Vaasan Oy:n yt-neuvotteluissa 19 työpaikkaa vaarassa Kuusankoskella

Vaasan Oy aloittaa Kuusankosken ja Kiimingin leipomoissaan sekä kaikissa myymäläleipomoissaan yhteistoimintaneuvottelut, jotka koskevat 104 ihmistä. Neuvottelut voivat johtaa enintään 19 työntekijän irtisanomiseen, lomauttamiseen tai osa-aikaistamiseen.

Yhtiön suunnitelmissa on lopettaa kokonaan kahvileipien irtotuotteiden valmistus. Irtotuotteet ovat pakasteita, jotka paistetaan valmiiksi leipomossa ja myydään kuluttajille kaupoissa vitriineistä.

Yt-neuvottelut koskevat niitä Vaasanin leipomo- ja lähettämötyöntekijöitä, jotka työskentelevät kahvileipien irtotuotteiden valmistuksessa Kuusankoskella ja Kiimingissä sekä Kuusankosken leipomon tuotannon toimihenkilöitä.

Koska kahvileipien irtotuotteiden valmistuksen mahdollisella lopettamisella on vaikutuksia myös Vaasan Oy:n omien leipomomyymälöiden toimintaan, neuvotteluiden piiriin kuuluvat myös kaikkien leipomomyymälöiden toimihenkilöt.

Vaasan Oy:n arvion mukaan Kiimingin työntekijöiden, Kuusankosken toimihenkilöiden sekä leipomomyymälöiden osalta henkilöstöön kohdistuu enintään töiden uudelleenjärjestelyjä. Irtisanomisuhan alla ovat siis vain Kuusankosken työntekijät.

Kuusankosken leipomon työntekijöiden pääluottamusmies Eija Ojanen on työnantajan yt-neuvottelukutsusta pettynyt ja surullinen.

– Ei tämä maailman suurin yllätys ollut, mutta tuntuu ikävälle, että meidän yrityksellä on ollut 10 vuoden pääluottamusmieshistoriani aikana vain näitä henkilöstömäärän vähentämiseen tähtääviä yt-neuvotteluita, vaikka laki mahdollistaisi myös ”positiiviset” yt-neuvottelut.

Kuusankoskella SEL:n työehtosopimuksen alaisissa töissä työskentelee Ojasen arvion mukaan tällä hetkellä reilut sata työntekijää. Irtomyynnissä olevia kahvileipiä Kuusankoskella valmistaa noin 20 henkilöä, joista 11 on vakituisia ja loput joko määräaikaisia tai osa-aikaisia.

Kahvileipien irtotuotteiden valmistus on noin viisi prosenttia Kuusankosken leipomon tuotannosta. Loput 95 prosenttia on tuoreleivän leivontaa.

Ojanen lähtee neuvotteluihin sillä mielellä, että mahdollisimman harva työntekijä irtisanottaisiin.

– Toivon, että meillä on aito neuvottelu- ja vaikuttamismahdollisuus. Henkilöstö on työnantajaan sitoutunutta ja valmiita olemaan mukana toiminnan kehittämisessä, Ojanen sanoo.

Neuvotteluiden vaikutus osuu voimallisemmin Kuusankosken yksikköön, sillä irtomyynnissä olevien kahvileipien valmistus keskitettiin viimeksi käydyissä yt-neuvotteluissa Kuusankoskelle Kiimingistä, jossa irtotuotteet työllistävät pääluottamusmies Päivi Lempisen mukaan keskimäärin enää vain yhden henkilön, eikä sitäkään kokoaikaisesti.

– Nämä ovat erittäin ikäviä uutisia. Toivon voimia Kuusankoskelle ja että irtisanomisilta vältyttäisiin, Päivi Lempinen sanoo.

Neuvottelut alkavat viikon päästä maanantaina, ja niissä noudatetaan kuuden viikon neuvotteluaikaa.

Vaasan Oy kuuluu kansainväliseen Lantmännen Unibake –konserniin, joka on osa ruotsalaisten maanviljelijöiden omistamaa Lantmännen-konsernia. Suomessa Vaasan Oy:llä on enää viisi leipomoa, jotka sijaitsevat Kiimingissä Oulussa, Vammalassa Sastamalassa, Kuusankoskella Kouvolassa, Kotkassa sekä Vantaalla Tammistossa. Lisäksi samaan konserniin kuuluvat Lantmännen Unibake Finlandin leipomot Joutsenossa Lappeenrannassa sekä Vantaalla Petikossa.