Valio siirsi Oddlygood-kaurajuomien valmistusta Turengista Saksaan

Valion Turengin tehtaalta irtisanottiin yhdeksän ihmistä. Taustalla vaikutti päätös siirtää Oddlygood Barista -UHT-juomien valmistusta Suomesta Saksaan.

Tammikuussa alkaneiden muutosneuvotteluiden piirissä olivat kaikki 107 Valion Turengin tehtaan työntekijää ja toimihenkilöä. Neuvottelut eivät koskeneet ylempiä toimihenkilöitä tai johtoa. Tehtaan henkilöstömäärä oli neuvotteluiden alkaessa 135.

Työnantajan tavoitteena oli kustannustehokkuuden lisääminen ja halu siirtää tuotteiden valmistusta lähemmäs vientimaita. Henkilöstön vähennystarpeeksi arvioitiin kolme tuotannon toimihenkilöä ja kuusi tuotannon työntekijää.

Valion Turengin työntekijöiden pääluottamusmies Pasi Mäkisen mukaan työntekijät olivat vihaisia ja pettyneitä työnantajan suunnitelmista, sillä tuotannollista tarvetta henkilöstövähennyksille ei ollut.

– Tuotantoa on pyöritetty jo ennen muutosneuvotteluita vajaamiehityksellä, mikä on näkynyt työpaikan ilmapiirissä, työntekijöiden väsymyksenä ja kasvaneina sairauspoissaoloina. Valiolla on nyt säästöpaineita, joten esittämäni henkilöstölaskelmat eivät muuttaneet lopputulosta, Mäkinen sanoo.

Helmikuun alussa päättyneissä muutosneuvotteluissa Valio irtisanoi tuotannosta kuusi työntekijää ja kolme toimihenkilöä. Irtisanottujen työntekijöiden työsuhteet päättyvät irtisanomisajan jälkeen. Heillä ei ole irtisanomisajalla työvelvoitetta. Irtisanomisten jälkeen SEL:n työehtosopimuksella työskentelevien työntekijöiden määrä on 50.

UHT-Baristajuomien tuotannon osittaisella siirrolla Saksaan Valion Turengin tehtaan valmistusmäärä supistuu jopa 15 prosenttia.

Valio on aloittanut Turengissa pehmytjäätelön valmistuksen tänä vuonna, mutta sen tuotanto ei kata volyymiltaan pois siirrettyjen baristajuomien valmistusta. Tehtaalla valmistetaan myös erilaisia ruuanvalmistustuotteita, iskukuumennettuja juomia, äidinmaidonkorvikkeita, lastenruokia ja kasvipohjaisia tuotteita.

Turengin lisäksi Valiolla on ollut muutosneuvotteluita useissa tuotantolaitoksissa. Tammikuussa alkaneet muutosneuvottelut koskevat Valion Suomen pääkonttoritoimintoja sekä tuotantoa tukevia teknisiä palveluita, kunnossapitoa ja tehdaspalveluja. Neuvotteluiden piirissä on 1170 ihmistä ja henkilöstövähennykset kohdistuvat enintään 130 ihmiseen. Neuvottelut eivät koske SEL:n työehtosopimuksella työskenteleviä.


Kaupan hyllyllä ulkomailla valmistettuja juomia

Henkilöstön infotilaisuudessa Valion Turengin työntekijöille kerrottiin, että Suomesta siirretään pois vain vientimarkkinoille menevien Barista-juomien valmistusta ja annettiin ymmärtää, että Suomessa myytävät Barista-juomat tehtäisiin jatkossakin kotimaassa.

– Valio on ollut tähän asti tarkka, ettei esimerkiksi Virosta tuoda Suomeen myyntiin kuluttajatuotteita ja ymmärsin, että sama periaate pätee meihinkin. Jo ennen muutosneuvotteluiden päättymistä eräs työntekijöistämme kuitenkin huomasi Turengin S-Marketissa myynnissä olevia Oddlygood Barista -juomia, jotka eivät olleet Suomessa tehtyjä, Mäkinen kertoo.

Mäkinen vei muutosneuvotteluihin purkin työnantajan ihmeteltäväksi ja kysyi, miksi kaupasta löytyy saksalaisia juomia.

– Työnantaja vetosi, että Oddlygood itsenäinen firma, jonka tekemiin päätöksiin Valio ei voi puuttua. Sitä on vaikea uskoa, sillä Valion johtoryhmän jäsen Tuomas Salusjärvi on Oddlygood Globalin hallituksen puheenjohtaja, ja myös Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme ja HR-johtaja Marianne Tammela ovat Oddlygoodin hallituksen jäseniä.


Monenlaisia pakkausmerkintöjä

Oddlygoodin valikoimassa on kahdeksan erilaista Barista-juomaa. Kauppojen kylmähyllyiltä löytyy kahta erilaista makuversiota 0,75 litran tölkeissä, jotka valmistetaan Riihimäen Valiolla. Loput kuusi ovat UHT-juomia. UHT-juomat säilyvät avaamattomina huoneenlämmössä ja ne on pakattu litran tai puolen litran pakkaukseen. UHT-juomista kaksi, Oddlygood Barista kaurajuoma 0,5 L sekä Oddlygood Barista kaurajuoma Delight 1 L, valmistetaan Saksassa. Loput litran pakkauksissa myytävät UHT-Barista-juomat valmistetaan Valion Turengin tehtaalla.

Oddlygoodin mukaan kotimaiset Barista-juomat tunnistaa siitä, että uudistetuissa tuotepakkauksissa lukee tuotteen valmistajana Valio ja valmistusmaana Suomi.

Oddlygood-Barista- tuotepakkauksien tutkiminen helsinkiläismarketeissa 12.3.2024 osoitti, että kotimaisuudesta viestittiin pakkauksissa hieman eri tavoin. Osassa pakkauksia Suomi-mainintoja oli useampi, ja osassa tuotteista tietoa joutui hieman etsimään. Kuluttajan voi olla vaikea erottaa Suomessa valmistetut tuotteet ulkomaisista myös siksi, että joissakin kaupoissa markkinointimateriaaleissa kerrotaan, että Oddlygood-tuotteet on valmistettu suomalaisesta kaurasta.

Valion verkkosivuilla Suomessa valmistettavien Barista-juomien valmistuspaikka kerrotaan tehtaan tarkkuudella. Saksassa valmistettujen Oddlygood Barista kaurajuoma 0,5 l UHT gluteeniton sekä Oddlygood Barista kaurajuoma Delight -tuotteissa valmistuspaikkaa ei mainita. Sen sijaan K-Ruoka.fi -ja S-Kaupat.fi -verkkosivuilla tuotteiden valmistusmaa kerrotaan. Tuotteiden pakkauksissa lukee, että tuote on valmistettu EU:ssa.

Valion verkkosivuilta löytyi tätä juttua tehdessä vielä vanhentunutta tietoa, jonka mukaan Oddlygood-tuotteet valmistetaan Suomessa.

Elintae-lehti kysyi Valiolta 12.3.2024, miksi Suomessa myydään Saksassa valmistettuja Barista-juomia ja aikooko Valio tuoda niitä myyntiin Suomeen jatkossakin.

– Tuotteet pyritään valmistamaan lähellä kohdemarkkinaa. Kaikki tuotantomenetelmät tai kuluttajien toivomat pakkaustyypit eivät ole aina saatavilla kaikilla tehtailla, Oddlygoodin operatiivinen johtaja Reetta Tikanmäki vastaa.

Valion Turengin tehtaanjohtaja Timo Saarenpään mukaan Valion tuotantolaitosten mahdollisuudet valmistaa uusia tuotteita linkittyvät aina meneillään oleviin valmistuskokonaisuuksiin ja investointeihin.

Pääluottamusmies Pasi Mäkisen mukaan Turengin tehtaalla olisi valmiudet pakata myös 0,5-litraisia Barista-juomia. Hän on huolissaan työpaikkojen lisäksi tuotteiden laatumielikuvasta.

– Jos Saksassa valmistettujen tuotteiden laadussa ilmenisi vaihtelua, se voisi heikentää kotimaisten Valio Oddlygood Barista -juomien ja pahimmillaan muidenkin Valion tuotteiden laatumielikuvaa.

Tikanmäen mukaan Oddlygoodin kaikkia valmistajia ja tuotteita koskevat samat laatu- ja tuoteturvallisuusvaatimukset valmistuspaikasta riippumatta.

Oddlygoodilla ei ole omia tehtaita Suomessa eikä ulkomailla, ja kaikki Suomessa valmistettavat Oddlygood-tuotteet tehdään Valion tuotantolaitoksissa.

Valion Turengin tehtaan työntekijöiltä ei löydy ymmärrystä Valion toimille vähentää työntekijöitä Suomessa ja siirtää tuotantoa Suomen rajojen ulkopuolelle.

– Kun Fazerkin päätti siirtää kaurajuomien valmistuksen Ruotsiin, on Valio yksi harvoista kotimaisista kaurajuomavalmistajista. Eikö kotimaisuuden kilpailuvaltista kannattaisi pitää kiinni, Mäkinen kysyy.


Teksti ja kuva: Kati Oksman

Kuvassa: Valio aloitti kaurapohjaisten Oddlygood-tuotteiden valmistuksen vuonna 2018 ja yhtiöitti liiketoiminnan vuonna 2021 Oddlygood Global Oy:lle, jonka omistavat Valio ja Mandatum Asset Management.

Liity
jäseneksi