”Verkostoituminen muiden luottareiden kanssa on tärkeää”

Pääluottamusmies Paula Kuparinen uskoo liittoon ja luottamusmiesten verkostoitumisen voimaan.

Pieksämäeltä kuuluu hyviä uutisia, sillä Moilas-leipomoilla menee tällä hetkellä varsin hyvin. Työnantajan ja työntekijöiden kesken on saatu rakennettua luottamusta ja yhdessä tekemistä.

– Meillä ”kevät keikkuen tulevi” on aina tarkoittanut yt-neuvotteluja, mutta viime keväänä niitä ei ollut, sanoo pääluottamusmies Paula Kuparinen.

Edellisen kerran kovia aikoja elettiin, kun koronapandemia kolhi ravintolabisnestä, ja esimerkiksi hampurilaissämpylöitä ei mennyt ravintoloihin normaaliin tapaan. Myynti romahti ja lomautuksia tuli, mutta Kuparisen mukaan pahimmat skenaariot eivät toteutuneet silloinkaan. Lomautukset pysyivät lyhytaikaisina.

– Meillä on nyt molemmin puolin aika hyvä fiilis. Tuotantopäälliköissä on ollut vaihtuvuutta, mutta nyt tuonne yläkerrokseen on hyvät välit. Homma perustuu hyvään vuorovaikutukseen.

Pääluottamusmiehen tärkeimpänä tavoitteena on turvata rauhallinen työyhteisö ja se, että niin johdossa kuin työntekijäpuolella saadaan työskennellä vakaissa oloissa.

– Työnantaja on oppinut kuuntelemaan ja arvostamaan meitä ja liittoa yhä enemmän. Siinä on auttanut johdon sukupolvenvaihdos ja se, että meille on tullut muutama uusi tuotantopäällikkö vähän isommasta talosta. Sieltä on tullut uutta näkemystä asioihin.


Hallituksen toimet hirvittävät

Suurtalouskokiksi valmistunut Paula Kuparinen, 42, on ollut Moilas-leipomoilla töissä jo 18 vuotta. Menossa on toinen kausi pääluottamusmiehenä. Hän on myös toinen varatyösuojeluvaltuutettu.

– Pääsääntöisesti työskentelen pakkaamossa, ja luottamusmiehen hommaan saan käyttää aikaa sen verran kuin se vaatii.

Kuparinen tuntee vahvuudekseen kuuntelemisen taidon ja sen, että hän uskaltaa viedä asioita eteenpäin. Yhteistyö työsuojeluvaltuutetun ja varaluottamushenkilöiden kanssa tukee pääluottamusmiehen työtä.

Kuparinen on noin viidenkymmenen SEL:n jäsenen luottamusmies. Kehitysehdotuksia tulee suoraan sekä yrityksen sähköisen aloitejärjestelmän kautta. Viime aikoina Moilas-leipomoilla on yritetty kehittää työkiertoa ja moniosaamista.

– Sen onnistuminen on työntekijöistäkin kiinni. Ihan kaikki eivät ole siitä innostuneet täysillä, vaikka vaihtelu voisi virkistää jokaisen työtä, Kuparinen sanoo.

Ammattiliittoon kuuluminen on ollut Paula Kupariselle itsestäänselvyys heti siitä asti, kun hän aloitti työelämässä.

– Liitto on se työntekijän tuki ja turva, joka korostuu varsinkin tiukoissa paikoissa.

Moilas-leipomoillakin on muutamia työntekijöitä, jotka kuuluvat työttömyyskassa YTK:hon.

– Mutta ehkä heitäkin alkaa kiinnostaa liiton jäsenyys, kun hallitusohjelman toimet alkavat edetä. Ihmiset eivät muutenkaan ehkä vielä ihan tajua, mitä on tulossa, kun suunnitelmia aletaan laittaa käytäntöön.


Koulutuksesta perustiedot

Saimi Moilasen vuonna 1955 perustama, Moilas-konserniksi kasvanut leipomo on Suomen 15 suurimman leipomon joukossa. Kaksi leipomoa työllistää yhteensä 90 ihmistä, ja 19 miljoonan euron liikevaihdosta puolet tulee viennistä.

Tuoreleivän lisäksi iso osa tuotantoa ovat paistovalmiit pakasteet, mutta varsinainen syömähammas on gluteenittomuus. Siihen alettiin satsata jo 1985, jolloin toinen leipomo teki vain gluteenittomia tuotteita. Toinenkin leipomo siivottiin lattiasta kattoon muutama vuosi sitten, ja nyt koko tuotanto on gluteenitonta.

Moilasella työskennellään kahdessa vuorossa.

– Aamuvuorot alkavat tuoreleivän leipureilla yhdeltä, osalla neljältä. Pakkarit saapuvat töihin porrastetusti kuudesta alkaen. Iltavuorot loppuvat yhdentoista aikoihin. Toisella leipomolla töitä tehdään tuoreleivän merkeissä myös lauantaisin, Paula Kuparinen kertoo.

Moilas-leipomot ovat aloittaneet yhteistyön myös Vaasan-leipomoiden kanssa uuden tuoteperheen parissa.

– Se on tuonut meille lisää töitä, ja ison brändin kanssa markkinointi ja jakelu on hyvissä käsissä.

Kuparinen on syntyperäinen pieksämäkeläinen, ja asuu avopuolisonsa kanssa rivitalossa, pienen taajaman rauhassa. Vapaa-aika menee luonnossa.

– Marjastan, kalastan, sienestän ja metsästän. Kohta alkaa hirvijahti, iloitsee Kuparinen.

Metsässä on hyvä nollata päätä, mutta pääluottamusmies miettii työasioita joskus vapaa-ajallaankin. Hän antaa uusille ja tuleville luottamusmiehille omat vinkkinsä.

– Pitää luottaa itseensä ja siihen, mitä on tekemässä. Kannattaa käydä liiton koulutuksissa, sieltä saa hyvät perustiedot. Verkostoituminen muiden luottareiden kanssa on tärkeää, siitä saa valtavasti tietoa, osaamista ja varmuutta omaan työhön.


Teksti ja kuva: Sami Turunen

Liity
jäseneksi