Valkeakosken Saarioisilla 19 ihmistä irtisanomisuhan alla

Saarioisten Valkeakosken tehtaalla käydään parhaillaan yhteistoimintaneuvotteluita, joissa on uhattuna 19 ihmisen työpaikka. Kesäkuun alussa alkaneet yt-neuvottelut koskevat lihavalmistetehtaan ja leipomon tuotannon työntekijöitä. Kunnossapitoa, toimihenkilöitä tai samalla tontilla sijaitsevan keskuslähettämön työntekijöitä neuvottelut eivät koske.

Saarioinen suunnittelee lopettavansa kokonaan nakkien ja ruokamakkaroiden valmistuksen ensi vuoden alusta. Henkilöstön vähentämistarvetta perustellaan valmistusmäärien pienentymisellä.

Irtisanomisuhan alla on lihatehtaan 116 työntekijästä viisitoista ja leipomon 94 työntekijästä neljä.

Työntekijät ovat esittäneet neuvotteluissa lomauttamista irtisanomisten sijaan.

– Lomauttaminen antaisi aikaa rauhassa katsoa, millainen työvoiman tarve jatkossa on, lihavalmistetehtaan pääluottamusmies Pasi Sievänen sanoo.

– Jos irtisanomiset toteutuvat, meitä huolestuttaa miten työt saadaan jatkossa tehtyä, miten esimerkiksi sairauslomat paikataan ja miten jäljelle jääneet työntekijät jaksavat, leipomon pääluottamusmies Taina Koivuranta lisää.

Luottamushenkilöt toivovat, että irtisanottavien määrä jää mahdollisimman pieneksi myös siksi, että työllistymisnäkymät eivät Valkeakoskella ole kovin valoisat. Esimerkiksi elintarvikealan avoimia työpaikkoja ei ole tällä hetkellä tarjolla.

Työnantaja on jo luvannut järjestää mahdollisesti irtisanottaville työllistymistä edistävää koulutusta.

– Ilmeisesti tarkoitus on tarjota ainakin asiantuntija-apua, jonka avulla voi miettiä tulevaisuuden suunnitelmia, Sievänen toteaa.

Neuvotteluiden arvioidaan päättyvän heinäkuun puolen välin jälkeen.