Vaasan Oy vähentää 13 työntekijää Kuusankoskella

Vaasan Oy lopettaa kahvileivän irtotuotteiden valmistuksen Kuusankoskella ja Kiimingissä ja irtisanoo tämän vuoksi Kuusankosken leipomostaan 13 työntekijää, joista kaksi oli osa-aikatyössä. Lisäksi kuusi työsuhdetta päättyy muilla järjestelyillä. Irtotuotteiden valmistus päättyy tammikuun lopussa, jolloin irtisanottujen työt loppuvat.

Kuusankosken leipomon työntekijöiden pääluottamusmies Eija Ojanen on päätöksestä surullinen ja vihainen.

– Olo on tyhjä. Mikään, mitä työntekijäpuolelta yt-neuvotteluissa esitettiin, ei tuntunut sopivan työnantajapuolelle. Nyt lopputulos toteutui työntekijöiden kannalta huonoimmalla mahdollisella tavalla, Ojanen kertoo.

Neuvottelut päättyivät viime viikon maanantaina ja irtisanomisista tiedotettiin perjantaina.

Elokuussa alkaneet yt-neuvottelut koskivat Kuusankosken ja Kiimingin leipomoita sekä kaikkia myymäläleipomoita eli yhteensä 104 ihmistä. Työnantaja arvioi silloin, että neuvottelut voivat johtaa enintään 19 työntekijän irtisanomiseen, lomauttamiseen tai osa-aikaistamiseen.

Irtisanotuilla on vielä runsaasti työvuosia jäljellä, joten Ojanen toivoo, että he löytävät pian uusia töitä. Alueen työllisyystilanne ei ole Ojasen mukaan kovin kummoinen, joten uuden työpaikan saaminen ei ole itsestäänselvyys.

Kiimingin leipomossa kahvileipien irtotuotteet ovat työllistäneet vain yhden ihmisen eikä häntäkään kokoaikaisesti, joten työntekijöiden pääluottamusmies Päivi Lempisen mukaan Kiimingissä töiden uudelleenjärjestelyt ja lähitulevaisuudessa tapahtuvat eläköitymiset riittivät.

Vaasan Oy työllistää Suomessa noin 600 ihmistä ja sen liikevaihto oli viime vuonna 180 miljoonaa euroa. Vaasan Oy kuuluu kansainväliseen Lantmännen Unibake –konserniin, joka on osa ruotsalaisten maanviljelijöiden omistamaa Lantmännen-konsernia. Suomessa Vaasan Oy:llä on enää viisi leipomoa, jotka sijaitsevat Kiimingissä Oulussa, Vammalassa Sastamalassa, Kuusankoskella Kouvolassa, Kotkassa sekä Vantaalla Tammistossa. Lisäksi samaan konserniin kuuluvat Lantmännen Unibake Finlandin leipomot Joutsenossa Lappeenrannassa sekä Vantaalla Petikossa.