Vuoden oppisopimusopiskelijaksi leipuri-kondiittori Admir Sisic

Vuoden oppisopimusopiskelijaksi 2019 on valittu leipuri-kondiittoriksi valmistunut tamperelainen Admir Sisic. Oppisopimuskoulutukseen tarvitaan aina alan työpaikka, jonka opiskelija etsii itse. Leivon Leipomossa ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa leipuri-kondiittoriksi opiskelleen ​Admir Sisicin​ tie oppisopimusopiskelijaksi kulki koulutussopimuksen kautta.

Työssäoppimisen ammatillisissa oppilaitoksissa korvannut koulutussopimus on koulutuksen järjestäjän ja työpaikan välinen kirjallinen sopimus opiskelijan osaamisen hankkimisesta työpaikalla. Koulutussopimuksessa opiskelija ei ole työsuhteessa eikä saa palkkaa, toisin kuin oppisopimuksessa, missä opiskelijalla on työsopimus ja hän saa työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Kun Sisic aloitti opiskelut Tredun ammattiopistossa Kangasalla, hän sai kesätöitä Tampereelta Leivon Leipomosta.​ Oppisopimuskoulutuksesta Sisic kuuli opettajalta, joka kertoi, että työn ja opiskelun yhdistäminen nopeuttaa tutkinnon saamista. Oppisopimuksessa tutkinnon perusteisiin kuuluvia tehtäviä opitaan työpaikalla, osaaminen osoitetaan näytöillä ja pisteytetään opinnoiksi.

Sisic kertoo olevansa itselleen tärkeällä ja sydäntä lähellä olevalla alalla. Halu päästä nopeasti työelämään on motivoinut tutkinnon suorittamisessa. Hänellä on kokemusta leipomoalalta myös Bosnia-Hertsegovinasta kymmenen vuoden ajalta, mutta ei alan tutkintoa.

– Työskentelin pienessä yksityisessä leipomossa, jonka pomo oli kaverini. Aloitin siellä, kun töitä metallialalla, millä aikaisemmin tein töitä, ei ollut. Opin paljon uusia asioita. Kaikki työ oli käsityötä, kun Suomessa käytetään enemmän koneita. Nyt koulussa olen oppinut paljon teoriaa ja leipomossa muun muassa käyttämään erilaisia laitteita.

Sisic arvelee, että palkitsemisen taustalla on hänen ahkeruutensa niin koulussa kuin työssä. Oppimisen halua ja motivaatiota on ollut. Myös kielitaidon kehittäminen käytännön töissä on ollut Sisicille tärkeää.

– Ammatissa on tärkeä asia, että sä rakastat sitä, mitä teet. Jos et rakasta, se ei toimi, Sisic sanoo.

Suomen oppisopimusosaajat Opso ry valitsi koulutuksenjärjestäjien lähettämistä ehdotuksista esimerkillisiä oppisopimuslaisia nyt kolmannen kerran. Vuoden oppisopimusopiskelijan lisäksi palkittiin Vuoden työpaikkaohjaajana ​Kari Lilleberg Keminmaasta sekä Vuoden työnantajana Lassen-Metalli Oy Oulusta sekä KPK Yhtiöt Oyj Kokkolasta.

Palkitut saivat tunnustuksensa lokakuussa opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämässä ammatillisen koulutuksen seminaarissa Helsingissa. Palkinnot jakoi opetusministeri ​Li Andersson​.