Valio aikoo sulkea Helsingin ja Turun tehtaat, joiden 92 työpaikkaa ovat uhattuina

Valio suunnittelee Helsingin ja Turun tehtaidensa tuotannon siirtämistä Riihimäen tehtaalleen. Työntekijät ovat pettyneitä työnantajansa aikeisiin.

Valio suunnittelee mehujen ja marjakeittojen sekä kasvipohjaisten välipala- ja ruuanlaittotuotteiden tuotannon siirtoa Helsingin ja Turun tehtailtaan Riihimäen tehtaalleen. Toteutuessaan suunnitelma tarkoittaisi Helsingin ja Turun tehtaiden sulkemista aikaisintaan vuoden 2026 alkupuolella. Valio kertoo tavoittelevansa tuotannon tehokkuuden ja kannattavuuden parantamista.

Valio aloittaa 16.4.2024 Turun ja Helsingin tehtaillaan kuusi viikkoa kestävät muutosneuvottelut, joissa irtisanomisuhan alla on molempien tehtaiden koko henkilöstö eli yhteensä 92 henkilöä, joista 32 työskentelee SEL:n työehtosopimuksella.

Helsingin Pitäjänmäessä sijaitsevassa Valion mehutehtaassa muutosneuvotteluiden piirissä on 66 henkilöä, joista noin neljännes eli 16 työskentelee pakkaamossa SEL:n työehtosopimuksen alaisissa tehtävissä.

Valion Helsingin yksikön SEL:n työehtosopimuksen alaisten työntekijöiden pääluottamusmies Toni Hamutan mukaan työntekijöiden tunnelmat ovat apeat ja hiljaiset.

– Henkilöstön tiedossa on ollut, että Helsingin Vihdintielle suunnitteilla oleva kaupunkibulevardi toisi myös Valion tontille jopa 6–8-kerroksisia asuinkerrostaloja, jolloin Valion nykyiset teollisuus- ja varastorakennukset purettaisiin pois. Silti mehutehtaan lopettamisen nopea aikataulu tuli meille yllätyksenä, Hamutta sanoo.

Ensi viikolla käynnistyvät muutosneuvottelut eivät koske Pitäjänmäellä sijaitsevaa Valion pääkonttoria tai varastoa, joka työllistää 108 henkilöä, joista 95 työskentelee SEL:n työehtosopimuksella.

Valion mehutehdas sijaitsee entisen Pitäjänmäen meijerin tiloissa, jonka toiminta alkoi vuonna 1961 ja mehujen valmistus vuonna 1971. Maidon pakkaaminen Helsingissä lopetettiin vuonna 1998, josta lähtien tehtaalla on valmistettu ainoastaan mehuja, marjakeittoja ja glögiä. Vuonna 2022 niiden valmistusvolyymi oli noin 46 miljoonaa litraa.


Valio osti Turun tehtaan vasta viime syksynä

Kasvipohjaisia ruuanlaitto- ja välipalatuotteita Turussa valmistaneen Kavlin tuotanto siirtyi Valion omistukseen ja Planti-tuotemerkki sekä tuotteet Oddlygoodin omistukseen syksyllä 2023. Lokakuussa Valion Turun tehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Jarno Lyhtelä kommentoi omistajavaihdosta näin:

– Tunnelmat ovat varovaisen positiiviset. Olen jutellut valiolaisten kanssa, ja heidän puheistaan saa vaikutelman, että he ovat aidosti halukkaita käyttämään tehtaamme kapasiteettia.

Tuolloin Turun tehdas työllisti 29 henkilöä, joista 19 oli tuotannon työntekijöitä. Nyt muutosneuvotteluiden alkaessa tehtaan henkilöstömäärä on 26, joista 16 työskentelee SEL:n työehtosopimuksella. Lyhtelän mukaan tehtaalla on päättynyt määräaikaisia työsopimuksia viime lokakuun jälkeen, joten kaikilla 16 nykyisellä työntekijällä on vakituinen työsuhde.

– Kyllä tässä aika pettynyt olo on. Kun Valio meidät hankki, meille sanottiin, etteivät he ole ostamassa kilpailijaa pois markkinoilta, ja kun nyt ollaan siirtämässä tuotantoa pois Turusta, niin kaikilla on pettynyt olo. Emme osanneet valmistautua tähän yhtään, Lyhtelä sanoo.

Talouselämä kysyi Valiolta, miksi se aikoo sulkea viime syksynä ostamansa Turun tehtaan. Valion tuotannosta ja logistiikasta vastaavan johtajan Juha Penttilän mukaan Valio pääsi tarkastelemaan tehtaan toimintaa tarkemmin vasta syyskuussa 2023 toteutuneiden kauppojen jälkeen.

– Tehtaan tuotantokustannukset kiloa kohti ovat huomattavasti korkeammat kuin Riihimäen tehtaalla. Turussa tuotantomäärät ovat pienet ja tuotantokustannukset korkeat. Siksi tehtaan kannattavuuden kehittäminen on erittäin haastavaa, Penttilä perustelee.

Jarno Lyhtelän mukaan Turun tehtaalla olisi kapasiteettia vähintään nykyisen tuotantonsa tuplaamiseen. Tehtaan historia Turussa ulottuu vuoteen 2005, jolloin Raisio aloitti kasvipohjaisten tuotteiden valmistuksen yhteistyössä Lantmännenin kanssa.

Turun Elintarviketyöntekijöiden ammattiosasto 144 vetoaa työpaikkojen puolesta ja pyytää Valiota harkitsemaan tuotannon jatkamista ja investointien tekemistä Turkuun.

– Kaikilla tehtaan työntekijöillä on suuri huoli omasta ja perheidensä tulevaisuudesta, jos Valio lopettaa tuotannon Turun tehtaalla, Turun Elintarviketyöntekijät 144:n puheenjohtaja Jukka Silvonen sanoo.


Kuvassa tuotepakkaaja Timo Lunden työssään Valion Helsingin mehutehtaalla marraskuussa 2023. Kuva: Roni Rekomaa/Lehtikuva.

Liity
jäseneksi