Työttömyyskassan johtaja Jenni Korkeaoja Kansan Uutisissa: Aktiivimalli voi johtaa työehtojen polkemiseen

Suomen Elintarviketyöläisten Työttömyyskassan johtaja Jenni Korkeaoja varoittaa Kansan Uutisten haastattelussa aktiivimalliin sisältyvästä työttömien hyväksikäytön mahdollisuudesta.

– Tuleeko siihen väliin joku ”vilunkipetteri”, joka ajattelee, että väliäkö palkasta, kunhan työtön saa tunnit täyteen, Korkeaoja kysyy.

Kun työtön on ajettu nurkkaan, jossa hänen on otettava vastaan mitä työtä tahansa, johtaa se helposti työehtojen polkemiseen ja romuttaa sopimusjärjestelmää.

–  Ay-liikkeen pitäisikin nyt nähdä tämä uhka ja vaatia riittäviä resursseja työehtojen ja säädösten valvontaan luottamusmiesjärjestelmän ulkopuolelle jääneille työpaikoille. Myös Kelan ja työttömyyskassojen pitää saada riittävät henkilöresurssit, että osaltamme voimme seurata työehtojen toteutumista, Korkeaoja sanoo.

Lue koko juttu Kansan Uutisista.


Juha Sipilän hallituksen esittämä aktiivimalli tarkoittaa, että työttömän pitää ensi vuoden alusta kerätä jokaisella noin kolmen kuukauden eli 65 työttömyysetuuden maksupäivän jaksolla 18 tuntia työtä, jotta hänen työttömyysturvaansa ei leikattaisi. Jos työtön ei aktivoidu tarpeeksi eli hän ei löydä palkkatyötä, saa tuloja yritystoiminnasta tai pysty osallistumaan työllistymistä edistäviin palveluihin kuten koulutukseen, hänen työttömyysturvaansa leikataan 4,65 prosentilla seuraavien kolmen kuukauden ajan. Hallituksen esitys aktiivimalliksi on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

SEL vastustaa aktiivimallia, koska se on kohtuuton työttömille ja tarkoittaa monien työttömien kohdalla automaattista työttömyysturvan leikkuria, sillä palkkatöitä tai työllistymistä edistäviä palveluita ei ole tarjolla kaikille työttömille.