Työntekijät järkyttyivät lopputuloksesta: HKScan vähentää 165 työntekijää

HKScan ilmoitti tänään vähentävänsä 165 tuotannon ja logistiikan työntekijää. Vantaan tuotantolaitokselta vähennetään 72, Forssasta 55, Mikkelistä 20, Outokummusta 15 ja Paimiosta kolme työntekijää. Tämänhetkisen tiedon mukaan 36 työntekijää vähennettävästä 165 työntekijästä on määräaikaisessa työsuhteessa. Lisäksi kaikissa yksiköissä varaudutaan kausivaihteluista johtuviin paikkakuntakohtaisiin lomautuksiin.

Työntekijät ja työntekijöiden luottamushenkilöt ovat järkyttyneitä ja pettyneitä yhteistoimintaneuvotteluiden lopputuloksesta ja irtisanottavien suuresta määrästä. Ensisijaisena on huoli työpaikkansa menettävien ihmisten pärjäämisestä ja mahdollisuudesta löytää uusia töitä.

Työntekijöiden on vaikea ymmärtää miten työt saadaan jatkossa tehtyä jäljelle jäävien voimin.

– Nykyisessä henkilöstömäärässä ei ole työnantajan arvioimaa ylimitoitusta, päinvastoin töitä joudutaan tälläkin hetkellä teettämään sekä ylityönä että määräaikaisissa työsuhteissa, luottamushenkilöt muistuttivat kannanotossaan yt-neuvotteluiden aikana.

SEL tuomitsee irtisanomiset ylimitoitettuna ja tukee työttömäksi jääviä jäseniään. SEL:n saamien tietojen mukaan HKScan siirtää kuorettomien nakkien valmistuksen Vantaalta Rakveren tuotantolaitokseen Viroon.

– HKScanin ratkaisu siirtää tuotantoa Suomesta Viroon on todella valitettava sekä työntekijöiden että kotimaista ruokaa suosivien kuluttajien kannalta. Toivottavasti HKScan ei suunnittele pesevänsä kotimaiseksi Virossa valmistettuja tuotteita, vaan myy ne Suomessa jatkossa eri tuotemerkillä. Seuraamme tilannetta ja edellytämme, ettei muita tuotannon ulosliputtamisia tehdä, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.

Irtisanomisilmoitusten jakaminen on jo aloitettu jokaisella paikkakunnalla. Työnantajan mukaan irtisanomiset pyritään hoitamaan mahdollisimman nopeasti.

HKScan arvioi saavuttavansa nyt toteutettavilla toimilla noin seitsemän miljoonan euron vuotuiset säästöt. Tavoitteena on 40 miljoonan euron vuotuiset säästöt vuoden 2020 aikana ja siitä eteenpäin.

Kesäkuussa alkaneiden yt-neuvotteluiden piirissä oli noin 1500 HKScanin tuotannon ja logistiikan työntekijää Vantaan, Forssan, Mikkelin, Outokummun ja Paimion yksiköissä. Kesäkuussa työnantaja arvioi vähennystarpeeksi enintään 211 työpaikkaa.