyyden kautta oikeutettuja Hostellijärjestön jäsenetuihin Suomessa ja maailmalla.

SEL:n jäsenet saavat Into Kustannuksen verkkokaupasta 20 %:n alennuksen kaikista Innon ja Aulan kirjoista, myös ale-kirjoista. Alennuksen saat lisäämällä Kuponki-kohtaan koodin: SEL.

Lumo.fi/verkkokaupasta voit vuokrata asunnon heti ilman odottelua. Lumo.fi-verkkosivujen kautta voit tutustua konsernin koko asuntokantaan ja jättää hakemuksen rajoitetun asukasvalinnan asuntoon tai sellaiseen kohteeseen, jossa sillä hetkellä ei ole vapaita asuntoja.

SEL:n jäsenet saavat PowerParkin päivärannekkeen jäsenetuhintaan: 32 €/kpl/yli 130 cm (norm. 37 €) ja 22 €/kpl/alle 130 cm (norm. 26 €). Edun saat SEL:n jäsenkorttia näyttämällä huvipuiston lippuluukulta 19.5.–1.9.2018. Enintään kaksi etuhintaista ranneketta/jäsenkortti.

Härmän Kylpylä antaa SEL:n jäsenille alennusta 15 % majoituspakettien kulloinkin voimassa olevasta hinnasta, myös tarjouspaketeista. Lisäksi SEL:n Pohjanmaan alueen ammattiosastojen jäsenet saavat ravintolan ruuasta, pääsylipuista, hemmotteluhoidoista sekä kylpylälipuista 15 %:n alennuksen.

Olet oikeutettu myös SAK:n jäsenetuihin.

Lisäksi monilla ammattiosastoilla on omia paikallisia jäsenetuja. Seuraa ilmoittelua ja kysy lisää omasta ammattiosastostasi. Voit myös itse ehdottaa paikallista jäsenetua osastollesi. Ammattiosastosi löydät SEL:n jäsenkortistasi.