Starfood Finland sulkemassa leipomonsa, koska Finnair vaihtoi ulkomaisiin sämpylöihin

19.11.2015

Starfood Finlandin Vantaan tuotantolaitoksella käydään parhaillaan yhteistoimintaneuvotteluita leipomon toiminnan supistamiseksi tai lakkauttamiseksi kokonaan.

Tilanteeseen ajauduttiin, koska leipomon suurin asiakas, Finnair, on päättänyt ostaa lentokoneissa tarjoiltavat sämpylät ulkomailta. Sämpylät tulevat jatkossa valmiiksi paistettuina ja pakastettuina Hollannista, ja ne vain sulatetaan käyttöön Suomessa.

Neuvottelut koskevat 16 työntekijää ja kolmea esimiestä. Starfood Finland on luvannut tarjota kaikille uusia töitä tehtaan puolelta.

Pääluottamusmies Chau Nguyen sanoo, että on hyvä, että kaikille tarjotaan töitä. Muutos ei kuitenkaan ole helppo.

- Meidän leipomon väki on aika rikki, he haluaisivat jatkaa leipurin töissä, mutta niitä ei todennäköisesti ole jatkossa meillä tarjolla. Ihmisten pitäisi nyt siirtyä tekemään töitä lämpimästä leipomosta kylmään +10 asteeseen, se on iso muutos työolosuhteissa.

Leipomon työntekijöiden siirtyminen muuhun tuotantoon tarkoittaa vuokratyövoiman käytön vähentämistä. Osa vuokratyöntekijöistä on ollut pitkäänkin talossa.

Starfood Finland, entiseltä nimeltään Finncatering, oli Finnairin tytäryhtiö vuoteen 2014 asti, jolloin Finnair myi yrityksen LSG Sky Chefsille.

Nguyen on pahoillaan, että valtionyritys Finnair, joka vielä muutama vuosi sitten kampanjoi kotimaisella työllä, on lähtenyt viemään työtä ulos Suomesta.

- Jokaisella Suomessa toimivalla yrityksellä pitäisi olla sen verran yhteiskuntavastuuta, että ne ostaisivat käyttämänsä tuotteet ja palvelut Suomesta. Myös Finnair hyötyisi yrityksenä siitä, että ihmisillä on Suomessa työtä, kunnon palkka ja ostovoimaa, Nguyen muistuttaa.

Yt-neuvottelut alkoivat lokakuussa ja niiden arvioidaan päättyvän joulukuussa.