Työttömyysturvan omavastuuaika poistuu väliaikaisesti

Työttömyyden alussa olevat viisi korvauksetonta omavastuupäivää poistuvat väliaikaisesti tammi- ja helmikuussa alkavilta uusilta työttömyysjaksoilta.

Työttömyyden alussa olevat viisi korvauksetonta omavastuupäivää poistuvat väliaikaisesti tammi- ja helmikuussa alkavilta uusilta työttömyysjaksoilta. Eduskunnan hyväksymä lakimuutos koskee kaikkia työttömyysturvan saajia eli ansiopäivärahan, peruspäivärahan ja työmarkkinatuen saajia.

Työttömyysturvaa maksetaan työnhakijalle heti ensimmäisestä työttömyys- tai lomautuspäivästä alkaen, jos omavastuuajan ensimmäinen päivä on ajalla 1.1.–28.2.2022.

Muutos ei koske tilanteita, joissa omavastuuaika on alkanut jo joulukuussa tai aiemmin, vaikka osa omavastuuajasta ajoittuisikin tammi- tai helmikuulle. Vastaavasti omavastuuajalta voidaan maksaa työttömyysturva myös maalikuussa tai tämän jälkeen, kunhan ensimmäinen omavastuupäivä on ollut helmikuun aikana.

Jos etuuden saaja on osittain työssä, omavastuuaika kertyy vain työttömyys- tai lomautuspäiviltä.

Suomen Elintarviketyöläisten Työttömyyskassa korjaa automaattisesti kaikki tammikuussa tehdyt päätökset ja maksaa takautuvasti ansiopäivärahan myös omavastuupäiviltä niille, joille ne kuuluvat.

SAK on vedonnut päättäjiin, että työttömyysturvan omavastuuajan poistoa jatkettaisiin kesäkuun loppuun asti.

– Koronan aiheuttama epävarmuus ja lomautukset ovat jatkuneet monilla toimialoilla ja heikentäneet tuhansien työntekijöiden toimeentuloa kohta kahden vuoden ajan, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toteaa.

SAK:n tietopaketista löydät vastauksia koronapandemian vaikutuksista työntekijöiden oikeuksiin, työsuhteen ehtoihin ja työpaikkojen arkeen.