Vaasan aikoo sulkea Kotkan leipomon, 45 työpaikkaa vaarassa

Vaasan Oy tiedotti tänään aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut Kotkan leipomon sulkemiseksi ja enintään 45 työntekijän irtisanomiseksi. Vaasan aikoo siirtää kauraleipätuotantonsa Kotkasta Vantaan leipomoon, jonne tehdään iso investointi uuden tuotantolinjan rakentamiseksi ja kauraleivän kasvavaan kysyntään vastaamiseksi.

Kotkan leipomossa valmistetaan tällä hetkellä kolmea erilaista kauraleipää ja siellä työskentelee noin 32 työntekijää. Toimihenkilöt sekä ylemmät toimihenkilöt mukaan luettuna leipomon kokonaishenkilöstömäärä ylittää 40.

Vaasanin Kotkan leipomon työntekijöiden pääluottamusmies Eero Partaselle uutinen tuli täysin puun takaa. Toki perjantaina tullut tieto maanantain henkilöstöinfosta toi Partasen mieleen ajatuksen, että tuskin sieltä mitään positiivista on tulossa. Silti työnantajan tänään kertomat suunnitelmat leipomon lopettamisesta olivat järkytys ja pettymys.

Alkavilta neuvotteluilta ei odoteta ihmeitä.

– Työnantajan suunnitelmat kuulostivat jo sen verran pitkälti mietityiltä ja harkituilta, että tuskin meillä jää hirveästi pelivaraa neuvotella toiminnan jatkamisesta täällä Kotkassa. Toivon vain, että työntekijöillemme tarjottaisiin mahdollisimman paljon töitä muista yksiköistä, mikäli vaan muuttohalukkuutta heiltä löytyy, Partanen sanoo.

Työntekijöille ratkaisua on perusteltu muun muassa uuden tuotantolinjan ympäristöystävällisyydellä ja tehokkaammalla logistiikalla, kun tuotantoa keskitetään. Partasen mukaan Vaasan on kertonut tavoitteekseen olevansa hiilineutraali yritys 20 vuoden kuluttua.

– Kuulostaa oudolle, jos ympäristöasiat laitetaan ihmisen edelle ja sen seurauksena 40 ihmistä joutuu työttömäksi. Se ei ole inhimillistä, Partanen sanoo.

Ensimmäinen neuvottelupäivä on 8.3.2021 ja neuvotteluiden arvioidaan kestävän kuusi viikkoa.

Yt-neuvottelut koskevat Kotkan leipomon lisäksi Vaasan Oy:n Vantaan, Kuusankosken ja Kiimingin leipomoiden kaikkia työntekijöitä. Lisäksi Vaasanilla on viides leipomo Sastamalassa, joka ei ole yt-neuvotteluiden piirissä.

Toimitusjohtaja Thomas Isaksson kertoo Ylelle, että yhtiö suunnittelee myös muita muutoksia, jotka vaikuttavat työvoiman tarpeeseen.

– Tässä siirtyy myös eri leipätyyppien volyymejä esimerkiksi Vantaalta Kuusankoskelle. Tällainen suunnitelma meillä on. Eli Kuusankoskelle voisi syntyä enemmänkin työpaikkoja, mitä siellä tänä päivänä on.

Kuusankosken leipomon työntekijöiden pääluottamusmiehen Eija Ojasen tietojen mukaan yt-neuvottelut koskevat heidän yksikkönsä osalta lähinnä mahdollisia työjärjestelyitä. Kiimingin leipomoa koskevista mahdollisista vaikutuksista ei ole vielä tietoa. Vaasanin tiedotteen mukaan ”mahdollinen toiminnan uudelleenorganisoiminen saattaa aiheuttaa lomautustarvetta erityisesti Vantaalla”.

Yt-neuvottelut eivät koske samaan konserniin kuuluvan Lantmännen Cerealian näkkileipätuotantoa Kotkassa eikä siihen sisälly Vaasanin mukaan tuotannon siirtoja Suomesta ulkomaille.

Vaasan Oy on osa ruotsalaista Lantmännen Unibake -leipomoyhtiötä.


Lisätiedot: Vaasanin Kotkan leipomon työntekijöiden pääluottamusmies Eero Partanen, p. 040 529 0384