Työntekijät marssivat pettyneinä ulos: Fazer sulkee Kaarinan tehtaan ja siirtää tuotannon Korialle

Fazer tiedotti tänään sulkevansa Kaarinan tehtaansa lokakuun loppuun mennessä ja siirtävänsä koko tuotannon Korian tehtaalleen. Työnantajansa päätökseen pettyneet työntekijät marssivat ulos työpaikaltaan iltapäivällä tiedotustilaisuuden jälkeen. He palaavat töihin huomenna keskiviikkona normaalisti.

Työnantaja ei ole vielä kertonut irtisanottavien lukumäärää. Työntekijöille ei myöskään ole vielä tarjottu töitä konsernin muista yksiköistä, mutta Fazerin tiedotteen mukaan siihen ”pyritään mahdollisuuksien mukaan”.

– Ensi viikolla työpaikallemme tulee henkilöstöhallinnon edustaja kartoittamaan työntekijöiden osaamista, Fazerin Kaarinan tehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Jimmy Tervo kertoo.

Kaarinan tehtaalla työskenteli yt-neuvotteluiden alkaessa tammikuun lopussa 48 ihmistä, joista 23 oli vakituisessa työsuhteessa olevia työntekijöitä ja toimihenkilöitä, ja 25 määräaikaisessa työsuhteessa tai tarvittaessa työhön kutsuttavia työntekijöitä. Neuvotteluiden aikana yksi työntekijä on irtisanoutunut itse.

Henkilöstölle tehtaan lopettamispäätös ei tullut yllätyksenä sen jälkeen, kun Fazer ilmoitti yt-neuvotteluista tammikuussa. Pääluottamusmiehen mukaan henkilöstö esitti neuvotteluissa omia vaihtoehtoja tuotannon jatkumiselle ja tehostamiselle Kaarinassa, mutta esitykset eivät tuottaneet haluttua tulosta.

– Olemme pettyneitä työnantajan päätökseen sulkea tehdas, vaikka sitä osasimmekin odottaa, Tervo sanoo.

Pääluottamusmies pitää tehtaan lopettamisaikataulua nopeana.

– Yritämme vielä neuvotella työnantajan kanssa ratkaisun, jolla motivaatio töiden jatkamiseksi sulkemispäätöksen jälkeen säilyisi, Tervo sanoo.

Fazer valmistaa Kaarinassa maidottomia ja kaurapohjaisia Yosa-tuotteita, joihin yhtiö aikoo nyt panostaa isosti.

– Kaarinan tehtaan laajentaminen ja modernisointi vastaamaan kauraliiketoiminnan kasvun vaatimaa laajamittaista elintarvikkeiden valmistusta vaatii mittavia investointeja, joita tehtaan nykyisessä sijainnissa olisi ollut vaikea toteuttaa, Fazerin tiedotteessa perustellaan tuotannon siirtämistä Kaarinasta Korialle.

Fazer osti kauratuotteita valmistavan kaarinalaisen Biofermen maaliskuussa 2017 ja Korialla Kouvolassa sijaitsevan Kaslinkin kesäkuussa 2019. Vielä ei ole tiedossa, kasvaako Korian tehtaan henkilöstömäärä Kaarinan tehtaan tuotannon siirtymisen seurauksena.