Tunnistatko työperäisen hyväksikäytön ja ihmiskaupan työelämässä?

SAK:n koulutusvideoissa perehdytään työperäiseen hyväksikäyttöön, ja sen vakavimpaan muotoon eli ihmiskauppaan. Opit tunnistamaan ja toimimaan tilanteissa.

Suomessa havaitaan vuosittain yhä enemmän ihmiskauppatapauksia. SAK on julkaissut yhteistyössä Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän ja Maahanmuuttoviraston kanssa kolmen koulutusvideon sarjan, joka auttaa tunnistamaan työperäistä hyväksikäyttöä ja sen räikeintä muotoa eli ihmiskauppaa suomalaisessa työelämässä.

Ihmiskauppa voi näyttää hyvinkin arkiselta, ja sitä voi tapahtua silmiemme alla esimerkiksi ravintoloissa, kasvihuoneissa, rakennustyömailla tai siivousalalla.

– Uhri voi vaikuttaa toimivan itsenäisesti, mutta todellisuudessa hänet on saatu toimimaan hyväksikäyttäjän haluamalla tavalla uhkailemalla häntä tai hänen läheisiään, kiristämällä, huijaamalla tai käyttämällä hyväksi uhrin turvatonta tilaa tai sitä, että hän on riippuvainen hyväksikäyttäjästään, kertoo ylitarkastaja Terhi Tafari Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmästä.

SAK:n johtaja Heli Puura pitää tärkeänä, että ymmärrys ihmiskaupasta ei perustu mielikuviin, vaan tietoon. Vain sillä tavalla hyväksikäyttötapaukset voidaan tunnistaa, uhrit saavat oikeutta ja epärehelliset työnantajat joutuvat vastuuseen.

– Videoissa annetaan käytännön esimerkkejä ja apua ihmiskaupan tunnistamiseen sekä siihen puuttumiseen. Sisällön tarkoitus on auttaa erityisesti SAK:laisia luottamusmiehiä, työsuojeluvaltuutettuja ja liittojen työntekijöitä kysymään oikeita kysymyksiä ja tunnistamaan hyväksikäytön merkkejä.

Suomessa työperäistä hyväksikäyttöä kokeneilla voi myös olla pelkoja suomalaista työelämää ja sen toimijoita kohtaan. Tämän vuoksi uhri ei välttämättä uskalla lähteä hakemaan apua eikä hän usein edes tunne omia oikeuksia suomalaisessa työelämässä. Monen maahan muuttaneen on vaikeaa uskoa, että he ovat saman työlainsäädännön ja oikeuksien piirissä kuin Suomessa syntyneet.


Lue lisää ja katso videot osoitteessa tyoelamanpelisaannot.fi/ihmiskauppa

Kuva ei liity aiheeseen.