Veli-Matti Kuntonen: Voivatko työntekijät luottaa perussuomalaisten lupaukseen olla koskematta lakko-oikeuteen?

Myös SEL on jakanut jäsenilleen väärää tietoa perussuomalaisten kannasta kiky-maksujen siirtämiseen takaisin työnantajien maksettavaksi.

– Kun perussuomalaisten kanta kiky-maksujen siirtoon ei pitänytkään paikkaansa, voivatko äänestäjät luottaa perussuomalaisten lupaukseen olla koskematta työntekijöiden lakko-oikeuteen tai muihin perussuomalaisten työelämäkantoihin, kysyy SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi keskiviikkona MTV:n eduskuntavaalitentissä, että perussuomalaiset eivät kannata kilpailukykysopimuksessa sovittujen 2,05 %:n sosiaalivakuutusmaksujen siirtämistä työntekijöiltä takaisin työnantajien maksettavaksi.

Perussuomalaiset olivat aiemmin vastanneet toisin SAK:n Vaalistaja-kampanjalle, joka selvitti tammikuussa puolueiden kantoja työntekijöille tärkeisiin asioihin. Myös SEL on tiedottanut jäsenilleen puolueiden kannoista.

SAK ja ammattiliitot vaativat, että seuraavan hallituksen on turvattava työntekijöiden lakko-oikeus vähintään nykyisellä tasolla. Kuntonen toivoo, että myös perussuomalaiset on sitoutunut tähän.

– Lakko-oikeus on perusoikeus ja työntekijöille erittäin tärkeä asia. Lakko on työntekijöille aina viimeinen keino, jos sopua ei muuten synny. Suomalaiset ammattiliitot myös käyttävät lakko-oikeutta vastuullisesti, Kuntonen korostaa.

Puheet siitä, että Suomessa lakkoiltaisiin paljon eivät pidä paikkaansa. Muihin Euroopan maihin verrattuna Suomessa ei ole erityisen paljon lakkoja. Lakkojen määrä on myös vähentynyt Suomessa viime vuosikymmeninä.

Työnantajapuoli haluaa rajoittaa lakko-oikeutta, esimerkiksi rajaamalla oikeuden poliittisiin työtaisteluihin työntekijöiden vapaa-ajalle tai rajaamalla oikeutta tukilakkoihin.

– Sipilän hallitus näytti miten hallitus voi lähteä heikentämään työehtoja lailla, mikä alleviivasi sen, miksi työntekijöillä pitää olla jatkossakin mahdollisuus puolustaa oikeuksiaan myös poliittisilla lakoilla. Myös oikeus tukilakkoihin on olennainen ja perusteltu: sillä turvataan, että mahdollisimman laajasti saadaan aikaan tolkulliset työehtosopimukset.

Työntekijöiden työtaisteluoikeutta on jo pyritty kaventamaan turvaamistoimilla, joita työnantajapuoli on hakenut käräjäoikeudesta.

– Lakia on muutettava niin, että turvaamistoimia ei voi käyttää työtaistelutilanteissa ja työntekijöiden laillisen lakon murtamiseen, Kuntonen painottaa.


Tutustu SEL:n tavoitteisiin: www.selry.fi/eduskuntavaalit

Liity
jäseneksi