Työnjohtajalle sakot leipomotyöntekijän työtapaturmasta

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi viime viikolla leipomoalan yrityksen työnjohtajan 10 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta.

Tuomio tuli Vantaalla maaliskuussa 2017 sattuneesta työtapaturmasta, jossa kokenut työntekijä oli puhdistamassa rasvapuristinta. Hänen tarkoituksenaan oli tönäistä linjastolta pois sille jäänyt voipala, ja hän ohitti rasvapuristimen suojakuomun turvalukituksen niin sanottua ohitusavainta käyttäen. Puristin teki silloin työliikkeen, jolloin työntekijät toisen käden kolme sormea jäivät puristuksiin ja vahingoittuivat.

Ohitusavaimia oli ennen tapaturmaa ollut työpaikalla yleisesti työntekijöiden käytettävissä ja helposti saatavilla. Niitä oli yleisesti käytetty ajan säästämiseksi konetta puhdistettaessa.

Käräjäoikeus totesi, että työnantajan lakisääteisiin velvollisuuksiin kuuluu työympäristön ja työtapojen turvallisuuden jatkuva tarkkailu. Tätä velvollisuutta asianmukaisesti noudattamalla kyseinen, vaarallinen työtapa olisi havaittu. Käräjäoikeus katsoi työntekijän esimiehenä toimineen työnjohtajan olevan vastuussa tämän tarkkailuvelvoitteen laiminlyönnistä.

– Koneiden erilaisilla suojalaitteilla on tarkkaan harkittu merkitys, ja niiden ohittaminen tavalla tai toisella on aina turvallisuusriski, työsuojelun lakimies Matti Nissinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa.


Päivitetty tieto 11.12.2019: Käräjäoikeuden tuomio on lainvoimainen.