Työntekijät pettyivät: Orkla sulkee Turun tehtaan ja irtisanoo 48

Orkla lopettaa silli- ja vihannessäilykkeitä valmistavan Turun tehtaansa vuoden loppuun mennessä ja irtisanoo 48 ihmistä, joista 41 on työntekijöitä ja loput toimihenkilöitä.

– Sekä minä että työntekijät olemme todella pettyneitä ja järkyttyneitä tehtaan lopettamispäätöksestä. Työntekijät tulevat käsittelemään päätöstä tällä viikolla työhuonekunnan kokouksessa, Orkla Foods Finlandin Turun tehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Jesse Järveläinen kertoo.

Turun tehtaan toimintaa ja jatkamisedellytyksiä koskeneet maaliskuussa alkaneet yhteistoimintaneuvottelut päättyivät huhtikuussa, mutta työnantajan päätös tehtaan kohtalosta saatiin vasta tänään.

Työnantajan mukaan sulkemisen syynä olivat ”vihannes- ja sillituotteiden viime vuosien heikko kannattavuus, alenevat myyntivolyymit sekä kiristynyt hintakilpailu”. Norjalaisen Orkla-konsernin tavoitteena on myös ollut viime vuosina karsia tehtaidensa määrää.

Työntekijät lähtivät yt-neuvotteluihin etsimään ratkaisuja, joiden avulla tehtaan tuotanto ja työpaikat olisi voitu säilyttää Turussa kokonaan tai edes osittain. Työnantaja kuitenkin laski, että koko yksikön lakkauttaminen tuo yhtiölle suuremmat kustannussäästöt.

Orklan suunnitelmissa on siirtää kurkkusäilykkeiden hankinta Orklan Bzenecin tehtaalle Tsekkeihin sekä punajuurisäilykkeiden ja kurkkusalaattien hankinta Orklan Eslövin tehtaalle Ruotsiin. Sillituotteiden hankinta siirtyisi ulkopuoliselle valmistajalle ja osittain Orklan Kungshamnin tehtaalle Ruotsiin.

– Tämä on todella huono päätös sekä meidän työntekijöiden, mutta myös koko suomalaisen ruuantuotannon ja alkutuotannon kannalta. Tuntuu todella pyöristyttävältä, jos Ahti-sillin valmistuskin menisi Suomen ulkopuolelle, Järveläinen toteaa.

Turussa säilyy edelleen Orkla Suomen noin 60 työpaikkaa hallinnossa, myynnissä ja markkinoinnissa sekä logistiikassa.


Lisätiedot:

Jesse Järveläinen
p. 046 851 2050