Vaasan Oy sulkee Kotkan leipomon, 39 ihmistä irtisanotaan

Vaasan Oy lakkauttaa Kotkan leipomonsa toukokuun 2022 loppuun mennessä ja irtisanoo 39 ihmistä. Kotkan tuoreleipätuotanto siirretään Vantaan leipomoon, jonne Vaasan investoi seitsemän miljoonaa euroa uuden tuotantolinjan rakentamiseksi ja kauraleivän valmistuskapasiteetin kasvattamiseksi.

Vaasanin Kotkan leipomon työntekijöiden pääluottamusmies Eero Partanen kertoo, että Kotkasta irtisanotaan kaikki, reilut 30 työntekijää ja kaikki kolme toimihenkilöä. Kotkan ylempiä toimihenkilöitä koskevat joko työn uudelleenorganisointi yhtiön sisällä tai työsuhteen jatkosta päätetään myöhemmin.

Työntekijät irtisanotaan marraskuun loppuun mennessä siten, että työsuhteet päättyvät toukokuun 2022 lopussa.

– Olemme täällä Kotkassa tehneet hyvää työtä muun muassa hävikin vähentämisessä, ja tapaturmien vähentämisessäkin olemme Vaasanin parhaimmistoa. Ahkerointimme palkittiin antamalla puukkoa selkään, Partanen kuvailee työntekijöiden pettyneitä tunnelmia.

Partasen mukaan työntekijät yrittivät yhteistoimintaneuvotteluissa vaikuttaa siihen, että työnantajan suunnittelema investointi kohdistettaisiin Kotkaan. Työnantaja pitäytyi kuitenkin alkuperäisessä suunnitelmassaan.

Tavoitteena on leipoa Kotkassa siihen asti, kunnes Vantaan uusi linjasto on saatu ylösajettua. Henkilöstölle tarjotaan taloudellisia kannustimia työssä loppuun asti motivoimiseksi sekä toimintavarmuuteen sidottu bonus. Lisäksi irtisanottavat saavat lain mukaisen muutosturvan.

Vantaan leipomon työntekijöihin kohdistuu mahdollisesti lomautuksia lokakuun 2021 ja tammikuun 2022 välisenä aikana tuotantolinjojen purku- ja rakennustöiden takia. Työnantaja päätti myös ulkoistaa muutamia työtehtäviä, ja siirtää tuotantoa myös Vantaalta Kuusankosken leipomoon. Ulkoistamisen myötä yhden työntekijän työsuhde Vantaan leipomossa päättyy tämän vuoden aikana. Muissa yksiköissä ulkoistamisilla tai tuotannon siirroilla ei ole henkilöstövaikutuksia.

Uuden kauraleipälinjaston käynnistyttyä Vantaan leipomoon avautuu tämänhetkisten tietojen mukaan kuusi uutta työpaikkaa, joita Kotkan leipomon työntekijät voivat hakea. Eero Partasen tiedossa ei vielä ole, onko Kotkassa Vantaan yksikön avoimista työpaikoista kiinnostuneita työntekijöitä.

Vaasanin Kotkan leipomon koko henkilöstöä sekä Vantaan, Kuusankosken ja Kiimingin leipomoiden työntekijöitä koskeneet yt-neuvottelut alkoivat 8.3.2021 ja päättyivät 19.4.2021. Päätöksistä tiedotettiin tänään. Neuvottelut eivät koskeneet samaan konserniin kuuluvan Lantmännen Cerealian näkkileipätuotantoa Kotkassa.

Muiden Vaasanin leipomoiden työntekijöiden pääluottamusmiehet ovat surullisia Kotkan leipomon työntekijöiden puolesta. Yhtiö on karsinut merkittävästi leipomoverkostoaan viimeisen kymmenen vuoden aikana ja keskittänyt tuotantoa isompiin yksiköihin.

Ruotsalaiseen Lantmännen Unibake -leipomoyhtiöön kuuluva Vaasan Oy työllistää Suomessa noin 530 henkilöä. Sen jälkeen kun Kotkan leipomo on suljettu, Vaasanille jää Suomeen neljä leipomoa, jotka sijaitsevat Kuusankoskella, Oulussa, Sastamalassa ja Vantaalla. Lisäksi samaan Lantmännen-konserniin kuuluvat Lantmännen Cerealian näkkileipätehdas Kotkassa sekä Lantmännen Unibake Finlandin leipomot Joutsenossa ja Vantaalla.