Valio ostaa Gold&Greenin tuotteet, Järvenpään tehdas ja 69 työpaikkaa lakkautusuhan alla

Paulig myy Gold&Green -tuotteet Valiolle ja aikoo sulkea Järvenpään tehtaan, jonka 69 työpaikkaa ovat lopettamisuhan alla.

Nyhtökaura- ja Delikaura -tuotteita valmistava Gold&Green Foods Oy:n Järvenpään tehtaan toiminta ja sen 69 työpaikkaa ovat lakkautusuhan alla Pauligin tiedotettua tiistaina Gold&Green -tuotemerkkien, patenttien sekä tutkimus- ja kehitystoiminnan myynnistä Valiolle.

Tehtaan henkilöstöstä 39 on toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa SEL:n työehtosopimuksella työskenteleviä työntekijöitä. Lisäksi työntekijöitä on jonkin verran määräaikaisissa työsuhteissa.

Kaupan ensimmäinen osa astui voimaan jo maaliskuun alusta Gold&Greenin tutkimus- ja kehitystiimin siirryttyä osaksi Valion vastaavaa yksikköä.

Järvenpäässä sijaitseva Gold&Green Foodsin tuotantolaitos ei sisälly kauppaan, eikä Valiolla ole aikomusta jatkaa tuotteiden valmistusta Pauligin omistukseen jäävällä tehtaalla siirtymäkauden jälkeen. Tämän vuoksi Paulig aloittaa muutosneuvottelut tehtaan tuotannon lopettamiseksi tämän vuoden aikana.

Gold&Green Foodsin työntekijöiden pääluottamusmies Ilja Domninin mukaan työnantajan suunnitelmat tulivat yllätyksenä.

– Tuotantopäällikkö pyysi minut tiistaina yövuoron jälkeen palaveriin seitsemältä aamulta kertomatta syytä, Domnin kuvaa kutsua tapaamiseen, jossa yrityskaupasta ja tehtaan lakkauttamissuunnitelmasta ilmoitettiin.

Pääluottamusmies on pettynyt tietoihin, joiden mukaan tehtaan tulevaisuudesta on käyty neuvotteluita Pauligin ja Valion kesken työntekijöiden selän takana jo viime vuoden lopusta lähtien.

Tuotannon lopettamista Järvenpäässä Domnin pitää hätiköitynä ratkaisuna. Työntekijät aikovatkin maanantaina alkavissa muutosneuvotteluissa tuoda esiin asioita, jotka puoltavat toiminnan jatkamista.

– Tuotteiden laatutaso on tasaisen korkea ja kiitos siitä kuuluu meidän osaavalle työntekijäporukallemme, Domnin sanoo.

Domnin pitää parhaana ratkaisuna sitä, että Paulig jatkaisi toistaiseksi Valiolle myytyjen tuotemerkkien lisenssivalmistusta ja otettaisiin kunnon aikalisä, jonka aikana Valio voisi miettiä rauhassa parasta ratkaisua tuotannon järjestämiseksi.

– Uskon, että pystyisimme osoittamaan Valiolle, että paras ratkaisu heille olisi ostaa myös tuotantolaitos ja jatkaa tuotteiden valmistusta Järvenpäässä.

Työntekijät pääsevät neuvottelemaan suoraan kuitenkin vain Pauligin kanssa, eivätkä tuotemerkit ostaneen Valion kanssa. Jos työnantaja ei suostu hakemaan ratkaisua tehtaan toiminnan ja työsuhteiden jatkamiseksi Valion kanssa, työntekijät tulevat vaatimaan työnantajalta reilua muutosturvapakettia irtisanottaville.

– Se olisi pienin mahdollinen korvaus lojaaleille työntekijöille, Domnin toteaa.

Muutosneuvotteluiden arvioidaan kestävän kuusi viikkoa. Neuvottelut eivät vaikuta Pauligin muuhun henkilöstöön.

Paulig osti vuonna 2016 Gold&Green Foodsin osake-enemmistön ja vuodesta 2019 lähtien yritys on ollut Pauligin kokonaan omistama tytäryhtiö. Yrityksen toiminta on ollut tappiollista.


Kuva: Paulig