Yli 7500 elintarvikealan työntekijää osallistuu perjantaina aktiivimallia vastustaviin poliittisiin mielenilmauksiin työpaikoilla

SEL:n keräämien tietojen mukaan yli 7500 elintarvikealan työntekijää lähes 60 työpaikalla osallistuu perjantaina 2.2.2018 hallituksen työttömyysturvaa leikkaavan aktiivimallin perumista vaativiin poliittisiin lakkoihin ja työnseisauksiin. Arvion mukaan joka kymmenes heistä osallistuu myös SAK:n järjestämään aktiivimallin vastaiseen poliittiseen mielenilmaukseen perjantaina kello 11 Helsingissä Senaatintorilla.

SEL on kehottanut kaikkia elintarvikealan työntekijöitä osallistumaan aktiivimallia vastustavaan poliittiseen mielenilmaukseen. Työntekijät ovat itsenäisesti päättäneet, millaisiin toimiin työpaikoilla ryhdytään. Työtaistelutoimet vaihtelevat puolen tunnin työnseisauksesta vuorokauden lakkoihin. Suurin osa työntekijöistä on pois työpaikaltaan koko perjantaipäivän.

Mielenilmauksiin osallistuu lähes kolmannes SEL:n työehtosopimusten piirissä elintarvikealan yrityksissä Suomessa työskentelevistä ihmisistä.

– Aktiivimallin vastaisiin mielenilmauksiin osallistuvien suuri määrä kertoo siitä, että elintarvikealan työntekijät ovat työttömien puolella, eivätkä hyväksy hallituksen työttömiä kyykyttäviä toimia, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.

Aktiivimallin kovasta vastustuksesta kertoo myös sen kumoamista vaativan kansalaisaloitteen suosio. Aloitteen allekirjoitti 20.12.2017-31.1.2018 välisenä aikana 140 875 suomalaista, mikä tekee aloitteesta toiseksi suosituimman kansalaisaloitteen. Nimienkeruu lopetettiin eilen, jotta aloite saadaan mahdollisimman pian eduskunnan käsiteltäväksi.

– Hallituksen on nyt kuunneltava ihmisiä, peruttava epäoikeudenmukainen aktiivimalli ja haudattava jatkosuunnitelmat työttömyysturvan lisäheikennyksistä, Kuntonen vaatii.

SEL vastustaa aktiivimallia, koska se leikkaa työttömyysturvaa ja kohtelee työttömiä epäoikeudenmukaisesti.

– Vaikka työtön olisi itse kuinka aktiivinen, hakisi töitä tai pyrkisi aktivointipalveluihin, se ei riitä estämään työttömyysturvan 4,65 %:n leikkausta. Työttömyysturvaa leikataan, ellei työtön onnistu saamaan riittävästi palkkatöitä, yrittäjätuloa tai pääse aktivointipalveluihin. Päätös ei ole työttömän omissa käsissä, Kuntonen muistuttaa.

Aktiivimalli myös kohtelee eri alojen ja eri puolilla Suomea asuvia työttömiä epätasa-arvoisesti, koska eri aloilla ja alueilla on tarjolla vaihtelevasti avoimia työpaikkoja sekä koulutus- ja työllisyyspalveluita.

– Suomessa on moninkertainen määrä työttömiä verrattuna avoimiin työpaikkoihin ja saatavilla oleviin palveluihin. Se ei ole työttömän vika ja on väärin rangaista työtöntä siitä leikkaamalla hänen työttömyyspäivärahaansa, Kuntonen korostaa.
 

Elintarvikealan työpaikat, joilla on poliittisia lakkoja tai työnseisauksia 2.2.2018:

 1. Apetit, Helsinki
 2. Apetit, Säkylä
 3. Atria, Nurmo
 4. Atria, Forssa
 5. Avena Kantvik, Kirkkonummi
 6. Dennis Food Factory, Kaarina
 7. Escamar Seafood, Kuopio
 8. Fazer Leipomot, Lahti
 9. Fazer Leipomot, Vantaa
 10. Fazer Makeiset, Lappeenranta
 11. Fazer Makeiset, Karkkila
 12. Fazer Makeiset, Vantaa
 13. Froneri Finland, Turenki
 14. Gustav Paulig, Helsinki
 15. Halva, Helsinki
 16. Hankkija, Turku
 17. Hartwall, Lahti
 18. HKScan Finland, Vantaa
 19. HKScan Finland, Eura
 20. HKScan Finland, Forssa
 21. HKScan Finland, Outokumpu
 22. HKScan Finland, Rauma
 23. HKScan Finland, Mikkeli
 24. HKScan Finland, Paimio
 25. Jokilaakson Juusto, Jämsä
 26. Kiantama, Suomussalmi
 27. Kivikylän Kotipalvaamo, Säkylä
 28. Kronfågel, Lieto
 29. Lantmännen/Vaasan, Vantaa
 30. Lantmännen/Vaasan, Joutseno
 31. Lantmännen/Vaasan, Kuusankoski
 32. Leipomo- ja kondiittoriliike Pekka Heikkinen & kumpp., Kajaani
 33. Lihajaloste Korpela, Huittinen
 34. Maalahden Limppu, Vaasa
 35. Maalaistuote Vataja, Kankaanpää
 36. Meira, Helsinki
 37. MP Maustepalvelu, Hämeenlinna
 38. Olvi, Iisalmi
 39. Orkla Foods Finland, Turku
 40. Orkla Confectionery & Snacks Finland (Panda), Vaajakoski
 41. Porin Leipä, Pori
 42. Porin Leipä Sarpi, Pori
 43. Ravintoraisio, Nokia
 44. Refresco Finland, Kuopio
 45. Saarioinen, Huittinen
 46. Saarioinen, Valkeakoski
 47. Saarioinen, Sahalahti
 48. Scanlog, Turku
 49. Sinebrychoff, Kerava
 50. Starfood Finland, Vantaa
 51. Suomen Hiiva, Lahti
 52. Suomen Sokeri, Kirkkonummi
 53. Tamminen, Vantaa
 54. Valio, Helsinki
 55. Valio, Vantaa
 56. Veljekset Rönkä, Kemi
 57. Vilomix Finland, Paimio
 58. Ämmän Leipä, Suomussalmi


Huomioithan, että lista on laadittu liittoon tehtyjen ilmoitusten perusteella, listassa voi siis olla puutteita. Jos työpaikkasi tiedot puuttuvat tai tiedoissa on virheitä, ilmoitathan niistä liittoon tällä lomakkeella.