Työsuojelun luottamushenkilöt valitaan työsuojeluvaaleissa tänä syksynä

Elintarvikealan työntekijät valitsevat keskuudestaan työsuojelun luottamushenkilöt työpaikoilla loppuvuoden aikana.

Elintarvikealan työntekijät valitsevat työpaikoillaan työsuojelun luottamushenkilöt marras-joulukuun aikana. Tarvittaessa vaaleilla valittavien työsuojeluedustajien toimikausi on kaksi seuraavaa vuotta eli 1.1.2024–31.12.2025. Työpaikalla voidaan paikallisesti sopia myös pidemmästä, enintään neljän vuoden toimikaudesta.

Laki velvoittaa, että työpaikkaan, jossa säännöllisesti työskentelee vähintään 10 työntekijää, on valittava työsuojeluvaltuutettu ja kaksi varavaltuutettua. Työpaikan toimihenkilöillä on oikeus halutessaan valita oma työsuojeluvaltuutettu ja kaksi varavaltuutettua. Valinnat on hyvä tehdä pienemmilläkin työpaikoilla, vaikka laki ei sitä vaadi.

Työsuojeluvaltuutetun lisäksi työpaikalla mahdollisesti valittavien työsuojeluasiamiesten valinta puolestaan perustuu työmarkkinajärjestöjen välisiin sopimuksiin, ei lakiin. Työsuojeluasiamies voidaan valita tietylle osastolle tai toimipisteeseen. Asiamiesten valinnasta, lukumäärästä, tehtävistä ja toimialueesta sovitaan paikallisesti.

Vähintään 20 työntekijän työpaikalla toimii lisäksi työntekijöiden ja työnantajan yhteistyöelimenä työsuojelutoimikunta tai muu vastaava yhteistoimintaelin.

Työnantajaa työsuojelun yhteistoiminnassa edustaa työsuojelupäällikkö, jonka työnantaja on nimennyt yleensä toistaiseksi.

Työturvallisuuskeskus ylläpitää lakisääteistä työsuojeluhenkilörekisteriä, johon työnantajalla on velvollisuus ilmoittaa työpaikan työsuojelutehtäviin valittujen henkilöiden nimet ja yhteystiedot.

Selliläisistä työsuojeluvaltuutetuista ja työsuojeluasiamiehistä on lisäksi ilmoitettava erikseen SEL:n aluetoimistolle, joka lisää tieton jäsenrekisteriin. Ilmoituslomakkeen voi täyttää ja tulostaa osoitteesta www.selry.fi/tyosuojeluvaalit. SEL:n ilmoituksen tekemisestä vastaa työsuojeluvaltuutetuksi valittu itse tai työpaikan pääluottamusmies. Ilmoitus pitää aina tehdä, vaikka samat henkilöt jatkaisivatkin tehtävissä, jotta luottamushenkilö saa jatkossakin liiton kiertokirjeet ja sähköiset tiedotteet.

Ohjeet työsuojeluvaalien toteuttamiseksi löytyvät Työturvallisuuskeskuksen verkkosivuilta osoitteesta www.ttk.fi/tyosuojeluvaalit. SEL:n aluesihteerit neuvovat oman alueensa työpaikkojen työsuojeluvaaliasioissa.

Lue lisää: Usein kysytyt kysymykset työsuojeluvaaleista


Työsuojeluvaltuutettu

• On työsuojeluasioissa työpaikan työntekijöiden edustaja ja äänitorvi
• Perehtyy oma-aloitteisesti työpaikkansa työsuojeluasioihin ja työsuojelusäännöksiin
• Osallistuu työpaikan vaarojen ja riskien arviointiin sekä työsuojelutarkastuksiin
• Kiinnittää työntekijöiden huomiota työn turvallisuuden ja terveellisyyden edistämiseen
• Ilmoittaa havaitsemistaan puutteista ja epäkohdista työnjohdolle ja työsuojelupäällikölle
• On oikeutettu saamaan työnantajalta tarpeelliset tiedot tehtävän hoitamista varten
• On oikeutettu saamaan tehtävän edellyttämää koulutusta
• On oikeutettu keskeyttämään työpaikalla välitöntä ja vakavaa vaaraa aiheuttava työ
• Sama irtisanomissuoja kuin pääluottamusmiehellä

Lue lisää: Työsuojeluviranomainen: Työsuojeluvaltuutettu

Liity
jäseneksi