Jäsenedut

SEL:n jäsenenä olet oikeutettu rahanarvoisiin etuihin
 

Liiton jäsenyys kannattaa työsuhteen muodosta riippumatta. SEL:n jäsenyydellä turvaat selustasi työelämässä ja työttömyyden varalta, ja olet mukana parantamassa elintarvikealan työehtoja ja työoloja.

 

SEL:n jäsenmaksu on 1,7 % bruttopalkastasi ja se sisältää myös työttömyyskassan jäsenmaksun. Jäsenmaksu on kokonaisuudessaan verovähennyskelpoinen.

 


Palkka- ja muut työehdot

SEL neuvottelee alan työnantajaliiton kanssa elintarvikealan valtakunnalliset yleissitovat työehtosopimukset, joissa määritellään kaikkien elintarvikealan työntekijöiden palkka- ja muiden työehtojen vähimmäistasot, esimerkiksi työajat, lisät, ylityökorvaukset, lomat ja lomarahat sekä sairausajan palkka. Paikallisesti voidaan sopia työehtosopimusta paremmista palkoista ja muista työehdoista, mutta ei huonommista.

 

Neuvonta ja oikeusapu

Jos sinulla on kysyttävää työehdoistasi tai sinulle tulee niihin liittyviä
erimielisyyksiä työnantajasi kanssa, liitto auttaa ratkaisemaan ne.
Ellei sopua synny neuvottelemalla, ajaa liitto asiaasi tarvittaessa
oikeusteitse. Liitto kustantaa oikeusavun, kun olet ollut liiton jäsenenä
vähintään kuusi kuukautta ja maksanutjäsenmaksusi.

Luottamusmies neuvoo ja auttaa sinua työpaikallasi. Jos työpaikallasi ei vielä ole luottamusmiestä, voit olla suoraan yhteydessä liiton aluetoimistoon.

 

SEL:n seitsemän aluetoimistoa palvelee jäseniä kaikkiin työsuhteeseen, työehtoihin, työttömyysturvaan ja liiton jäsenyyteen liittyvissä asioissa.

 

Liiton 67 ammattiosastoa ja seitsemän aluejärjestöä toteuttavat liiton toimintaa paikallisesti ja alueellisesti.

Työttömyysturva

Työttömät ja lomautetut liiton jäsenet saavat työttömyyskassasta ansioon sidottua työttömyyspäivärahaa, jos ansiopäivärahan jäsenyys- ja työssäoloehto täyttyy.

Vuorotteluvapaan ajalta kassa maksaa jäsenilleen vuorottelukorvausta

 

Lakkoavustus

Liiton jäsenille maksetaan lakkoavustusta, jos alalle julistetaan lakko tai jos työnantaja julistaa työsulun.

 

Koulutus

Jos toimit työpaikan tai ammattiosaston luottamustehtävissä, voit osallistua liiton kustantamaan monipuoliseen ay-koulutukseen muun muassa Kiljavan opistolla. Ammattiosastot ja aluejärjestöt järjestävät jäsenille koulutus- ja vapaa-ajan toimintaa, johon kaikki ovat tervetulleita. KSL-opintokeskuksen kautta järjestetään alueellisia kursseja ja opintokerhoja.

 

Tiedotus

Jäsenenä saat Elintae-lehden kotiisi 11 kertaa vuodessa. Liiton verkkosivuilta www.selry.fi ja vain jäsenille avoimesta SelNetistä saat ajankohtaista tietoa. Linkin SelNettiin kirjautumiseksi löydät liiton verkkosivujen etusivulta. Selnetin kirjautumissivulla on ohjeet rekisteröitymiseksi.

 

Lehtietu

Jäsenenä saat liiton lehtiedun, jolla voit tilata palkansaajalehden alennuksella. Etu voidaan myös yhdistää samaan osoitteeseen jo tilatun lehden maksamiseen. Etu on tarkoitettu säästötilaukseen tai vähintään 12 kuukauden tilaukseen. Lehtituki vaihtelee 15 eurosta 38 euroon. Monet ammattiosastot myöntävät jäsenilleen lisäetuna oman lehtiedun.

 

Vapaa-aika

Liitto järjestää joka vuosi muun muassa jäsenten valtakunnalliset retkeilypäivät eli Kesä-ja Talvipäivät. Tapahtumat keräävät satoja liiton jäseniä yhteen. Lisäksi liitolla on jäsenten käyttöön oma kesäpaikka: Koivikkoranta Kangasniemellä. Ammattiosastot ja aluejärjestöt järjestävät monenlaista vapaa-ajan toimintaa.

Voit hakea lomajärjestöjen tuettuja lomia.

Matkustajavakuutus

SEL on vakuuttanut jäsenensä 1.1.2018 alkaen Vakuutusyhtiö Turvan vapaa-ajan matkustajavakuutuksella, jonka ehdot löydät osoitteesta www.turva.fi/sel

 

Nuoret ja opiskelijat

Liiton nuorisotoiminnasta vastaa nuorisojaosto. Alueellisesta nuorten toiminnasta vastaavat aluejärjestöjen nuorten ryhmät. Mukaan nuorten toimintaan pääset ottamalla yhteyttä liiton nuorisovastaavaan, omaan ammattiosastoon tai oman alueen aluetoimistoon. Nuorille on omaa toimintaa, kursseja, opintomatkoja ja vapaa-ajan tapahtumia. Myös liiton aluejärjestöt ja ammattiosastot järjestävät nuorille jäsenille omaa toimintaa.

 

Nuorten toiminta on avointa kaikille liiton alle 35-vuotiaille jäsenille, myös opiskelijajäsenille. SEL:n opiskelijajäseneksi voivat liittyä ammatillisissa oppilaitoksissa elintarvikealaa opiskelevat. Opiskelijajäsenyys on maksuton.

 

Työttömät

Monet liiton aluejärjestöt ja ammattiosastot järjestävät työttöminä oleville liiton jäsenille omaa toimintaa. 

 

Eläkeläiset

Monet liiton aluejärjestöt ja ammattiosastot järjestävät eläkkeellä oleville liiton jäsenille omaa toimintaa.

 

25-vuotisjäsenloma

Sinulla on oikeus liiton maksamaan viiden vuorokauden virkistyslomaan hotellissa puolihoidolla, kun olet ollut ay-liikkeen jäsenenä yhtämittaisesti 25 vuotta, joista vähintään 10 viimeistä vuotta SEL:n jäsenenä. Lomaoikeutta ei ole jäsenellä, joka on siirtynyt eläkkeelle aikaisemmin kuin yhtämittainen 25 vuoden jäsenyysaika on tullut täyteen. Lomaoikeus tulee käyttää ennen eläkkeelle siirtymistä. Lomaoikeuden voi käyttää myös viikon omatoimiseen lomaan liiton kesäpaikoissa Koivikkorannassa tai Raitarannassa. Lue lisää 25-vuotisjäsenlomista.

 

Muita jäsenetuja

SEL:n jäsenkortilla saat myös muita rahanarvoisia etuja työehtosopimuksen, edunvalvonnan ja oikeusavun lisäksi.

SEL:n jäsenet saavat alennuksia vakuutusyhtiö Ifin ja vakuutusyhtiö Turvan vakuutuksista sekä Teboililta bensiinistä, dieselöljystä, voiteluaineista, autokemikaaleista, pesuista ja nestekaasupullon täytöstä.

SEL:n jäsenet saavat jäsenkorttia näyttämällä 20 %:n alennuksen ostoksista Vaasan-leipomon myymälöissä. Vaasan myymälöiden osoitteet ja aukioloajat löytyvät Vaasan verkkosivuilta.

Tallink Silja tarjoaa SEL:n jäsenille Club One -jäsenyyden veloituksetta suoraan kanta-asiakasohjelman keskimmäiselle eli Silver-tasolle. Club One -asiakkaaksi liityt SEL:n sopimusetunumerolla 7861 osoitteessa www.clubone.fi/erikoisliittyminen. Jos olet jo Bronze-tason asiakas, voit pyytää jäsenyytesi siirtämistä Silver-tasolle.

SEL:n jäsenet saavat Varkaudessa sijaitsevan Kylpylähotelli Kuntorannan kanta-asiakkuuden ja muita etuja.

SEL:n jäsenet ovat PHT:n jäsenyyden kautta oikeutettuja Hostellijärjestön jäsenetuihin Suomessa ja maailmalla.

VVO on nyt Kojamo Oyj. Lumo.fi/verkkokauppa mahdollistaa asunnon vuokraamisen heti ilman odottelua. Lumo.fi-nettisivujen kautta voit tutustua konsernin koko asuntokantaan ja jättää hakemuksen rajoitetun asukasvalinnan asuntoon tai sellaiseen kohteeseen, jossa sillä hetkellä ei ole vapaita asuntoja.

Olet oikeutettu myös SAK:n jäsenetuihin.

Lisäksi monilla ammattiosastoilla on omia paikallisia jäsenetuja. Seuraa ilmoittelua ja kysy lisää omasta ammattiosastostasi. Voit myös itse ehdottaa paikallista jäsenetua osastollesi. Ammattiosastosi löydät SEL:n jäsenkortistasi.