Yt-neuvotteluiden ja lomautusilmoitusten vähimmäisajat eivät ole muuttuneet

SEL ja elintarvikealan työnantajia edustava ETL eivät ole sopineet yhteistoimintaneuvotteluiden tai lomautusilmoitusten vähimmäisaikojen lyhentämisestä. Vähimmäisajat eivät ole muuttuneet, eikä luottamusmiehellä ole mitään velvoitetta poiketa työpaikalla nykyisistä voimassa olevista vähimmäisajoista, vaikka työnantaja sitä ehdottaisi.

Eilen julkaistut työmarkkinakeskusjärjestöjen kriisipaketin esitykset yt-neuvotteluiden tai lomautusilmoitusten vähimmäisaikojen lyhentämisestä määräajaksi koronakriisin takia ovat vasta esityksiä. Suomen hallitus ei ole tehnyt niistä vielä päätöksiä.

Kun hallitus on tehnyt päätöksensä, sekä SEL:n että ETL:n hallintojen on vielä hyväksyttävä yt-neuvotteluiden ja lomautusilmoitusten vähimmäisaikojen lyhentäminen ennen kuin lyhennetyt vähimmäisajat ovat voimassa elintarvikealan työpaikoilla. SEL:n osalta liittojen välinen sopiminen edellyttää sitä, että hallitus toteuttaa työmarkkinakeskusjärjestöjen kriisipaketissa esitetyt työttömyysturvan parannukset.


Työmarkkinakeskusjärjestöjen kriisipaketissa esitetään Suomen hallitukselle mm., että:

  • Yhteistoimintalain vähimmäisneuvotteluaikoja lyhennetään lomautustilanteessa nykyisestä 14 päivästä ja nykyisestä 6 viikosta molemmista 5 päivään.
     
  • Työsopimuslain mukaista 14 päivän lomautusilmoitusaikaa lyhennetään 5 päivään.Päivitys uutiseen 20.3.2020 klo 12.50:

Suomen hallituksen esityksen mukaan yt-neuvotteluiden ja lomautusilmoitusten vähimmäisaikoja lyhennetään määräaikaisesti kolmen kuukauden ajaksi, eikä 31.12.2020 asti, kuten työmarkkinajärjestöt esittivät kriisipaketissaan.

SEL ja ETL neuvottelevat ensi viikolla yt-neuvotteluiden ja lomautusilmoitusten vähimmäisaikojen lyhentämisestä määräajaksi maan hallituksen esityksen mukaisesti. Vähimmäisajat eivät muutu ennen kuin molempien liittojen hallinnot ovat mahdollisen neuvottelutuloksen hyväksyneet. Seuraa tiedotustamme osoitteessa www.selry.fi/korona.


Päivitys uutiseen 31.3.2020 klo 16.15:

Lomautusten ilmoitusaika ja yt-neuvotteluiden kesto lyhenevät väliaikaisesti myös elintarvikealan työpaikoilla