Työturvallisuusrikoksesta sakot leipomon toimitusjohtajalle

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi viime viikolla leipomoalan yrityksen toimitusjohtajan 30 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta kaksi vuotta sitten Lohjalla sattuneesta työtapaturmasta.

Taikinan paloittelukoneen liikkuva terä leikkasi työntekijän sormenpään, kun hän oli koneen käynnissä ollessa puhdistanut koneen tyhjää taikinasuppiloa. Koneesta puuttui suojus, joka olisi estänyt puhdistamisen koneen ollessa käynnissä. Työntekijä oli kokenut ja  puhdistustapaa oli ennenkin käytetty.

Käräjäoikeus katsoi, että yrityksessä vallinnutta toimintatapaa, jossa kädet oli mahdollista työntää koneen käynnissä ollessa suppiloon ja terään, ei voida pitää hyväksyttävänä. Onnettomuus olisi voitu välttää suojuksella.

Työsuojelun lakimies Matti Nissinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että työnantajan vastuulla on huolehtia käytössä olevien koneiden suojusten toimintakunnosta ja valvoa turvallisten työmenetelmien käyttöä myös kunnossapito- ja huoltotöissä.

Syyttäjä vaati myös yhteisösakkoa yritykselle. Käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi vaatimuksen, koska se olisi kohdistunut käytännössä yrityksen omistavaan toimitusjohtajaan, joka asiassa jo tuomittiin – joskin lievään – sakkorangaistukseen. Käräjäoikeus katsoi, että vaikka muut laissa esitetyt kohdat puoltaisivat yhteisösakon tuomitsemista, vastaan puhuvat perusteet painavat tämän tapauksen kokonaisharkinnassa enemmän.
 

Käräjäoikeuden tuomio on lainvoimainen (tieto päivitetty 10.7.2019).