Vitario konkurssiin, toiminnalle haetaan jatkajaa

Konkurssiin menneen Vitarion kaikki työntekijät on irtisanottu, mutta toivo elää vielä, että toiminnalle löytyisi uusi omistaja ja työt voisivat jatkua.

Vitario Oy on asetettu konkurssiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa viikko sitten keskiviikkona 25.5.2022. Yritys jätti itse konkurssihakemuksen käräjäoikeudelle perjantaina 20.5.2022. Konkurssihakemuksesta kerrottiin työntekijöille viime viikon maanantaina 23.5.2022.

Konkurssihetkellä yrityksen henkilöstömäärä oli noin 35, joista työntekijöitä oli noin 30. Lisäksi yrityksessä työskenteli kymmenkunta vuokratyöntekijää. Konkurssipesä irtisanoi koko henkilöstön työsuhteet viime keskiviikkona päättymään 14 päivän kuluttua eli 8.6.2022, jolloin työntekijöille tämän hetkisen tiedon mukaan myös maksetaan lopputili palkkaturvasta.

– Tiesimme, että yrityksen toiminta on ollut viime vuosina tappiollista, mutta konkurssi tuli meille työntekijöille yllätyksenä ja järkytyksenä, Vitarion työntekijöiden pääluottamusmies Henna Collan kertoo.

Pesänhoitajaksi nimetty asianajaja Jussi Laakkonen etsii parhaillaan yrityksen toiminnalle jatkajaa.

– Toivon todella, että toiminnalle löytyy ostaja, ja saamme kaikki jatkaa töitämme uudella omistajalla, Collan toteaa.

Vitario Oy valmisti Kyrössä Pöytyällä sijaitsevassa tuotantolaitoksessaan Valmix-tuotemerkillä tuoreita salaatteja sekä hedelmä- ja kasviskomponetteja ruuanvalmistukseen erityisesti ammattikeittiöille. Yrityksen toiminta alkoi vuonna 1993.


Kuvassa valmistetaan salaattia suurtalouskeittiössä. Kuva: Kimmo Mäntylä/Lehtikuva


Jos työnantajasi menee konkurssiin:

1. Kun käräjäoikeus on asettanut yrityksen konkurssiin, konkurssipesä voi irtisanoa työntekijöiden työsuhteet päättymään 14 päivän kuluttua irtisanomisesta.

2. Pesänhoitaja antaa työntekijöille työtodistuksen, josta ilmenevät työsuhteen kesto, työtehtävät ja työsuhteen päättymisen syy.

3. Jos konkurssipesällä ei ole varoja maksaa työntekijöiden lopputiliä, pesänhoitaja yleensä hakee palkkaturvasta työntekijöiden palkkasaatavat. Jos työntekijällä on saatavia, joita pesänhoitaja ei ota palkkaturvahakemukseen, liitto auttaa jäseniään hakemaan saatavia palkkaturvasta.

4. Jos jäät työttömäksi, ilmoittaudu viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi työttömäksi työnhakijaksi TE-toimiston sähköisessä Oma asiointi –palvelussa.

5. Ota yhteyttä työttömyyskassaan ja selvitä, oletko oikeutettu ansiopäivärahaan. Samalla saat ohjeet, miten teet ensimmäisen hakemuksen sähköisessä eAsiointi-palvelussa.

6. SEL:n jäsenet saavat apua työpaikan luottamusmieheltä tai SEL:n aluetoimistolta.