Veli-Matti Kuntonen Vappujuhlassa: Hallituksen lopetettava työttömien syyllistäminen

SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen arvostelee Juha Sipilän hallitusta työttömien syyllistämisestä ja tarkoitushakuisesta käsitteillä pelaamisesta, mistä hyvä esimerkki on hallituksen puoliväliriihessä viime viikolla päättämä työttömyysturvan aktiivimalli.

– Hallitus sanoo uudistavansa työttömyysturvaa kannustavammaksi, mutta käytännössä hallituksen aktiivimalli tarkoittaa työttömyysturvan heikentämistä, työttömiltä pois ottamista. Vaikka työtön haluaisi olla kuinka aktiivinen, kaikille ei riitä tarpeeksi työtä tai työllisyyspalveluja, niitä on tarjolla yksinkertaisesti liian vähän, vapunpäivänä Helsingissä Työväen Vappujuhlassa Kansalaistorilla puhunut Kuntonen sanoo.

Toinen esimerkki hallituksen tarkoitushakuisesta harhauttamisesta on puhe yli 100 000 avoimesta työpaikasta, minkä tarkoituksena on synnyttää mielikuva työhaluttomista työttömistä ja passivoivasta työttömyysturvasta.

– Avoimien työpaikkojen todellinen määrä lienee alle puolet sadastatuhannesta. Tilastoissa tulisi myös erikseen arvioida niiden avoimien työpaikkojen määrä, joihin työllistymällä pystyy tulemaan toimeen. Esimerkiksi nollasopimukset: onko kyseessä avoin työpaikka, jos työnantajalla ei ole velvoitetta tarjota työntekijälle tuntiakaan työtä, Kuntonen kysyy.

Kuntonen vaatii hallitusta lopettamaan työttömien syyllistämisen ja työttömyysturvan heikentämisen.

– Ei ole oikeudenmukaista, että johtajaa kannustetaan palkitsemalla eli porkkanalla, mutta duunaria kannustetaan kepillä. Meillä on iso ongelma siinä, että työtä ei ole tarpeeksi tarjolla, ei siinä, ettei olisi tekijöitä. Tämä ongelma ei poistu sillä, että työttömät ajetaan entistä ahtaammalle, Kuntonen toteaa.


SAK:n Eloranta ehdottaa Suomeen työmarkkinoiden pyöreää pöytää (1.5.2017)