Tulipalossa tuhoutuneen Töysäläisen työntekijät toivovat työpaikkojen säilymistä Alavudella

Raju tulipalo tuhosi Töysäläisen tehtaan Alavudella loppiaisen vastaisena yönä. Työnantaja järjestää työntekijöille tiistaina infotilaisuuden.

Etelä-Pohjanmaalla Alavudella muun muassa donitseja, vohveleita, tippaleipiä, korppuja ja pipareita leipovan Töysäläisen tehdas tuhoutui rajussa tulipalossa viime perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Pelastuslaitos sai hälytyksen rakennuspalosta Teollisuustiellä perjantaina 5.1.2024 kello 23 jälkeen. Pelastuslaitoksen saapuessa paikalle rakennus oli toisesta päästä jo ilmiliekeissä. Kova pakkanen vaikeutti sammutustöitä, ja jälkisammutustyöt jatkuivat pitkälle lauantai-iltaan saakka.

Leipomon henkilökunta oli poistunut paikalta ennen tulipalon havaitsemista, joten henkilövahingoilta vältyttiin. Palon syttymissyy ei ole vielä tiedossa.

Noin 10 000 neliön leipomorakennus tuhoutui tulipalossa kokonaisuudessaan.

– Työntekijämme ovat tapahtuneesta erittäin surullisia. Osa on työskennellyt Töysäläisellä jopa useita kymmeniä vuosia, joten työpaikan yhtäkkinen menetys jättää ison aukon elämään, Töysäläisen työntekijöiden pääluottamusmies Markku Hautakorpi kertoo.

Töysäläisen omistaa Elonen Oy ja se työllistää toimitusjohtaja Jari Elosen mukaan noin 50 työntekijää, joille pyritään ensisijaisesti järjestämään töitä yhtiön muista toimipisteistä.

Henkilöstölle järjestetään tiistaina infotilaisuus, jossa kerrotaan tulipalon vaikutuksista heihin. Työntekijöille on annettu myös työterveyden puhelinnumero, josta saa kriisiapua.

Markku Hautakorven mukaan leipomossa työskennellään tyypillisesti kahdessa vuorossa, mutta hänen tietojensa mukaan viime viikolla tuotannossa tehtiin vain yhtä vuoroa.

Varaston puolella työskennellyt Hautakorpi kuuli tulipalosta puhelimessa lauantaiaamupäivällä omalta isältään, joka oli huomannut uutisen palosta aamu-uutisista. Pian sen jälkeen leipomon toimitusjohtaja kokosi työntekijät yhteiseen WhatsApp-ryhmään, jossa on jaettu tietoja tulipalosta.

Töysäläinen kuuluu Elonen-konserniin, joka työllistää kokonaisuudessaan noin 250 henkilöä, joista Jämsän leipomossa työskentelee noin 120 henkilöä. Muita Elosen toimipisteitä ovat Töysäläisen lisäksi muun muassa Malviala Kuopiossa ja Tasangon Ylistarossa.

Jari Elosen arvion mukaan tulipalon aiheuttamat vahingot nousevat 10 miljoonaan euroon. Osaa leipomon tuotteista valmistetaan muissakin Elosen yksiköissä, mutta muutamissa tuotteissa Töysäläinen oli niiden ainoa valmistaja, joten toimituskatkokset ovat mahdollisia.

– Toivomme, että leipomon toimintaa jatketaan täällä Alavudella. Tämä on pieni paikkakunta, jossa Töysäläinen on ollut iso työnantaja, ja tekemämme tuotteet ovat erittäin hyviä, Hautakorpi summaa.


Kuva: Tomi Kosonen


Kun työt keskeytyvät tulipalon takia

1. Kun työnteko keskeytyy työnantajasta ja työntekijästä riippumattomasta syystä, kuten tulipalon vuoksi, on työnantaja velvollinen maksamaan työntekijälle palkkaa esteen ajalta, kuitenkin enintään 14 vuorokauden ajan, vaikka este jatkuisikin pidempään. Työnantajalla voi olla vakuutus, joka turvaa henkilöstön palkanmaksun pidemmältäkin ajalta.

2. Työnantaja antaa työntekijälle todistuksen, josta ilmenee syy työn keskeytymiselle.

3. Jos et työllisty keskeytyksen ajaksi muualle, ilmoittaudu viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi työttömäksi työnhakijaksi TE-toimiston sähköisessä Oma asiointi –palvelussa. Toimita työnantajan todistus työn keskeytymisestä TE-toimistolle.

4. SEL:n jäsenet hakevat työttömyyskassalta työttömyyden eli lomautukseen rinnastettavalta ajalta ansiopäivärahaa. Hakemuksen voi tehdä sähköisesti Avoimen työttömyyskassan eAsiointi-palvelussa osoitteessa www.a-kassa.fi.

5. SEL:n jäsenet saavat apua työpaikan luottamusmieheltä tai SEL:n aluetoimistolta.

Liity
jäseneksi